28 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΥΓΕΝΙΚΗ

Ενημερωτικές Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 στην Αυγενική του Δήμου Ηρακλείου στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αυγενικής με τον οποίο ο Αιματοκρήτης θα είναι πλέον σε συνεργασία για την υλοποίηση ενημερώσεων και τακτικών εθελοντικών αιμοδοσιών στην περιοχή.

27 Σεπτεμβρίου 2011

Ορειβάτες φίλοι του Αιματοκρήτη ανεβάζουν στην ψηλότερη κορφή του Ψηλορείτη την ιδέα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ανακοινώνουμε ότι η πρωτοβουλία μελών και φίλων του Αιματοκρήτη να ανεβάσουν πολύ ψηλά την ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας έγινε πραγματικότητα!

Η αποστολή ξείνησε το Σαββάτο 22/10/2011 από το καταφύγιο του ΕΟΣ Ρεθύμνου "Τουμπωτός Πρίνος" όπου έγινε διανυκτέρευση. Με την ανατολή του ήλιου τη Κυριακή 23/10/2011 ξεκινήσε η ανάβαση στο Ψηλορείτη (1400μ.υψ.) ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 και έφτασαν στην ψηλότερη κορυφή της Κρήτης τον Τίμιο Σταυρό (2456μ.υψ.) όπου ύψωσαν συμβολικά με τη σημαία του Αιματοκρήτη. Ενα διαφορετικό "προσκύνημα" για εκείνους και για όλους εμάς που ψυχικά είμασταν μαζί τους....

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αιματοκρήτη ευχαριστεί απο καρδιάς τους  ορειβάτες που συμμετείχαν και ειδικά τα μέλη μας κα Φραγκιαδάκη Μαρία και κο Δυσσεάκη Δημήτρη που συντονίσαν αυτή την ενέργεια. Τους ευχόμαστε υγεία, σωματική και ψυχική δύναμη και τους συγχαίρουμε για την κοινωνική τους ευαισθησία.


Λίγα λόγια για τον Ψηλορείτη μας...
...αυτό το ιερό για τους Κρητικούς αλλά οχι μόνο βουνό...όπου θα προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε μια ακόμη ιδέα..της εθελοντικής αιμοδοσίας...της ζωής της ίδιας....

Ο Ψηλορείτης –ή όρος Ίδη όπως είναι η επίσημη ονομασία του– στέκεται πάντα ορθός μπροστά μας, διαβεβαιώνοντάς μας ότι ήταν και θα παραμείνει ο άρχοντας  του τόπου μας. Ο Ψηλορείτης που ήταν ιερό βουνό στην αρχαιότητα αλλά και στους μετέπειτα χρόνους, διατήρησε την πρωτοκαθεδρία στο φυσικό περιβάλλον και στο σεβασμό του από τους ανθρώπους. Και ήταν ιερό στην αρχαιότητα, γιατί στον Ψηλορείτη υπάρχει το Ιδαίον Άντρον. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Κρήτης, που έχει συνδεθεί με τον πατέρα των θεών του Ολύμπου, τον Δία. Οι βοσκοί της περιοχής της Νίδας το αποκαλούν «σπηλιάρα της βοσκοπούλας», ενώ για συντομία οι κάτοικοι της περιοχής το λένε απλώς «σπήλιο». Το Ιδαίον Άντρον βρίσκεται, όπως αναφέραμε, κοντά στα Ανώγεια και σε υψόμετρο 1.538 μέτρων. Για να χρησιμοποιήσου μία έκφραση του Ελευθέριου Δαφέρμου από την Αξό, το σπήλαιο θεωρήθηκε «η Βηθλεέμ της αρχαιότητας», αφού σύμφωνα με τη μυθολογία, το σπήλαιο αυτό ήταν ο γενέθλιος τόπος του Κρηταγενή Δία. Η πιο γνωστή όμως μυθολογική άποψη είναι ότι το Ιδαίον Άντρον αποτέλεσε τον τόπο όπου η Ρέα, η γυναίκα του Κρόνου, έκρυψε τον Δία όταν ήταν μωρό για να μην τον κατασπαράξει ο πατέρας του ο Κρόνος από φόβο μήπως χάσει την εξουσία. Ο Δίας τρεφόταν από το γάλα της αίγας Αμάλθειας και η φύλαξή του γινόταν από τους Ιδαίους Δακτύλους και τους Κουρήτες, οι οποίοι με τις ασπίδες τους και τους θορυβώδεις χορούς τους κάλυπταν τα κλάματα του μωρού μπροστά στη σπηλιά για να μην τα ακούσει ο πατέρας του.

Ο δρόμος για να «πατήσει» κανείς την κορυφή είναι ανοιχτός μόνο σε εκείνους που "ξέρουν" και μπορούν να "αναμετρηθούν" με τη φύση.  Ψηλότερη κορφή του Ψηλορείτη, ο Τίμιος Σταυρός, στα 2.456 μέτρα. Φανταστείτε τις μαγευτικές εικόνες.  Την αίσθηση  "του ανέμου" αντιστρόφως ανάλογη με τις αργές και βαριές ανάσες του ορειβάτη. Πως να νιώθουν όσοι κατακτούν την κορυφή αυτού του βουνού και διαπιστώνοντας την απεραντοσύνη της φύσης?
 
Φτάνοντας στην κορυφή διαπιστώνει κανείς ότι ο χριστιανικός πολιτισμός και η θρησκεία δεν μπορούσαν να μην έχουν αφήσει τα χνάρια τους σ’ αυτό το ιστορικό βουνό. Και αναφερόμαστε φυσικά στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού  που γιορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου όπως και σε όλη την Ελλάδα. Όσο για τη θέα: Αριστερά το Ρέθυμνο, δεξιά το Ηράκλειο, και κάτω ο Μυλοπόταμος και το Κρητικό Πέλαγος. Νότια η απεραντοσύνη του Λιβυκού. Ο Τίμιος Σταυρός είναι και το σημείο όπου μπορεί να καταλύσει μια ορειβατική ομάδα φτάνοντας στον Ψηλορείτη.  Κοντά στην κορυφή Σκίνακας, φυτρώνει ένα από τα σπανιότερα φυτά της Κρήτης –που έχει το ίδιο όνομα. Φυσικά στην περιοχή, εκτός από τα αιγοπρόβατα, η πανίδα έχει να επιδείξει –και ειδικά προς τη νότια πλευρά– την ύπαρξη μεγάλων αρπακτικών πουλιών, κυρίως γερακιών, που βρίσκουν φωλιές για να κρυφτούν. Παρόλο που σήμερα δεν έχει τέτοια βλάστηση, ο Ψηλορείτης, αιώνες πριν, ήταν μεστός από πυκνά δάση και, σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Ηροδότου, «έμεναν» εκεί τα ζώα της άγριας κρητικής πανίδας, όπως η θρυλική «κρητική αίγαγρος».

