18 Νοεμβρίου 2010

Ενα φθινοπωρινό απόγευμα...


Τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία στον οικισμό Σταμνιοί του Δήμου Επισκοπής. Στο πετρόχτιστο κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου, που σήμερα ειναι πνευματικό κέντρο, το προσωπικό της μονάδας αιμοδοσίας του ΠαΓΝΗ και άνθρωποι που ξέρουν να προσφέρουν, μας συγκίνησαν πραγματικά, κάνοντας και αυτήν την αιμοδοσία μια εκδήλωση ανθρωπιάς και πολιτισμού.


Οι Σταμνιοί είναι ένα πανεμορφο μέρος με λιθόστρωτα δρομάκια και πήλινες γλάστρες στις αυλές. Λίγο πιο κάτω από το πνευματικό κέντρο μια παμπάλαια εκκλησία του Χριστού, από το 13ο αιώνα. Οι καφενέδες κατω από τα πλατανια είχαν τα τραπεζάκια μέσα, γιατί έβρεχε αλλά οι αναμνήσεις μας από την περισυνή λαμπαδηδρομία και τα γέλια των παιδιών στην πλατεία ήταν πολύ ζωντανές.

Μια βροχή ταπεινή σου θύμιζε πως μπαίνει χειμώνας αλλά δεν είχε κρύο, λες και ακόμη και ο καιρός δεν ήθελε να χαλάσει την ανθρώπινη αυτή επικοινωνία.

Οι αιμοδότες ερχόταν από όλα τα γειτονικά μέρη για να δώσουν αιμα. Δεν είναι εύκολο να κρατήσει κανείς τις στιγμες αυτές, ούτε καν στις φωτογραφίες...


Δεν μπορεί να κλείσει σε λέξεις το πιο βαθύ νόημα της αιμοδοσίας...

 
....Εκείνο που φαίνεται στα βλέμματα όσων προτίμησαν την καρέκλα της αιμοδοσίας από τον καναπέ. Αυτά τα βλέμματα, αυτά τα χαμόγελα, αυτές οι παρουσίες, ειδικά εκείνων που δεν αιμοδοτούσαν αλλά έφερναν με το αυτοκίνητο τους τους αιμοδότες, έφερναν γλυκά, ρακές και κεράσματα, έφερναν τα παιδιά τους να δουν, έφερναν την αισιοδοξία...

Ετσι, ένα συνηθισμένο φθινοπωρικό απόγευμα γινόταν κατι άλλο, γινόταν πιο σημαντικό, για εκείνους, για μας και κυριως γιαυτούς που τις επόμενες ημέρες θα μεταγγιστούν χωρίς να ψάχνουν εναγωνίως αίμα....

14 Νοεμβρίου 2010

Ενας γεμάτος Οκτώβρης...Ο Οκτώβρης του 2010 ήταν για τον "Αιματοκρήτη" πραγματικά γεμάτος από νέες εμπειρίες και πολλά και ενδιαφέροντα να αναφέρει κανείς.

Καταρχάς, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια ανάπτυξης της εθελοντικής αιμοδοσίας στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό&Εξωραιστικού Σύλλόγο Αγίας Βαρβάρας।

Στην πρώτη συνάντηση φορέων της περιοχής είμασταν λίγοι...Όμως, σιγά σιγά ολοένα και περισσότεροι άρχισαν να αγκαλιάζουν την ιδέα. Ο πατέρας Ηρακλής από την Ενορία Αγίας Βαρβάρας μπροστάρης να γράφει κείμενα για την εθελοντική αιμοδοσία και να τα μοιράζει στους ενορίτες...Οι διευθυντές Λυκείου, Γυμνασίου, Δημοτικών και Νηπιαγωγείων της περιοχής φιλοξενούν τις επόμενες ημέρες τον Αιματοκρήτη. Για δέκα ημέρες, στις σχολικές τάξεις και στις αυλές τα παιδιά μαθαίνουν για το αίμα και την εθελοντική προσφορά του: Παίζουν και τραγουδούν συνθήματα, ζωγραφίζουν και βρίσκουν την αληθινή έννοια των πραγματων... Ακολουθούν ομιλίες στα χωριά.

Εκανε κρύο εκείνες τις μέρες αλλά η ζεστασιά του κόσμου ήταν πιο σημαντική. Νέα παιδιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Βαρβάρας "αγωνίζονται" μαζί μας: αφίσες παντού, μηνύματα και προσκλήσεις σε γνωστούς και φίλους...Η ημέρα της αιμοδοσίας 10.10.10 ήταν απλά μοναδική!!
Και ήταν μόνο η αρχή σε αυτόν τον απίστευτα φιλόξενο τόπο που όχι αδικαιολόγητα θεωρείται το κέντρο της Κρήτης...


Ο Οκτώβρης συνεχίζεται γεμάτος εθελοντική δουλειά. Ενημερώσεις εγκύων στο γραφείο μας στις Λούρες και στο Ηράκλειο.


