22 Αυγούστου 2011

«Θα βρέξει για λίγο»-μας λένε «Δεν πειράζει, η φλόγα δε σβήνει..».

13.9.2009


Συναντιόμαστε και πάλι, σε χώρο ανοικτό και γεμάτο φυσικό κάλλος-Δήμος Τεμένους.

Σπηλιές, ποτάμια, γήλοφοι σε ζωγραφική αρμονία.
Τα σύννεφα απειλητικά, ευχόμαστε όλοι ενδόμυχα να μη βρέξει...
Η φλόγα ανάβει στον Άγιο Σύλλα, στη ρίζα του Γιούχτα. Μεταφέρεται με παιδιά μέσα στο χωριό- μαζεμένες σταφίδες στις αυλές.
Περνάμε το Τσαγκαράκι-με τα περιώνυμα ρακοκάζανα. Επόμενη στάση στο Κυπαρίσσι- προιστορικός οικισμός-.
Τα παιδιά τρέχουν και όλοι βγαίνουν στο δρόμο για να τα χειροκροτήσουν.
 Προχωράμε στον Καλού- θρύλοι για νεράιδες και άνθρωποι που «διαβάζουν» τον καιρό-κάνουν τούτο το πέρασμα ξεχωριστό-. «Θα βρέξει για λίγο»-μας λένε «Δεν πειράζει, η φλόγα δε σβήνει..».Το Ρουκάνι στους πρόποδες του υψώματος Παραθύρι μας καλοσωρίζει.. Λαική αρχιτεκτονική, η «κερκόπορτα» του Αι Γιάννη που έδιωχνε τους Τουρκους..Ο ουρανός σκοτεινιάζει…Η Λαμπαδηδρομία φτάνει στην Καρκαδιωτισσα-με την παλιά ερειπωμένη εκκλησία της Παναγιάς. Η μπορα ξεσπά με δύναμη, νυχτώνει απότομα και φυσάει. Περνάμε με γρήγορα βήματα αλλά συνεχίζουμε…


Φτάνουμε αργά το βράδυ στον Προφήτη Ηλία-στο επιβλητικό ύψωμα της Ρόκας-εκεί ο «ελευθερωτής της Κρήτης», Νικηφόρος Φωκάς οικοδόμησε το 961μ. Χ ένα ασφαλές φρούριο, που θα προστάτευε την περιοχή από τους κουρσάρους. Η βροχή σταματά ξαφνικά όπως άρχισε-λες και θέλει και αυτή να ανάψουμε το βωμό.. Η εκδήλωση υποδοχής συγκινητική..
 


Η φλόγα σιγοκαίει, ακούγοντας γλυκό λαούτο και βλέποντας βρεγμένα μάτια και ευχές «Να ναι τούτη η Λαμπαδηδρομία, αφορμή για να γενούμε όλοι εθελοντές αιμοδότες».

Δείτε όλες τις φωτογραφίες από εκείνη τη μαγική νύχτα...