Διαβάστε εδώ ακόμη πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για τα Μιτάτα από το ιστολόγιο για την Κρήτη "Candia"

24 Σεπτεμβρίου 2011

Φτιάξτε μόνοι σας το κουτί των πρώτων βοηθειών!


Όλοι μπορούμε να φτιάξουμε ένα κουτί πρώτων βοηθειών στο σπίτι μας για να βοηθήσουμε κάθε μέλος για απλά θέματα ή μέχρι να μας δει ο γιατρός.

Γενικές οδηγίες:

  • Ιδανικά, το φαρμακείο μας πρέπει να βρίσκεται σε ειδικό κουτί, το οποίο διαθέτει ειδική σήμανση, και να τοποθετείται μακριά από χώρους με υψηλή θερμοκρασία, υγρασία και έντονες οσμές
  • Να είναι τοποθετημένο σε εμφανές σημείο αλλά μακριά από μικρά παιδιά.
  • Πρέπει να ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα την ημερομηνία λήξης των φαρμάκων και να τα ανανεώνουμε εγκαίρως.
  • Καλό είναι να μην πετάμε τη συσκευασία τους, στην οποία περιέχονται οι οδηγίες χρήσης που πρέπει να συμβουλευόμαστε.
Το φαρμακείο αυτό, πρέπει να περιέχει τα εξής

 Πιεσόμετρο
Θερμόμετρο

Οξυζενέ
Betadine
Αποστειρωμένες γάζες
Λευκοπλάστ
Ψαλιδάκι
Επιδέσμους
Σύριγγες
Ράμματα αυτοκόλλητα (steri-strip)
Εξεταστικά γάντια
Σκληρό αυχενικό κολλάρο
Μάσκα τσέπης για τεχνητή αναπνοή
Φυσιολογικός ορός (για καθάρισμα πληγών, απομάκρυνση ξένων σωμάτων από τους οφθαλμούς)
Οινόπνευμα
Αυτοκόλλητα patch για μικροτραύματα διαφόρων μεγεθών
Βαζελινούχες αντιβιοτικές γαζες Fucidin για εγκαύματα
Επουλωτικές κρέμες για ηπια εγκαύματα λ.χ Bepanthol


ΦΑΡΜΑΚΑ
(από του στόματος)
Αντιπυρετικά -Παυσίπονα λ.χ DEPON, PONSTAN (ταμπλέτες και σιρόπι για παιδιά),
 Αντιβιοτικά
Αντιϊσταμινικά
Ασπιρίνη
Αντιφλεγμονώδη
Αλοιφές για τσιμπήματα εντόμων λ.χ στικ αμμωνίας
Aντισταμινικές αλοιφές λ.χ Fenistil
Γαστροπροστατευτικά φάρμακα (αντιόξινα) λ.χ Ζantac


Σε περίπτωση γνωστού αλλεργικού ασθενή:
ειδική προγεμισμένη ένεση ΑδρεναλίνηςΧρήσιμες είναι τέλος οι παγοκύστεις για την περίπτωση διαστρεμμάτων κτλ.

 Η χορήγηση των φαρμάκων από το φαρμακείο Α΄ Βοηθειών, απαιτεί προηγουμένως την επικοινωνία και την έγκριση από ιατρό.

Μάθετε τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση αναφυλαξίας.

        Τι είναι η αναφυλαξία


Η αναφυλαξία είναι μια οξεία αλλεργική αντίδραση στην οποία μπορεί να συμμετέχει όλο το ανθρώπινο σώμα και απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση. Οι συνήθεις ουσίες που προκαλούν αναφυλαξία είναι οι τροφές, τα φάρμακα και τα τσιμπήματα από έντομα.

Ποιά είναι τα συμπτώματα και τι πρέπει να κάνετε

Αν ο ασθενής έχει

Δερματικό Εξάνθημα-Κνησμό
Οίδημα στα χείλη, πρόσωπο, μάτια
Πόνο στην κοιλιακή χώρα, έμετο

Μείνετε κοντά στον ασθενή και καλέστε αμέσως σε βοήθεια. Παρακολουθείστε μην τυχόν χειροτερέψουν τα συμπτώματα.

Καλέστε άμεσα ασθενοφόρο σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίσει:
Δύσπνοια
Οίδημα της γλώσσας και του λάρυγγα
Δυσκολία στην ομιλία
Απώλεια των αισθήσεων

Όπως σε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και βοηθήστε να μεταφερθεί ο ασθενής στο τμήμα επειγόντων. Όσο πιο έγκαιρή αντιμετώπιση έχει η αναφυλαξία, τοσο καλύτερη είναι η εξέλιξή της.

22 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΙΕΘΝΕΣ FORUM ΝΕΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ/ΠΟΣΕΑ

Ένα ιδιαίτερα παραγωγικό συνέδριο για το μέλλον της εθελοντικής αιμοδοσίας, σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, έλαβε μέρος στο Λουξεμβούργο 25-28 Αυγούστου 2011. Στο 11ο Διεθνές Forum Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών συμμετείχαν αποστολές από 18 χώρες, την Ελλάδα εκπροσώπησαν Νέοι, μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ε.Ν.Ε.Α.).

Η ελληνική αποστολή αποτελούμενη από ταλαντούχους Νέους με ενθουσιασμό παρουσίασαν τις δράσεις των συλλόγων μελών της Π.Ο.Σ.Ε.Α., δίνοντας έμφαση στις ενέργειες της Π.Ε.Ν.Ε.Α. και των τοπικών επιτροπών της, για την ενημέρωση της ελληνικής Νεολαίας.

Επιπλέον εκτός από τη εκπαίδευση που είχαν πάνω σε ποικίλα θέματα, η ελληνική αποστολή με τη καθοδήγηση του κ. Γ. Κουλιεράκη ψυχολόγου Υγείας μέλους της επιστημονικής επιτροπής της Π.Ο.Σ.Ε.Α. , ανέπτυξαν στους συνέδρους, με την μορφή διάλεξης και ομάδων εργασίας, την πρωτοποριακή εφαρμογή του Διαθεωρητικού Μοντέλου Αλλαγής της Συμπεριφοράς στην εθελοντική αιμοδοσία, κάτι το οποίο προκάλεσε τη μαζική επιβράβευση από τους συνέδρους.

