27 Σεπτεμβρίου 2011

Ορειβάτες φίλοι του Αιματοκρήτη ανεβάζουν στην ψηλότερη κορφή του Ψηλορείτη την ιδέα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ανακοινώνουμε ότι η πρωτοβουλία μελών και φίλων του Αιματοκρήτη να ανεβάσουν πολύ ψηλά την ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας έγινε πραγματικότητα!

Η αποστολή ξείνησε το Σαββάτο 22/10/2011 από το καταφύγιο του ΕΟΣ Ρεθύμνου "Τουμπωτός Πρίνος" όπου έγινε διανυκτέρευση. Με την ανατολή του ήλιου τη Κυριακή 23/10/2011 ξεκινήσε η ανάβαση στο Ψηλορείτη (1400μ.υψ.) ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 και έφτασαν στην ψηλότερη κορυφή της Κρήτης τον Τίμιο Σταυρό (2456μ.υψ.) όπου ύψωσαν συμβολικά με τη σημαία του Αιματοκρήτη. Ενα διαφορετικό "προσκύνημα" για εκείνους και για όλους εμάς που ψυχικά είμασταν μαζί τους....

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αιματοκρήτη ευχαριστεί απο καρδιάς τους  ορειβάτες που συμμετείχαν και ειδικά τα μέλη μας κα Φραγκιαδάκη Μαρία και κο Δυσσεάκη Δημήτρη που συντονίσαν αυτή την ενέργεια. Τους ευχόμαστε υγεία, σωματική και ψυχική δύναμη και τους συγχαίρουμε για την κοινωνική τους ευαισθησία.


Λίγα λόγια για τον Ψηλορείτη μας...
...αυτό το ιερό για τους Κρητικούς αλλά οχι μόνο βουνό...όπου θα προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε μια ακόμη ιδέα..της εθελοντικής αιμοδοσίας...της ζωής της ίδιας....

Ο Ψηλορείτης –ή όρος Ίδη όπως είναι η επίσημη ονομασία του– στέκεται πάντα ορθός μπροστά μας, διαβεβαιώνοντάς μας ότι ήταν και θα παραμείνει ο άρχοντας  του τόπου μας. Ο Ψηλορείτης που ήταν ιερό βουνό στην αρχαιότητα αλλά και στους μετέπειτα χρόνους, διατήρησε την πρωτοκαθεδρία στο φυσικό περιβάλλον και στο σεβασμό του από τους ανθρώπους. Και ήταν ιερό στην αρχαιότητα, γιατί στον Ψηλορείτη υπάρχει το Ιδαίον Άντρον. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Κρήτης, που έχει συνδεθεί με τον πατέρα των θεών του Ολύμπου, τον Δία. Οι βοσκοί της περιοχής της Νίδας το αποκαλούν «σπηλιάρα της βοσκοπούλας», ενώ για συντομία οι κάτοικοι της περιοχής το λένε απλώς «σπήλιο». Το Ιδαίον Άντρον βρίσκεται, όπως αναφέραμε, κοντά στα Ανώγεια και σε υψόμετρο 1.538 μέτρων. Για να χρησιμοποιήσου μία έκφραση του Ελευθέριου Δαφέρμου από την Αξό, το σπήλαιο θεωρήθηκε «η Βηθλεέμ της αρχαιότητας», αφού σύμφωνα με τη μυθολογία, το σπήλαιο αυτό ήταν ο γενέθλιος τόπος του Κρηταγενή Δία. Η πιο γνωστή όμως μυθολογική άποψη είναι ότι το Ιδαίον Άντρον αποτέλεσε τον τόπο όπου η Ρέα, η γυναίκα του Κρόνου, έκρυψε τον Δία όταν ήταν μωρό για να μην τον κατασπαράξει ο πατέρας του ο Κρόνος από φόβο μήπως χάσει την εξουσία. Ο Δίας τρεφόταν από το γάλα της αίγας Αμάλθειας και η φύλαξή του γινόταν από τους Ιδαίους Δακτύλους και τους Κουρήτες, οι οποίοι με τις ασπίδες τους και τους θορυβώδεις χορούς τους κάλυπταν τα κλάματα του μωρού μπροστά στη σπηλιά για να μην τα ακούσει ο πατέρας του.

Ο δρόμος για να «πατήσει» κανείς την κορυφή είναι ανοιχτός μόνο σε εκείνους που "ξέρουν" και μπορούν να "αναμετρηθούν" με τη φύση.  Ψηλότερη κορφή του Ψηλορείτη, ο Τίμιος Σταυρός, στα 2.456 μέτρα. Φανταστείτε τις μαγευτικές εικόνες.  Την αίσθηση  "του ανέμου" αντιστρόφως ανάλογη με τις αργές και βαριές ανάσες του ορειβάτη. Πως να νιώθουν όσοι κατακτούν την κορυφή αυτού του βουνού και διαπιστώνοντας την απεραντοσύνη της φύσης?
 
Φτάνοντας στην κορυφή διαπιστώνει κανείς ότι ο χριστιανικός πολιτισμός και η θρησκεία δεν μπορούσαν να μην έχουν αφήσει τα χνάρια τους σ’ αυτό το ιστορικό βουνό. Και αναφερόμαστε φυσικά στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού  που γιορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου όπως και σε όλη την Ελλάδα. Όσο για τη θέα: Αριστερά το Ρέθυμνο, δεξιά το Ηράκλειο, και κάτω ο Μυλοπόταμος και το Κρητικό Πέλαγος. Νότια η απεραντοσύνη του Λιβυκού. Ο Τίμιος Σταυρός είναι και το σημείο όπου μπορεί να καταλύσει μια ορειβατική ομάδα φτάνοντας στον Ψηλορείτη.  Κοντά στην κορυφή Σκίνακας, φυτρώνει ένα από τα σπανιότερα φυτά της Κρήτης –που έχει το ίδιο όνομα. Φυσικά στην περιοχή, εκτός από τα αιγοπρόβατα, η πανίδα έχει να επιδείξει –και ειδικά προς τη νότια πλευρά– την ύπαρξη μεγάλων αρπακτικών πουλιών, κυρίως γερακιών, που βρίσκουν φωλιές για να κρυφτούν. Παρόλο που σήμερα δεν έχει τέτοια βλάστηση, ο Ψηλορείτης, αιώνες πριν, ήταν μεστός από πυκνά δάση και, σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Ηροδότου, «έμεναν» εκεί τα ζώα της άγριας κρητικής πανίδας, όπως η θρυλική «κρητική αίγαγρος».

Διαβάστε εδώ ακόμη πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για τα Μιτάτα από το ιστολόγιο για την Κρήτη "Candia"

Γνωρίστε τους εθελοντές του "Αιματοκρήτη"!

    Γνωρίστε το Διοικητικό Συμβούλιο και τους συντονιστές αιμοδοσιών του Παγκρήτιου Συνδέσμου Εθελοντών Αιμοδοτών&Δωρητών Οργάνων Σώμα...