22 Αυγούστου 2011

Μα τι γίνεται επιτέλους με τη δωρεά οργάνων???


Πρόσφατα, πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ για την εκ νέου, έντονη αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδας μετά τη ψήφιση του Νέου Νομοσχεδίου για τις Μεταμοσχεύσεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου: "Κατόπιν της ψηφίσεως του Νομοσχεδίου για την δωρεά οργάνων και την εικαζομένη συναίνεση χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν καν οι θέσεις της Εκκλησίας, απεφασίσθη:

α) Νά ανακληθεί ο Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

β) Νά αποσταλεί Εγκύκλιος προς τον Λαό για να ενημερωθεί σχετικά με τις θέσεις της Εκκλησίας για το θέμα αυτό, η οποία υποστηρίζει την αξία της φιλαλληλίας και της προσφοράς ζωής, αλλά αρνείται την εικαζομένη συναίνεση και την ιδιωτικοποίηση των Μεταμοσχεύσεων
 
Απαντώντας ο ΕΟΜ σε επίσημη ανακοίνωση επισημαίνει ότι η ισχύς της εικαζόμενης συναίνεσης θα εφαρμοστεί από τις 1/07/2013! Αλλά στην πράξη δε θα εφαρμοστεί αφού, θα ερωτώνται τελικά και οι συγγενεις, σε αντίθεση δηλαδή με ότι λεει η νομοθεσία!
 
Να θυμίσουμε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είχε πριν λίγους μήνες ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με χαρακτηριστική την παραίτηση του καθηγητή κ. Βλαχογιάννη πρώην προέδρου του αρμόδιου φορέα (Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων). Στο σχετικό δελτίο τύπου, εξέφραζε ανοιχτά φόβους για εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των μεταμοσχεύσεων.
 
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών κατέθεσε υπόμνημα στη Βουλή με την κάθετη αντίδραση της σε καίρια σημεία του νομοσχεδίου. Παρόμοια σύλλογοι πασχόντων, επιστήμονες και σημαντικές προσωπικότητες του χώρου είχαν εκφράσει την ανησυχία τους ειδικά για το σημείο του συναισθηματικά συνδεόμενου δότη (με απλά λόγια, για τη δυνατότητα που δίνει πλέον ο νόμος να μπορεί κανείς να μεταμοσχευτεί παίρνοντας νεφρό από μη συγγενικό πρόσωπο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εμπορευματοποίηση, ειδικά σε αυτή την οικονομική συγκυρία στη χώρα μας). Διαβάστε εδώ σχετικές αντιδράσεις που είχαν πυροδοτηθεί κατά την περίοδο συζήτησης για το νομοσχέδιο.

Στην Κρήτη όπως όλοι ξέρουμε, ο κόσμος έχει σε υψηλά ποσοστά υποστηρίξει τη δωρεά οργάνων. Το ΠαΓΝΗ μάλιστα ήταν το πρώτο σε δωρεές οργάνων το 2010 σε όλη τη χώρα. Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος, όντας ο παλαιότερος εν ενεργεία σύλλογος στην Ελλάδα που ασχολείται με τη διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων -εδώ και 26 χρόνια- ενημερώνει τα μέλη του για τη βαθύτατη αμηχανία που μας διακρίνει πλέον σχετικά με όλη αυτήν την κατάσταση που δημιούργησε η νέα νομοθεσία.

Ως εθελοντές, πραγματικά θα είμασταν οι πρώτοι που θα υποστηρίζαμε το όλο "εγχείρημα" ... αρκεί όμως να μας εξηγήσουν και μας κάποτε οι "αρμόδιοι" τα επιστημονικά, κοινωνικά και βιοηθικά δεδομένα στα οποία βασίστηκαν. Γιατί οι δικές μας -φτωχές- γνώσεις, μας δημιουργούν απορίες που παραμένουν άλυτες...

Ευτυχώς πάντως, δεν πλήττουμε! Είναι ενδιαφέρον να παρατηρεί κανείς τους ανθρώπους του "χώρου", πως σκέφτονται και πως κινούνται...  Kαποιοι συνεχίζουν να αντιδρούν, άλλοι παραμένουν σταθερά σιωπηλοί στις απόψεις τους, σε αντίθεση με καποιους άλλους που τωρα (ξανα) θυμήθηκαν την ιδέα της δωρεάς οργάνων.. Άλλοι ουτε καν καταλαβαν τι έγινε και καποιοι είναι πολύ χαρούμενοι με ότι συνέβη! Σημεία των καιρών θα πει κάποιος...

Το σίγουρο είναι ότι "Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους" Σωκράτης.

Γνωρίστε τους εθελοντές του "Αιματοκρήτη"!

    Γνωρίστε το Διοικητικό Συμβούλιο και τους συντονιστές αιμοδοσιών του Παγκρήτιου Συνδέσμου Εθελοντών Αιμοδοτών&Δωρητών Οργάνων Σώμα...