Η 12 μελής αποστολή αποτελούνταν από τους:

Δρούγγο Μιχαήλ , ταμία της International Youth Committee (IYC) της FIODS

Ταντσίδης Δημήτρης, πρόεδρος Π.Ε.Ν.Ε.Α., Σ.Ε.Α. Τραϊανούπολης Έβρου

Λειβαδάρος Παρασκευάς, εκπρόσωπος Σώματος Ελλήνων Προσκόπων

Ντζιλοβιάν Ραφαήλ , Σ.Ε.Α. Ξάνθης

Παλαιοδήμος Λεωνίδας , Σ.Ε.Α. Αγρινίου

Παναγούτσου Ευφροσύνη, εκπρόσωπος Σώματος Ελλήνων Προσκόπων

Ράγκος Στέφανος, Σ.Ε.Α. Φαρσάλων

Σφακιανού Αικατερίνη, Σ.Ε.Α. Ξυλοκάστρου

Τόλιος Ιωάννης, Σ.Ε.Α. Ακράτας

Φουσέκη Κωνσταντίνα, Σ.Ε.Α. Άμφισσας

Φουσέκη Βασιλική, Σ.Ε.Α. Άμφισσας

Χαλκούση Μαριέτα, εκπρόσωπος Σώματος Ελλήνων Προσκόπων


Τέλος, η Π.Ε.Ν.Ε.Α. θεωρεί πώς οι παραπάνω Νέοι μεταβιβάζοντας τις γνώσεις και εμπειρίες που απέκτησαν, με την στήριξη όλων των ενεργών πολιτών, θα συμβάλουν αποτελεσματικά στο να καταστεί η χώρα μας αυτάρκης σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα.

Για τη Δ.Ε. της Π.Ε.Ν.Ε.Α.
Ο πρόεδρος Η αντιπρόσωπος στην IYC O ταμίας της IYC

Ταντσίδης Δημήτρης Κοντοβουνήσιου Ελευθερία Δρούγγος Μιχαήλ
 

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΜΕ


7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εθελοντικής Αιμοδοσίας, (Θεσσαλονίκη Μαρτιος 2011)
6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εθελοντικής Αιμοδοσίας ( Μάιος 2010 Αθήνα)
24η Αμφικτιονία-Σερβια Κοζάνης, 2010 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
3ο Συνέδριο Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών  Αμφισσα 19-20 Μαρτίου 2010 (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
5ο Συνέδριο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Σύμη (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
4ο Συνέδριο Εθελοντικής Αιμοδοσίας (Λάρισα, 2008)
22η Αμφικτιονία (Πάτρα, 2008)
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εθελοντικής Αιμοδοσίας (Αθήνα)

Συμμετοχή σε εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ-Αριάδνη στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή (Ηράκλειο, 8/12/2006)

Συμμετοχή στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εθελοντικής Αιμοδοσίας (12-14 Μαϊου 2006, Τρίπολη)

Παρακολούθηση του 4ου Συμποσίου Επείγουσας και Εντατικής Ιατρικής Ενόπλων Δυνάμεων (Αθήνα, 1-2/6/2006)

Συμμετοχή στην 20η Αμφικτιονία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (15-17/10/2006, Ιωάννινα)

Παρακολούθηση Εργασιών 1ου Παγκοσμίου Φιλοσοφικού Συνεδρίου με θέμα: Μεταμοσχεύσεις-Δωρεά Οργάνων (Ηράκλειο, 27/5/2006)

ΧΟΡΟΣΠΕΡΙΔΕΣ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ


Επειδή και ο εθελοντισμός θέλει καλοπέραση διοργανώνονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο χοροσπερίδες ή εκδρομές για τα μέλη του συλλόγου. Επειδή μαζί περνάμε καλύτερα! Στις φώτο εκδρομή-περιήγηση στις μεσαιωνικές εκκλησίες Επισκοπής και φιλοξενία από τον Δήμο Επισκοπής.ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ-14 ΙΟΥΝΙΟΥ


Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, τη Δευτέρα 14 Ιουνίου  2010, ο «Αιματοκρήτης» σε συνεργασία με τα 13ο και 42ο Δημοτικά Σχολεία Ηρακλείου, πραγματοποίησε εκδηλώσεις στο χώρο του σχολείου. Οι μικροί μαθητές ήταν οι πρωταγωνιστές σε αυτήν την προσπάθεια ευαισθητοποίησης.

Εξάλλου, η σχολική χρονιά πλησίαζε προς το τέλος και η ατμόσφαιρα ήταν ήδη εορταστική.

Τα παιδιά της πρώτης Δημοτικού ζωγράφισαν γράμματα και διασκέδασαν πολύ, όταν έπρεπε να σχηματιστεί ένα «πάζλ» που αποκάλυπτε το «14 ΙΟΥΝΙΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ». Οι μαθητές της δεύτερης τάξης γέμισαν την αυλή με μπαλόνια ενώ η τρίτη παρουσίασε δρώμενα με κατακόκκινες κορδέλες. Ένα πανέμορφο πανό με ευχές από τα τμήματα της τετάρτης και πολύχρωμες χειροτεχνίες από την πέμπτη τάξη μας εντυπωσίασαν όλους! Η έκτη παρουσίασε ένα μικρό σκετσάκι ενώ είχε ήδη αρχίσει να σχηματίζει το εξωτερικό «περίγραμμα» μιας σταγόνας η οποία «γεμίζε» με τα παιδιά που ενθουσιασμένα φώναζαν συνθήματα για την εθελοντική αιμοδοσία. Σε λίγα λεπτά, 360 παιδιά, ντυμένα με κόκκινα μπλουζάκια είχαν σχηματίσει ένα μωσαϊκό που φαινόταν από ψηλά σαν μια σταγόνα από αίμα.


Με σύνθημα «Μια μικρή σταγόνα μπορεί να κάνει τη διαφορά» η φετινή εκδήλωση πραγματικά μας γέμισε αισιοδοξία και ζήσαμε για λίγο σε ένα διαφορετικό κλίμα από εκείνο του προβληματισμού για τις ανεπάρκειες του συστήματος εθελοντικής αιμοδοσίας στον τόπο μας.
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011
Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας. Χρωματίστε τον κόσμο κόκκινο ήταν το σύνθημα! Ο Αιματοκρήτης βρέθηκε στον παδικό σταθμό-νηπιαγωγείο ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ στο Ηράκλειο όπου μιλήσαμε με τα παιδιά, φουσκώσαμε κόκκινα μπαλόνια και ζωγραφίσαμε με κόκκινες μπογιές...

Τι να σας πουμε για τα παιδιά αυτα..Ετσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα!!!!
"Τι χρώμα έχει το αίμα?
-Κόκκινο όπως το τριαντάφυλλο
-Γιαυτό και το χαρίζουμε... (από τη συνομιλία με παιδιά 4-5 χρονών...)


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ 

21 Σεπτεμβρίου 2011

9 ΜΑΡΤΗ- ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΗΛΙΑ ΠΟΛΙΤΗ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΙΜΟΔΟΤΗ)

Ο Ηλίας Πολίτης γεννήθηκε στη Κέρκυρα το 1916.
Ήταν Ιδρυτής και Διευθυντής του περιφερειακού Κέντρου Αιμοδοσίας και Παραγώγων Πλάσματος του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας Πειραιά.

