12 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ

Η Πανελλήνια Ημέρα για τη Δωρεά Οργάνων και τις Μεταμοσχεύσεις γιορτάσθηκε και φέτος στο Ηράκλειο με σειρά εκδηλώσεων.

Στις 30-31 Οκτωβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Δωρεά Ομφάλιου Αίματος-Ορθή Τεχνική Λήψης» το οποίο διοργανώθηκε από τον «Αιματοκρήτη» και το Σύλλογο Μαιών Κρήτης, σε συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος Αθήνας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Ομιλήτρια ήταν κα Βασιλική Γκιόκα στέλεχος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Η συμμετοχή των μαιών από δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια, νοσοκομεία και κέντρα υγείας από όλη την Κρήτη ήταν πολύ ικανοποιητική.

Η 1η Νοεμβρίου, των Αγίων Αναργύρων, αφιερώθηκε στην ενημέρωση του κοινού για τη δωρεά οργάνων. Όπως ανακοινώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων για το 2009 η χώρα μας είχε μόνο 6,3 δότες ανά εκ πληθυσμού, σε σύγκριση με χώρες όπως την Ισπανία που έχουν 30 δότες ανα εκ κατοίκων. Η υστέρηση αυτή δε φαίνεται να σχετίζεται με την άρνηση από τους συγγενείς να δώσουν όργανα (2 στους 3 συγγενείς δέχονται να γίνει η δωρεά) Η διαθεσιμότητα οργάνων φαίνεται ότι συνδέεται κατά κύριο λόγο με τη γενικότερη πολιτική και οργανωτική στήριξη της πολιτείας προς στους φορείς που εμπλέκονται. Συγκεκριμένα, οι μεταμοσχεύσεις για να αναπτυχθούν χρειάζονται ανάπτυξη υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τα Μεταμοσχευτικά Κέντρα.

Οι πολίτες ευτυχώς αποδέχονται ολοένα και περισσότερο την ιδέα της δωρεάς οργάνων. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι το 43% των Ελλήνων θα έδινε τα όργανα του για μεταμόσχευση σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Η πανελλήνια ημέρα για τη δωρεά οργάνων είχε εορταστικό χαρακτήρα σε όλη τη χώρα, μάλιστα στο Ηράκλειο ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός μαντινάδας με θέμα τη δωρεά οργάνων που είχε διοργανώσει ο Αιματοκρήτης. Νικητές είναι οι:

«Θέλω να γίνω δωρητής τα μάτια μου σαν κλείσω, με το δικό μου θάνατο ανθρώπους ν αναστήσω» (Ροδουσάκη Άρτεμις Χανιά)

Όταν θα φύγω απ' τη ζωή δωρίστε το νεφρό μου, να ζήσει ένας άνθρωπος μέσα από το χαμό μου (Μάριος Μαρκόπουλος, Ηράκλειο)

Έχει αγάπη και ανθρωπιά μα και μεγαλοσύνη άνθρωπος που απ το θάνατο ζωή θέλει να δίνει (Μαρία Σκουλά Ηράκλειο).

Γνωρίστε τους εθελοντές του "Αιματοκρήτη"!

    Γνωρίστε το Διοικητικό Συμβούλιο και τους συντονιστές αιμοδοσιών του Παγκρήτιου Συνδέσμου Εθελοντών Αιμοδοτών&Δωρητών Οργάνων Σώμα...