25 Οκτωβρίου 2011

O Αιματοκρήτης ανέβηκε στο Ψηλορείτη (23-10-2011)

Μέλη του Αιματοκρήτη (Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος) αποφάσισαν να ανεβάσουν τη σημαία του Συλλόγου όσο πιο ψηλά μπορεί να ανέβει στη Κρήτη, στα 2456μ., στη κορυφή "Τίμιος Σταυρός" του Ψηλορείτη. Η ημερομηνία ορίστηκε για τις 23 Οκτώβρη 2011 και αποφασίστηκε η ανάβαση να γίνει από τη Noτιοδυτική πλευρά του Ψηλορείτη, από την θέση Τουμπωτός Πρίνος ή Σώπατα σε υψ. 1.600μ., από το καταφύγιο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (Ε.Ο.Σ.) Ρεθύμνου. Η ομάδα των 21 συμμετεχόντων διανυκτέρευσε στο καταφύγιο και 17 ορειβάτες έλαβαν μέρος στην ανάβαση.

Το απόγεμα του Σαββάτου (22.10.2011) η ομάδα συγκεντρώθηκε στο καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Ρεθύμνου, απόλαυσε το ηλιοβασίλεμα στο Λιβυκό Πέλαγος και τα πεφταστέρια νωρίς τα χαράματα. Η πορεία ξεκίνησε στις 8:00 και ακολουθήθηκε το τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού μεγάλων διαδρομών Ε4 που ανεβάζει στη κορυφή του Ψηλορείτη.

Σε αυτό το τμήμα του Ε4, η πλαγιά έχει αρκετά μεγάλη κλίση και σε κάποια σημεία είναι απότομη. Χρειάστηκαν κάμποσες λιγόλεπτες στάσεις ξεκούρασης. Λίγο νερό, κανένα ξηρό καρπό, παστέλι ή φρούτο, το βλέμμα χάνετε στις νότιες παραλίες του νησιού, θέα μαγευτική! Δυτικά οι κορυφές των Λευκών Ορέων με άσπρα σύννεφα που εμποδίζουν την ορατότητα. Νότια φαίνεται η Γαύδος, ο κάμπος με τα θερμοκήπια στο Τυμπάκι. Το μάτι χαιρόταν να ανακαλύπτει, στο έδαφος, τους λευκούς κρόκους να ξεμυτούν ανάμεσα από τις πέτρες, τις πασχαλίτσες να κάνουν βόλτες και χόρτα να φυτρώνουν μετά τις πρώτες βροχές.

Το Ε4 στο Ψηλορείτη

Το μονοπάτι πάει αρχικά ανατολικά, ανεβαίνει τη πλαγιά, συνέχιζει βορειοδυτικά πάνω στη κορυφογραμμή και μετά από δύο υψώματα ξεκινάει το τελευταίο κομμάτι της ανάβασης στον Τίμιο Σταυρό. Εκεί φαίνοται καθαρά οι κορυφές των Λασιθιώτικων Βουνών.

Αριστερά η κορυφή Τίμιος Σταυρός του Ψηλορείτη
και δεξιά στο βάθος η κορυφή του όρους Δίκτη (Λασίθι)

Οι πρώτοι έφτασαν στη κορυφή στις 10:30 και μέχρι στις 10:50 η ομάδα είχε ολοκληρώσει την ανάβαση. Η σημαία του Αιματοκρήτη δέθηκε στον ιστό μαζί με την Ελληνική και την Εκκλησιαστική σημαία που είναι μόνιμα εκεί πάνω μπροστά από το εκκλησάκι – μιτάτο.

Οι καιρικές συνθήκες ανάβασης και διαμονής στη κορυφή ήταν πάρα πολύ καλές. Δεν φύσαγε και δεν έκανε κρύο, πράμα σπάνιο στο Ψηλορείτη που ακόμη και τις καλοκαιρινές μέρες ο αέρας είναι δυνατός. Μόνο "πρόβλημα" τα σύννεφα που εμπόδιζαν τη θέα απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού. Μια ώρα ξεκούρασης ήταν απαραίτητη για ανάκτηση δυνάμεων. Στη βόρεια πλευρά της κορυφής υπάρχει πηγάδι με δροσερό γάργαρο νερό, να δροσίζει τον ορειβάτη!


Τίμιος Σταυρός - 23 Οκτωβρίου 2011

Με τα μπλουζάκια της 9ης Λαμπαδηδρομίας του Αιματοκρήτη βγήκαν αναμνηστικές φωτογραφίες και στη συνέχεια ξεκίνησε η κατάβαση γύρω στις 12:00. Αραιά σύννεφα είχαν κρύψει τον ήλιο πράγμα που βοήθησε στο κατέβασμα και οι τελευταίοι έφθασαν στο καταφύγιο στις 14:00. Το φαγητό ήταν έτοιμο από τα 4 άτομα που είχαν μείνει εκεί, χόντρος, βραστό κρέας, πανσέτες, σαλάτα και στο τέλος φρούτα και γλυκά. Γύρω στις 15:00 έφτασε η ομάδα του Ορειβατικού Ηρακλείου που έκανε τη διάσχιση του Ψηλορείτη ( Οροπέδιο της Νίδας (1450 μ)  - Τίμιος Σταυρός (2456 μ) - χωριό Φουρφουράς (500 μ) ), μια δύσκολη πορεία καθαρής διάρκειας 10 ωρών. Μετά από μια δεκαπεντάλεπτη στάση η ομάδα του ΕΟΣ Ηρακλείου συνέχισε τη κατάβαση και η ομάδα του Αιματοκρήτη ετοιμάστηκε και μετά από λίγο αναχώρησε οδικώς.

Ημασταν κουρασμένοι αλλά τόσο μα τόσο «γεμάτοι»! Ανεβήκαμε ψηλά με κόπο για να διαδώσουμε τη σπουδαιότητα της αιμοδοσίας! Ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα που μπορεί να κάνει άνθρωπος σε άνθρωπο. Ανεβήκαμε ψηλά γιατί εκεί ψηλά πρέπει να είναι η αιμοδοτική πράξη. Γέμισε η ψυχή με τη θέα, τα αρώματα και τα χρώματα της φύσης όπως γεμίζει και όταν δίνουμε αίμα. Μα η αιμοδοσία δεν απαιτεί τίποτε περισσότερο από 10 λεπτά από το χρόνο μας. Ένα ποτήρι πορτοκαλάδα και λίγο ψωμί με τυρί και ο οργανισμός έχει πίσω ότι χρειάζεται για να αναπληρώσει τη δωρισμένη φιάλη αίματος. Τόσο απλά, τόσο εύκολα, κάνουμε δώρο ζωής στον συνάνθρωπο!Φωτογραφίες από την ανάβαση στο Ψηλορείτη

Και όσοι είδατε αυτό το ανέβασμα και το ζηλέψατε, να ξέρεται ότι από την επόμενη λαμπαδηδρομία (συνήθως τέλη Αυγούστου), η φλόγα θα ανεβαίνει στο Τίμιο Σταυρό από το Λιβαδιώτικο Αόρι, απόγεμα Σαββάτου, θα φωτίζει για μια νύχτα από ψηλά το νησί μας και την Κυριακή θα κατεβαίνει στο οροπέδιο της Νίδας. Ελάτε μαζί μας....

Γνωρίστε τους εθελοντές του "Αιματοκρήτη"!

    Γνωρίστε το Διοικητικό Συμβούλιο και τους συντονιστές αιμοδοσιών του Παγκρήτιου Συνδέσμου Εθελοντών Αιμοδοτών&Δωρητών Οργάνων Σώμα...