Έδωσε τον εαυτό του για να οργανωθεί και να εξελιχθεί η εθελοντική αιμοδοσία. Εκείνος πρώτος ανέλαβε την προσπάθεια παρασκευής παραγώγων αίματος, αφιερώνοντας ολοκληρωτικά την επιστημονική του προσπάθεια και αναλώνοντας κυριολεκτικά τη ζωή του. Ο ξαφνικός χαμός του το Μάρτη του 1976 την ώρα του καθήκοντος ήταν μια πραγματική απώλεια. Η πολιτεία θέλοντας να τιμήσει τον Ηλία Πολίτη έδωσε το όνομα του στο νεοσύστατο ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ που συστήθηκε με το νόμο 1820/17.11.88.

Στη μνήμη του, αφιερώνεται η 9η Μαρτίου.

Ο Αιματοκρήτης εκείνη την ημέρα, διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία ή ενημερωτική εκδήλωση.

8 ΜΑΪΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑΣΗ 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), την Επιστημονική Κοινότητα για την Θαλασσαιμία και την Παγκόσμια Οργάνωση Θαλασσαιμίας (TIF), ως Παγκόσμια ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας).

Ο εορτασμός της ημέρας αυτής έχει σαν στόχο την ενθάρρυνση των επιστημόνων να ασχοληθούν με την καλύτερη αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας, την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα προβλήματα των θαλασσαιμικών και γενικότερα την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στους θαλασσαιμικούς.

Ο εορτασμός της ημέρας αυτής δε θα μπορούσε παρά να έχει κέντρο την εθελοντική αιμοδοσία, με έμφαση στις πτυχές που πρέπει να αναπτυχθούν για να έχουμε επάρκεια και ασφάλεια αίματος.

Δράσεις Αιματοκρήτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας
 
Διανομή φυλλαδίων για πρόληψη θαλασσαιμίας-ΤΕΙ Ηρακλείου 2009 (φωτογραφίες)
Ηλεκτρονική αποστολή πληροφοριακού υλικού σε εκπαιδευτικά ιδρύματα Κρήτης

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

«Όλος ο κόσμος γιορτάζει..»

Για την Εθελοντική Αιμοδοσία και τη Δωρεά Οργάνων υπάρχουν ημέρες που στην Ελλάδα, στον κόσμο ή για κάθε σύλλογο ξεχωριστά έχουν ιδιαίτερη σημασία. Για να γιορτάσουμε, να σκεφτούμε, να θυμηθούμε, να αφιερώσουμε λίγο από το χρόνο μας.

 Μερικές από αυτές είναι:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ

Εκδηλώσεις για την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων


Το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008, νέοι εθελοντές από τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Δωρητών Οργάνων Σώματος «ο Αιματο-κρήτης» διένειμαν ενημερωτικά έντυπα, στο κέντρο του Ηρακλείου και στις Αρχάνες, σε συνεργασία με μέλη του Συλλόγου Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Φiλων των Μεταμοσχεύσεων «Συνεχiζω». Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε χοροεσπερίδα. Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008 παράλληλα με αιμοδοσία που έγινε στο Σοκαρά Δήμου Κόφινα, υπήρχαν ενημερωτικά περίπτερα και διανομή πληροφοριακού υλικού και αιτήσεων δωρητών οργάνων.

Η 1η Νοεμβρίου ήταν μια αφορμή για να προτρέψουμε τη συζήτηση για τη Δωρεά Οργάνων. Για να εκφράσουμε την υποστήριξη μας, προς όλους τους ασθενείς που περιμένουν να μεταμοσχευτούν και φυσικά για να θυμηθούμε τους «ήρωες» δότες και τις οικογένειές τους. Η 1η Νοεμβρίου κυρίως ήταν μια ευκαιρία για να πούμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους εθελοντές του Συλλόγου μας οι οποίοι, όπως εξάλλου και εκατοντάδες εθελοντές των Συλλόγων που ασχολούνται με τη Δωρεά Οργάνων σε όλη την Ελλάδα, προάγουν την Ιδέα, κάθε μέρα του χρόνου, αθόρυβα και αδιάκοπα, εδώ και πολλά χρόνια.

Δείτε εδώ φωτογραφίες

Πανελλήνια Ημέρα Μεταμοσχεύσεων-2009

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα για τη Δωρεά Οργάνων και τις Μεταμοσχεύσεις ο "Αιματοκρήτης" βρέθηκε πάλι στο κέντρο του Ηρακλείου για να μοιράσει ενημερωτικό υλικό. Παρά τη βροχή και το κρύο, ήταν ένα "ζεστό" από ανθρωπιά μεσημέρι. Οι Ηρακλειώτες απέδειξαν ακόμη μια φορά την ευαισθησία τους γεμίζοντας μας δύναμη με τα καλά τους λόγια και τονίζοντας πόσο ευρεια αποδοχή έχει πια ο θεσμός της "ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ" στην πόλη μας!!
Δείτε εδώ φωτογραφίες

Πανελλήνια Ημερα Μεταμοσχεύσεων-2010

Η Πανελλήνια Ημέρα για τη Δωρεά Οργάνων και τις Μεταμοσχεύσεις γιορτάσθηκε και φέτος στο Ηράκλειο με σειρά εκδηλώσεων.


Στις 30-31 Οκτωβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Δωρεά Ομφάλιου Αίματος-Ορθή Τεχνική Λήψης» το οποίο διοργανωθηκε από τον Αιματοκρήτη και το Σύλλογο Μαιών Κρήτης σε συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος Αθήνας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Oμιλήτρια ήταν η κα Βασιλική Γκιόκα στέλεχος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Η συμμετοχή των μαιών από όλη την Κρήτη, δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια, νοσοκομεία και κέντρα υγείας μας εξέπληξε ευχάριστα όλους και τις ευχαριστούμε θερμά.

Η 1η Νοεμβρίου αφιερώθηκε στην ενημέρωση του κοινού για τη δωρεά οργάνων. Με τη βοήθεια του τηλεοπτικού καναλιού ΚΡΗΤΗ TV που έβαλε στην οθόνη του το οπτικό σύμβολο των μεταμοσχεύσεων ολόκληρη την ημέρα και ιδιαίτερα της εκπομπής «Καλό Μεσημέρι» που είχε αφιέρωμα στη δωρεά οργάνων οι συμπολίτες μας ευαισθητοποιήθηκαν και υπήρξε ιδιαίτερη απήχηση. Εξάλλου η ημέρα είχε εορταστικό χαρακτήρα και «κρητικό άρωμα» μια που ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός μαντινάδας που είχε διοργανώσει ο Αιματοκρήτης.

