22 Αυγούστου 2011

«Θα βρέξει για λίγο»-μας λένε «Δεν πειράζει, η φλόγα δε σβήνει..».

13.9.2009


Συναντιόμαστε και πάλι, σε χώρο ανοικτό και γεμάτο φυσικό κάλλος-Δήμος Τεμένους.

Σπηλιές, ποτάμια, γήλοφοι σε ζωγραφική αρμονία.
Τα σύννεφα απειλητικά, ευχόμαστε όλοι ενδόμυχα να μη βρέξει...
Η φλόγα ανάβει στον Άγιο Σύλλα, στη ρίζα του Γιούχτα. Μεταφέρεται με παιδιά μέσα στο χωριό- μαζεμένες σταφίδες στις αυλές.
Περνάμε το Τσαγκαράκι-με τα περιώνυμα ρακοκάζανα. Επόμενη στάση στο Κυπαρίσσι- προιστορικός οικισμός-.
Τα παιδιά τρέχουν και όλοι βγαίνουν στο δρόμο για να τα χειροκροτήσουν.
 Προχωράμε στον Καλού- θρύλοι για νεράιδες και άνθρωποι που «διαβάζουν» τον καιρό-κάνουν τούτο το πέρασμα ξεχωριστό-. «Θα βρέξει για λίγο»-μας λένε «Δεν πειράζει, η φλόγα δε σβήνει..».Το Ρουκάνι στους πρόποδες του υψώματος Παραθύρι μας καλοσωρίζει.. Λαική αρχιτεκτονική, η «κερκόπορτα» του Αι Γιάννη που έδιωχνε τους Τουρκους..Ο ουρανός σκοτεινιάζει…Η Λαμπαδηδρομία φτάνει στην Καρκαδιωτισσα-με την παλιά ερειπωμένη εκκλησία της Παναγιάς. Η μπορα ξεσπά με δύναμη, νυχτώνει απότομα και φυσάει. Περνάμε με γρήγορα βήματα αλλά συνεχίζουμε…


Φτάνουμε αργά το βράδυ στον Προφήτη Ηλία-στο επιβλητικό ύψωμα της Ρόκας-εκεί ο «ελευθερωτής της Κρήτης», Νικηφόρος Φωκάς οικοδόμησε το 961μ. Χ ένα ασφαλές φρούριο, που θα προστάτευε την περιοχή από τους κουρσάρους. Η βροχή σταματά ξαφνικά όπως άρχισε-λες και θέλει και αυτή να ανάψουμε το βωμό.. Η εκδήλωση υποδοχής συγκινητική..
 


Η φλόγα σιγοκαίει, ακούγοντας γλυκό λαούτο και βλέποντας βρεγμένα μάτια και ευχές «Να ναι τούτη η Λαμπαδηδρομία, αφορμή για να γενούμε όλοι εθελοντές αιμοδότες».

Δείτε όλες τις φωτογραφίες από εκείνη τη μαγική νύχτα...

Γνωρίστε τους εθελοντές του "Αιματοκρήτη"!

    Γνωρίστε το Διοικητικό Συμβούλιο και τους συντονιστές αιμοδοσιών του Παγκρήτιου Συνδέσμου Εθελοντών Αιμοδοτών&Δωρητών Οργάνων Σώμα...