Συμμετοχή στη συνεδρίαση Επιτροπών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών στα Τρίκαλα Κορινθίας.

 

Στις 16 του μήνα είμαστε καλεσμένοι στην ομιλία καλωσορίσματος των πρωτοετών φοιτητών που διοργάνωσε η Φοιτητική Ενωση Κυπρίων Ηρακλείου.


  

  Ακολουθεί εθελοντική αιμοδοσία που συνδιοργανώθηκε με την Ομάδα Φοιτητικής Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μια προσπάθεια γεμάτη νεανικό ενθουσιασμό και κέφι!! Και ακόμη μια αιμοδοσία στη "θρυλική" Σοκαρά προς το τέλος του μήνα! Κουραστήκατε? Εμείς καθόλου!!

Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος: 30-31 Οκτώβρη διοργανώθηκε σεμινάριο για τη δωρεά ομφάλιου αίματος και την ορθή τεχνική λήψης του σε συνεργασία με τον Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών Κρήτης και η συμμετοχή των μαιών από όλη την Κρήτη ήταν συγκλονιστική!

Αναμφισβήτητα ήταν ένας γεμάτος Οκτώβρης! Γεμάτος από εκδηλώσεις, αιμοδοσίες και δράσεις. Γεμάτος από ανθρωπιά...Γεμάτος από όνειρα γιατί τελικά κάθε στιγμή ανακαλύπτει κανεις πως μέσα σε όλα αυτά, πίσω από όλα αυτά υπάρχει αγάπη...

12 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ

Η Πανελλήνια Ημέρα για τη Δωρεά Οργάνων και τις Μεταμοσχεύσεις γιορτάσθηκε και φέτος στο Ηράκλειο με σειρά εκδηλώσεων.

Στις 30-31 Οκτωβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Δωρεά Ομφάλιου Αίματος-Ορθή Τεχνική Λήψης» το οποίο διοργανώθηκε από τον «Αιματοκρήτη» και το Σύλλογο Μαιών Κρήτης, σε συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος Αθήνας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Ομιλήτρια ήταν κα Βασιλική Γκιόκα στέλεχος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Η συμμετοχή των μαιών από δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια, νοσοκομεία και κέντρα υγείας από όλη την Κρήτη ήταν πολύ ικανοποιητική.

Η 1η Νοεμβρίου, των Αγίων Αναργύρων, αφιερώθηκε στην ενημέρωση του κοινού για τη δωρεά οργάνων. Όπως ανακοινώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων για το 2009 η χώρα μας είχε μόνο 6,3 δότες ανά εκ πληθυσμού, σε σύγκριση με χώρες όπως την Ισπανία που έχουν 30 δότες ανα εκ κατοίκων. Η υστέρηση αυτή δε φαίνεται να σχετίζεται με την άρνηση από τους συγγενείς να δώσουν όργανα (2 στους 3 συγγενείς δέχονται να γίνει η δωρεά) Η διαθεσιμότητα οργάνων φαίνεται ότι συνδέεται κατά κύριο λόγο με τη γενικότερη πολιτική και οργανωτική στήριξη της πολιτείας προς στους φορείς που εμπλέκονται. Συγκεκριμένα, οι μεταμοσχεύσεις για να αναπτυχθούν χρειάζονται ανάπτυξη υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τα Μεταμοσχευτικά Κέντρα.

Οι πολίτες ευτυχώς αποδέχονται ολοένα και περισσότερο την ιδέα της δωρεάς οργάνων. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι το 43% των Ελλήνων θα έδινε τα όργανα του για μεταμόσχευση σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Η πανελλήνια ημέρα για τη δωρεά οργάνων είχε εορταστικό χαρακτήρα σε όλη τη χώρα, μάλιστα στο Ηράκλειο ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός μαντινάδας με θέμα τη δωρεά οργάνων που είχε διοργανώσει ο Αιματοκρήτης. Νικητές είναι οι:

«Θέλω να γίνω δωρητής τα μάτια μου σαν κλείσω, με το δικό μου θάνατο ανθρώπους ν αναστήσω» (Ροδουσάκη Άρτεμις Χανιά)

Όταν θα φύγω απ' τη ζωή δωρίστε το νεφρό μου, να ζήσει ένας άνθρωπος μέσα από το χαμό μου (Μάριος Μαρκόπουλος, Ηράκλειο)

Έχει αγάπη και ανθρωπιά μα και μεγαλοσύνη άνθρωπος που απ το θάνατο ζωή θέλει να δίνει (Μαρία Σκουλά Ηράκλειο).

Πώς να ανακοινώσω στην οικογένεια μου ότι θέλω να γίνω δωρητής οργάνων..

Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων επιθυμεί ή έχει ήδη γίνει δωρητής οργάνων αλλά δυσκολεύεται να ανακοινώσει την απόφαση του στα υπόλοιπα μέλη...