Διακρίθηκαν οι παρακάτω τρεις μαντιναδες:

«Θέλω να γίνω δωρητής τα μάτια μου σαν κλείσω, με το δικό μου θάνατο ανθρώπους
ν αναστήσω» (Ροδουσάκη Αρτεμις Χανιά)

Όταν θα φύγω απ' τη ζωή δωρίστε το νεφρό μου, να ζήσει ένας άνθρωπος μέσα από το χαμό μου (Μαριος Μαρκόπουλος, Ηράκλειο)

Εχει αγαπη και ανθρωπια μα και μεγαλοσύνη ανθρωπος που απ το θάνατο ζωή θελει να δινει (Μαρια Σκουλά Ηράκλειο).

Με τις πιο θερμές μας ευχαριστίες στο ΚΡΗΤΗ ΤV ειδικα στην εκπομπή Καλό Μεσημέρι για τη συμβολή του στην ιδέα της Δωρεάς Οργάνων με αφορμή την Πανελλήνια Ημερα για τη Δωρεά Οργάνων ευχόμαστε σε όλους η επόμενη 1η Νοεμβρίου να μας βρει με μικρότερες λίστες αναμονής, περισσότερη ανθρωπιά και αισιοδοξία για το μέλλον των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.

Δείτε εδώ φωτογραφίες

19 Σεπτεμβρίου 2011

Η "γιορτή της εικόνας"

Η γιορτή της «εικόνας»

Ο σύλλογος μας είχε πάντοτε έντονη την ανάγκη να συμπαρασταθεί και να τιμήσει τη μνήμη των δοτών αλλά και τις οικογένειες, που πήραν την απόφαση να δωρίσουν τα όργανα κάποιου αγαπημένου τους.

Κεντρική εκδήλωση γι’αυτό το σκοπό, αποτελούσε η «γιορτή της εικόνας»: Κάθε χρόνο, εδώ και περισσότερο από μια 20 ετία, συνεχίζεται μια παράδοση: την Κυριακή του Τυφλού, κινητή εορτή, 6 εβδομάδες μετά το Πάσχα,  τελείται επιμνημόσυνη δέηση για να μη ξεχνούμε τους «ήρωες», που, πεθαίνοντας χάρισαν ζωή σε άλλους ανθρώπους. Κατόπιν, η ξυλόγλυπτη εικόνα του συλλόγου «Η Ίασις του Τυφλού» κληρώνεται σε μέλος του Συλλόγου που την διατηρεί στο σπίτι του για τον επόμενο χρόνο. Ακόμη και σήμερα, ο Σύλλογος συνεχίζει αυτή την ημέρα «προσευχής», κάθε φορά σε άλλη τόπο ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να «θυμούνται» τη ζωή που ξαναγεννιέται μέσα από την προσφορά.

Θυμηθείτε μαζί μας τις γιορτές των τελευταιών χρόνων....

2006: Στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Χερσονήσου. Ακολούθησε ενημερωτική εκδήλωση.
2007 η γιορτή του συλλόγου έγινε στο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και ακολούθησε ομιλία και Γενική Συνέλευση.
2008  ΙΜ Παναγίας Μπεντεβή
2009 Πραγματοποιήθηκε εκδρομή των μελών του συλλόγου μετά από εκκλησιασμό στην Καλυβιανή και ξενάγηση στο Μουσείο των Βώρων.
2010, εκκλησιασμός στην Ενορία Επισκοπής, εκδρομή και φιλοξενία από το Δήμο Επισκοπής με περιήγηση στις μεσαιωνικές εκκλησίες της περιοχής. Δείτε τις φωτογραφίες εδω...

29 Μαίου 2011. Αποφασίζουμε να μην τελεστεί η γιορτή, ως ελάχιστη διαμαρτυρία για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη δωρεά οργάνων....Μια απιστευτη συγκυρία όμως συνέβη: Την ίδια μέρα υπέγραψαν υπόμνημα αντίθεσης για το νέο νόμο όλοι οι σύλλογοι της γενικής συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών που έγινε στη Θεσαλλονίκη και το οποίο εστάλη στη Βουλή....Μια πραγματικά απίστευτη συγκυρία....

20 Μαιου 2012: Στον Αγιο Αντώνιο στο Σοκαρά ταπεινά και ήσυχα και με "επίλογο" μια όμορφη αιμοδοσία!

Γιατί η μνήμη και η ιδέα της δωρεάς οργάνων πρέπει να μείνει ζωντανή....

Κάθε πότε μπορώ να δίνω αίμαΩς γενικό κανόνα μπορούμε να έχουμε ότι μια γυναίκα μπορεί να δίνει κάθε 4 μήνες αίμα ενώ κάθε άνδρας κάθε 3 μήνες!
To μεσοδιάστημα αυτό έχει καθοριστεί για να αναπληρωθούν πλήρως όλα τα συστατικά του αίματος και να μην αντιμετωπίσει ο αιμοδότης πρόβλημα στις αποθήκες σιδήρου του.
Καλό είναι να το τηρούμε!!! Εαν όμως θέλετε μια φορά να δώσετε νωρίτερα λ.χ 2 μήνες στους ανδρες μπορείτε εφόσον και ο αιματοκρίτης σας το επιτρέπει αρκεί συνολικά στη διάρκεια του έτους να μην ξεπεράσετε τον επιτρεπόμενο αριθμό.

Πως συμπληρώνω το ερωτηματολόγιο της αιμοδοσίας?

Όταν επισκεφτείτε την αιμοδοσία ή το χώρο όπου βρίσκεται το κινητό συνεργείο, συμπληρώνεται ένα ερωτηματολόγιο που δίδεται εκεί και το οποίο περιέχει ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό σας ιστορικό. Στη συνέχεια ο γιατρός της αιμοδοσίας μπορεί να σας κάνει ορισμένες διευκρινιστικές ερωτήσεις σχετικά με την υγεία σας.

Είναι σημαντικό να απαντήσετε με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Πολλές φορές οι άνθρωποι ιδιαίτερα όταν αιμοδοτούν για κάποιο συγγενή τους στην αγωνία τους ξεχνούν ή και αποκρύπτουν ορισμένα στοιχεία. Μη βάζετε τον εαυτό σας σε τέτοια θέση.

Γενικά, προτιμήστε να αιμοδοτήσετε σε ήρεμες συνθήκες και χωρίς πίεση! Η ασφάλεια του αίματος είναι υπόθεση όλων μας! 

Πως κυκλοφορεί το αίμα στον οργανισμό

   Tο αίμα για να επιτελέσει τις λειτουργίες του, πρέπει να "κυκλοφορεί" συνεχώς. Οι σωλήνες μέσα στους οποίους «τρέχει» το αίμα ονομάζονται αιμοφόρα αγγεία, η δε καρδιά είναι η αντλία πού δίνει στο αίμα την ώθηση για να κυκλοφορήσει. Η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία αποτελούν μαζί το καρδιαγγειακό σύστημα.

