10 Αυγούστου 2011

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τη Δωρεά Μυελού των Οστών

•Τι είναι ο μυελός των οστών;
Ο μυελός των οστών είναι ένας ρευστός ιστός, που μοιάζει με το αίμα και βρίσκεται μέσα στα οστά μας. Ρόλος του είναι η παραγωγή των κυττάρων του αίματος. Ο μυελός των οστών δεν πρέπει να συγχέεται με το νωτιαίο μυελό, ο οποίος βρίσκεται στο νωτιαίο σωλήνα της σπονδυλικής στήλης και αποτελεί ιστό του νευρικού συστήματος.

•Ποιός χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών;
Η μεταμόσχευση μυελού των οστών μπορεί να σώσει τη ζωή ασθενών που πάσχουν από ασθένειες όπως η λευχαιμία και η απλαστική αναιμία, κατά τις οποίες ο μυελός είτε αδυνατεί να παράγει τα κύτταρα του αίματος, είτε παράγει άρρωστα κύτταρα. Αν δεν υπήρχε η δυνατότητα μεταμόσχευσης μυελού των οστών (όπως παλαιότερα), πολλοί από αυτούς τους ασθενείς, ανάμεσα τους και πολλά μικρά παιδιά, θα πέθαιναν μέσα σε λίγους μήνες. Στην Ελλάδα, περίπου 150 συνάνθρωποί μας χρειάζονται κάθε χρόνο μεταμόσχευση από μη συγγενή δότη...

•Ποιός μπορεί να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών;

Κάθε ενήλικας που μπορεί να γίνει αιμοδότης μπορεί να γίνει και δωρητής μυελού οστών. Υπάρχουν μερικές ακόμη προυποθέσεις που μπορεί να συζητηθούν εξατομικευμένα λ.χ ενώ με μια ήπια αναιμία δεν μπορείς να δώσεις αίμα, μπορείς να γίνεις δωρητής μυελού οστών.

Πώς μπορώ να γίνω εθελοντής δότης μυελού των οστών στο νομό Ηρακλείου ;
Στις αιμοδοσίες που διοργανώνει ο «Αιματοκρήτης», μπορούν όσοι επιθυμούν αφού ενημερωθούν προσωπικά, να δώσουν δείγμα σιέλου (σάλιου για να γίνουν δωρητές μυελού οστών (ή όπως λέγεται πιο σιωστά "δωρητές αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων"). Αυτό στη συνέχεια αποστέλεται στο ΚΕΔΜΟΠ Πανεπιστημίου Πατρών. Στη συνέχεια ο ιστικός σου τύπος καταγράφεται σε δεξαμενή εθελοντών και καταχωρείται σε ειδικό αρχείο.

Τι γίνεται αν βρεθεί ότι είμαι συμβατός δότης για κάποιο ασθενή;
Σε περίπτωση που βρεθείς συμβατός με κάποιο ασθενή (πιθανότητες απο 1/100 έως 1/1.000.000), τότε θα ακολουθήσει μία σειρά εργαστηριακών εξετάσεων για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα και να διαπιστωθεί η καλή κατάσταση της υγείας σου. Αν διαπιστωθεί οποιοδήποτε πρόβλημα ή αν αλλάξεις γνώμη για οποιοδήποτε λόγο τότε η διαδικασία δε συνεχίζεται.

•Πως γίνεται η λήψη του μυελού των οστών;
Ο μυελός παλιότερα λαμβανόταν με παρακέντηση των οστών της λεκάνης  η οποία γίνεται υπό αναισθησία και εκτελείται από ειδικούς αιματολόγους. Ο δότης μπαίνει στο νοσοκομείο την προηγούμενη μέρα της μεταμόσχευσης και επιστρέφει στο σπίτι του την αμέσως επόμενη. Η συνήθης όμως σήμερα μέθοδος αφορά τη λήψη αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων από το περιφερικό αίμα, μετά από χορήγηση αυξητικών παραγόντων στο δότη. Στη συνέχεια, ακολουθεί μία διαδικασία ίδια με αυτή της αιμοληψίας. Και οι δύο διαδικασίες είναι ακίνδυνες.

Πιστεύεις ότι θα μπορούσες να βοηθήσεις να σωθεί η ζωή ενός συνανθρώπου σου; Μπορείς να ενημερωθείς για τη Δωρεά του Μυελού των Οστών, με μια επίσκεψη στο σχετικό ενημερωτικό περίπτερο του Αιματοκρήτη! "Γίνε δωρητής μυελού: Είναι κρητικής σημασίας"

Γνωρίστε τους εθελοντές του "Αιματοκρήτη"!

    Γνωρίστε το Διοικητικό Συμβούλιο και τους συντονιστές αιμοδοσιών του Παγκρήτιου Συνδέσμου Εθελοντών Αιμοδοτών&Δωρητών Οργάνων Σώμα...