Η καρδιά αποτελεί ένα ισχυρό μυ που συστέλλεται περίπου 70 φορές το λεπτό, όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας (αλλά μπορεί να φτάνει να επιτελεί ακόμα και 200 συστολές ανά λεπτό, όταν απαιτείται να αποστέλλει πολύ περισσότερο αίμα).

Τα αγγεία χωρίζονται σε αρτηρίες (που στέλνουν το αίμα από την καρδιά στους ιστούς και τους πνεύμονες), φλέβες (που επιστρέφουν πίσω το αίμα στην καρδιά) και τριχοειδή (μικρά αγγεία όπου γίνεται η ανταλλαγή οξυγόνου).

ΠΩΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ?

Η καρδιά στέλνει το αίμα στους πνεύμονες -για να οξυγονωθεί και να αποβάλει το διοξείδιο του άνθρακα- και από εκεί επιστρέφει πάλι στην καρδιά (μικρή κυκλοφορία). Στη συνέχεια η καρδιά στέλνει το αίμα στους ιστούς σε όλο το σώμα μέσω όλο και λεπτότερων αρτηριών μέχρι των πολύ λεπτών αγγείων (τριχοειδών) όπου γίνεται η ανταλλαγή οξυγόνου με διοξείδιο. Από εκεί, στην αρχή μικρές και στη συνέχεια όλο και μεγαλύτερες φλέβες, επιστρέφουν το αίμα στην καρδιά (μεγάλη κυκλοφορία). Στην συνέχεια το αίμα πάει από την καρδιά στους πνεύμονες και ουτοκαθεξής.

16 Σεπτεμβρίου 2011

Η σημασία της λέξης αίμα....

Είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι πρόγονοί μας δημιουργούσαν μια λέξη, με τέτοιο τρόπο ώστε με την εκφορά της να νοηματοδοτούνται με σημασιολογική ακρίβεια όλα τα στοιχεία που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία της.

Ενα εξαιρετικό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η λέξη "αίμα" : Φαίνεται πως ο δημιουργός της εμπνεύστηκε από τη δομή, τη φύση (ρευστότητα-κίνηση) και τις πιθανολογούμενες τουλάχιστον λειτουργίες του...

Με βάση το ρήμα ίημι που σημαίνει "έχω αποστολή, οδεύω προς, βάλλω, διαμεσολαβώ"....

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι το ρήμα αυτό ανάλογα με τις προθέσεις μπορεί να αποκτήσει αναρίθμητες έννοιες. Δε θα μπορούσε να υπάρξει πιο πλήρης ορισμός, πιο πλήρη παρουσίαση και έκφραση της φυσιολογίας και της αποστολής του αίματος, συμπυκνωμένα σε μια λέξη!

(Από το "Εθ. Αιμοδοσία: Ενας Υμνος στην Κοινωνία του Θ. Σπανού)


15 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΟΝ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ ΕΦΤΑΣΕ Η ΦΛΟΓΑ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ!!!Μια έκπληξη περίμενε τον διοργανωτή της Λαμπαδηδρομίας στο Νομό Ηρακλείου "Αιματοκρήτη" όταν την επόμενη της λήξης της διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στον Ανισσαρά, διαπίστωσε ότι στην πραγματικότητα η φλόγα συνέχιζε την διαδρομή της και μάλιστα σε πολύ ψηλές κορφές...

Συγκεκριμένα ο λαμπαδηδρόμος και φυσικά Εθελοντής Αιμοδότης κος Δισσεάκης Δημήτρης, φορώντας τη μπλούζα του λαμπαδηδρόμου που είχε από την διαδρομή που είχε τρέξει στις Μοίρες πριν μερικές μέρες ανέβασε τη φλόγα στην κορυφή του Ψηλορείτη και έστειλε φωτογραφικό υλικό στο σύλλογο!

Μάλιστα όταν οι διοργανωτές τον ευχαρίστησαν γιααυτήν την πολύ συγκινητική πράξη είπε "Ηταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω...ήταν καθήκον μου"

  Από τις Μοίρες...Στον Ψηλορείτη!!!Με αφορμή αυτήν την κίνηση ας παραδειγματιστούμε όλοι γιατί τελικά έχουμε όλοι καθήκον να ανεβάσουμε  την εθελοντική αιμοδοσία ψηλά...
Ευχαριστουμε Δημήτρη...

14 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΠΑΔΗΡΟΜΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥΤο Διοικητικό Συμβούλιο του Αιματοκρήτη θα ήθελε να ευχαριστήσει απο καρδιάς όλους όσοι συνέβαλλαν στην επιτυχία της 9ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας που πραγματοποιήθηκε στο Νομό Ηρακλείου από 4-12 Σεπτεμβρίου 2011.

Ευχαριστούμε θερμά τους φορείς και συλλόγους που συμμετείχαν:
-το Δήμο Γόρτυνας και προσωπικά το δήμαρχο κο Σχοιναράκη και τον αντιδήμαρχο κο Ξυλούρη
-το Δήμο Μαλεβυζίου  και προσωπικά τον αντιδήμαρχο κο Περάκη
-το Δήμο Χερσονήσου και προσωπικά τους αντιδημάρχους κκ Φιλλιπάκη και Κατσαμποξάκη, την κα Ελίζα Ιατράκη (Γραφείο Κοιν. Πολιτικής) και τις κ. Γεωργιάδη Ρίτσα και Μαρία Χατζάκη (Βοήθεια στο Σπιτι Γουβών)
-Δημοτική Ενότητα Επισκοπής Δήμου Χερσονήσου
-το Τοπικό Διαμέρισμα Ασημίου και ειδικά τον κ Σταματάκη για τη φιλοξενία στο Ασήμι.
-την Τοπική Κοινότητα Σταυρακίων και προσωπικά στον πρόεδρο κο Χιωτάκη για τη βοήθεια του και τη φιλοξενία στα Σταυράκια και τη γραμματέα της κοινότητας κα Μαθιουδάκη Κατερίνα.
-την Ακαδημία Ποδοσφαίρου Μεσσαράς "Αστερίωνας" και προσωπικά την κα Γεωργιάδη Σπυριδούλα
-το Σύλλογο Γυναικών Μαλεβυζίου Μαλβαζία και προσωπικά την πρόεδρο κα Φραντεσκάκη Αννα
-τον Πολιτιστικό και Εξωραιστικό Σύλλογο Αγίας Βαρβάρας, προσωπικά τον πρόεδρο κο Ρογδάκη Γιάννη αλλά και όλα τα μέλη του ΔΣ για τη φιλοξενία και την υποδοχή.
-τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανισσαρά
-τον Πολιτιστικό Σύλλογος Αυγενικής και προσωπικά την πρόεδρο κα Κλειώ Παντεδάκη
-τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βενεράτου
-τον Επιμορφωτικό Σύλλογο Βαγιωνιάς και ιδιαίτερα το ΔΣ για τη φιλοξενία στη Βαγιωνιά.
-τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασημίου
-τον Πολιτιστικό Σύλλογο Επισκοπής
-τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καινούριου Χωριού
-τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τυμπακίου
-τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μοιρών
-τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίων Δέκα
-τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μητρόπολης
-τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χουστουλιανών
-τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλάτανου
-τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλώρας
-τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αποσοκαρίου
-τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βασιλικών Ανωγείων
-τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καντήλας
-τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βασιλικής
-τον Ερυθρό Σταυρό Μοιρών
-τον Αθλητικό Σύλλογο Ταε Κβο Ντο Μοιρών.
-την Ομάδα Φοιτητικής Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
-την Ενορία Πρινιά
-την Ενορία Βαγιωνιάς
-την Ενορία Σταυρακίων και προσωπικά τον π. Δημήτριο Σέγγο.
 -την Ενορία Φόδελε και προσωπικά το π. Νικολή Μακρυδάκη.
Την Τροχαία Ηρακλείου, το Τμήμα Περιφέρειας Ηρακλείου, τα Αστυνομικά Τμήματα Πύργου, Μοιρών, Αγίου Μύρωνα για την πολύτιμη βοήθεια τους στην ασφαλή διεξαγωγή της Λαμπαδηδρομίας.
-τους Εθελοντές του Αιματοκρήτη που αποτέλεσαν την "ψυχή" αυτής της προσπάθειας και όλες αυτές τις ημέρες άφησαν τις υποχρεώσεις τους για να συντονίσουν την λαμπαδηδρομία (αλφαβητικά): κκ. Βογιατζάκη Άννα, Βογιατζάκη Κατερίνα, Γεργιανάκη Εβίνα, Γεργιανάκη Νίκο, Δάλα Βάγια, Μαρία Μανιού, Μπιμπάκης Γιώργος, Ξενάκη Μιχάλη, Παπαδάκη Γιάννη, Παπαδάκη Εμμανουέλα, Ρουσάκη Μίλτο, Ρουσάκη Πάτρα,  Σκουλά Μαρία, Φουντουλάκη Κώστα, Φραγκιαδάκη Μαρία, Χαιρέτη Κάλλια, Χαριτάκη Σούλα, Ψαράκη Ευαγελία, Ψαράκη Μαριάνθη, Ψαρίδης Χαράλαμπος.
-Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους φίλους του συλλόγου κκ Σφακιανάκη Μαρία για την βοήθειά της στην  αιμοδοσία και τη Λαμπαδηδρομία στο Ασήμι και Δημ. Σύμβουλο Επισκοπής κο Σφακιανάκη Μανώλη για την πολύτιμη βοήθεια του στην λαμπαδηδρομία, την υποδοχή που μας επιφύλαξε και το δώρο προς τον Αιματοκρήτη που έγινε με χρήματα που συγκεντρώθηκαν απο τους κατοίκους της περιοχής, την οικογένεια Γεωργιάδη στο Ασήμι για τη βοήθεια τους, τον κο Ζαχαρία Χιωτάκη από τα Σταυράκια.

-Τo Μουσικοχορευτικό συγκρότημα "Ισταμνος", το Θεατρικό Σχήμα 7, τη Θεατρική Ομάδα Αυγενικής και τους συντελεστές του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής, που γέμισαν τέχνη την λαμπαδηδρομία.

-τον χορηγό μας Επιτραπέζιο Νερό ΛΥΤΤΟΣ, για την ουσιαστική βοήθεια του και στην λαμπαδηδρομία.

-Όσους συνέβαλαν στις εκδηλώσεις υποδοχής είτε με κεράσματα είτε με αφιλοκερδή συμμετοχή και βοήθησαν υλικά ή οργανωτικά τους τοπικούς συνεργάτες.

Το πιο μεγάλο "ευχαριστώ" φυσικά αξίζει σε όλους τους Λαμπαδηδρόμους που συμμετείχαν!!!

 Εδώ μπορείτε να δείτε λεύκωμα αναμνήσεων και φωτογραφίες από την λαμπαδηδρομία 2011!


Ο πρόεδρος                Ο Γ. Γραμματέας     Υπευθ. Επικοινωνίας 
Γ. Σπύρου                     Κ. Μοχιανάκης          Ειρ. Γεργιανάκη 

13 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΕΛΑΥΤΑΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ 12.9.11


Με σύνθημα "Φοράω κράνος-Η ζωή μου είναι πολύτιμη" διοργανώθηκε η λαμπαδηδρομία στην περιοχή της Χερσονήσου, την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011. Κομβόι μοτοσικλετιστών και συνοδευτικών της Λαμπαδηδρομίας οχημάτων συνοδευόμενο από μοτοσικλετιστές και οχήματα της Τροχαίας Ηρακλείου αλλά και ποδηλάτες, ξεκίνησε από το Κοκκίνη Χάνι μέσω παλιάς εθνικής και κατευθύνθηκε προς τη Χερσόνησο. Στο προαύλιο του Δημοτικού Καταστήματος έγινε υποδοχή της φλόγας από τον Αντιδήμαρχο κ. Φιλιππάκη και εκπροσώπους του Δήμου Χερσονήσου. Επίσης, απονεμήθηκε τιμητικό αναμνηστικό στον Πρόεδρο του «Αιματοκρήτη», κ. Σπύρου.

Η πομπή στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Κατάστημα Δημοτικής Ενότητας Μαλίων με μια σύντομη στάση και υποδοχή από τον Αντιδήμαρχο κ. Κατσαμποξάκη, ενώ ολοκλήρωσε την πορεία της στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανισσαρά Χερσονήσου, όπου και το συμβολικό άναμμα του βωμού της φλόγας του εθελοντή αιμοδότη.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ανισσαρά Χερσονήσου με τη βοήθεια της κινητής μονάδας αιμοδοσίας του Βενιζελείου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Την λαμπαδηδρομία και την αιμοδοσία διοργάνωσαν ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Ανισσαρά Χερσονήσου, την Ενορία Ανισσαρά ενώ στην Λαμπαδηδρομία συμμετείχαν ο Δήμος Χερσονήσου, τα Δημοτικά Διαμερίσματα Μαλίων-Χερσονήσου-Επισκοπής, το Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής, η Κοινωφελής Επιχείρηση-«Βοήθεια στο σπίτι» Δήμου Χερσονήσου και η Βοήθεια στο σπίτι "Γουβών".
Δείτε εδώ φωτογραφίες από την Εκδήλωση

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ....

Με ιδιαίτερη συγκίνηση πέρασε η φλόγα της αγάπης την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011 διέσχισε την Δημοτική Ενότητα Επισκοπής. Ακολούθησε την παρακάτω πορεία: ΣΓΟΥΡΟΚΕΦΑΛΙ-ΣΚΟΠΕΛΑ-ΓΑΛΥΠΕ-ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΧΩΡΙΟ-ΣΤΑΜΝΙΟΙ-ΑΙΤΑΝΙΑ- ΛΗΞΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ, μέσα από τη συνεργασία του Αιματοκρήτη και μιας ομάδας ανθρώπων από την περιοχή και με πολύτιμο συνεργάτη τον δημοτικό σύμβουλο κο Σφακιανάκη Εμμανουήλ. Ο βωμός της αγάπης άναψε παρουσία της Διευθ. του 42ου Δημοτικού κας Τρακέλη Βασιλικής.


Ακολούθησαν Βραβεύσεις Εθελοντών Αιμοδοτών, μια που πλέον το πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας στη Δημοτική Ενότητα Επισκοπής έχει πολύ καλά αποτελέσματα και μεγάλη συμμετοχή.


Ηταν πραγματικά μια συγκινητική βραδιά, μαλιστα οι κάτοικοι της περιοχής συγκέντρωσαν χρήματα για δωρήσουν στον Αιματοκρήτη ένα πολυμηχάνημα με fax και εκτυπωτή....Ακολούθησε κρητική Βραδιά στο Δημοτικό Πάρκο Επισκοπής με μουσικό συγκρότημα και συμμετοχή του χορευτικου συγκροτήματος "Ισταμνος". Ο χορός και η διασκέδαση διήρκεσε μέχρι πρωίας!Δείτε εδώ φωτογραφίες από την υπέροχη αυτή λαμπαδηδρομία.


11 Σεπτεμβρίου 2011

"Να γίνει ήλιος Λαμπερός..." Η φλόγα της εθελοντικής αιμοδοσίας στο Φόδελε 11.9.11

 Κυριακή 11.9.11, πρωι. Η φλόγα της αγάπης φτάνει στο 25ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ηρακλείου Ρεθύμνου: Διασταύρωση για τη Φόδελε...Τη Φόδελε των παιδικών μας εκδρομών, που μυρίζει πορτοκαλιές και γιασεμί... Που έχει τα υφαντα στους δρόμους της λες και τους στολίζει. Με τον Παντομάτρη, -το ποτάμι της περιοχής- να κλέβει την παράσταση, μαγεύοντάς τους επισκέπτες , καθώς ρέει διπλα στο δρόμο, που φτάνει μέχρι το χωριό...


Το Φόδελε βρίσκεται πάνω από ένα κομματι θάλασσας...Και ο παλιότερος πυρήνας της περιοχής, στην όχθη του μικρού ποταμού.. Λες και έχει ζωγραφισει κανεις τόσο νερό, τόσα δέντρα και τόσα λουλούδια.. Μια όαση δροσιάς, για μας ειδικά αυτο το ζεστό -παρά τον Σεπτέμβρη- πρωινο!

Η μορφή του παπα Νικολή να κρατάει τη δάδα μιλά από μόνη της... Τα παιδιά μεταφέρουν τη φλόγα σοβαρά, λες και εχουν συνειδητοποιήσει πλήρως τι σημαίνει να μπορεί κάποιος δίνοντας αίμα να σώζει μια ζωή. Γεροντες Λαμπαδηδρόμοι σε κανουν να ανατριχιαζεις...


Μια μεγάλη πορεία από τον κεντρικό δρόμο προς τον μοναστήρι με λήξη στην πλατεία, κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια...Λίγο να αφήσεις το βλέμμα και περιπλανιέσαι στο μουσείο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου,στο σπίτι όπου εικάζεται ότι γεννήθηκε ο μεγάλος ζωγράφος. Στον ίδιο οικισμό και η μικρή, βυζαντινού ρυθμού εκκλησία, της Παναγίας, που λενε πωςι έδωσε το ερέθισμα στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο να ασχοληθεί με την αγιογραφία....


Κυριακή μεσημερι. Η φλόγα αποχαιρετα τη Φοδελε και τους ανθρώπους της και συνεχίζει το ταξίδι της για την Επισκοπή...Και σαν να φεγγει λίγο πιο λαμπερά..


Κι όπως είπε ο παπα Νικολης όταν μας χαιρέτησε "ΜΑΚΑΡΙ Η ΦΛΟΓΑ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ, ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ, ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΗΛΙΟΣ ΛΑΜΠΕΡΟΣ"

"Αξίζει τον κόπο να τρέξεις για την εθελοντική αιμοδοσία"...ΥΠΟΔΟΧΗ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΟ ΓΑΖΙ 10.9.11


Με ενθουσιασμό υποδέχθηκε η περιοχή του Γαζίου τη φλόγα της αγάπης που για πρώτη φορά περνά απο τη συγκεκριμένη παριοχή. Κανοντας μια πραγματικά μεγάλη απόσταση, τρέχοντας ή περπατώντας μια μεγάλη ομάδα από λαμπαδηδρόμους όλων των ηλικιών μεταλαμπαδευσαν σε όλους ότι "αξίζει τον κόπο να τρέξεις για την εθελοντική αιμοδοσία". Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από το Συλλογο Γυναικών Μαλβαζία, τον Δημο Μαλεβυζίου και το ΔΟΠΑΜ, τους οποίους ο Αιματοκρήτης ευχαριστεί θερμά για την άψογη συνεργασία και φιλοξενία!

Οι οδοί που πέρασε η ακούραστη ομάδα των λαμπαδηδρόμων με πολύ λίγες στάσεις ήταν: Ανδρέα Παπανδρέου-Αμμουδάρα, Ελευθερίου Βενιζέλου-Γάζι, Θριάμβου-Άνοδος, Γεννηματά-Τσαλικάκι!! Ηταν μια πραγματικά όμορφη πορεία η οποία μάλιστα "διασταυρώθηκε" με ένα γάμο στην περιοχή και μπορεί κανείς να φανταστει τη σκηνή που εκτυλίχθηκε με τα δύο μέρη να φωτογραφίζουν το ένα το άλλο και να εύχονται!!


Η πορεία αργά το βράδυ κατέληξε μετά από το άναμμα του βωμού και τους σύντομους χαιρετισμούς σε ενα κρητικό γλέντι με καταπληκτικά τοπικά εδέσματα που τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Μαλβαζία είχαν ετοιμάσει! Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος Δήμου Μαλεβυζίου κ Περάκης και η βουλευτής κα Σκραφνάκη Μαρία.


Ο χορός και αυτο το βράδυ δεν άργησε να στηθεί...
Γυρω από το βωμό, "επίσημοι" και μη, γνωστοί και αγνωστοι -μεχρι πριν- μεταξύ τους άνθρωποι  που όμως έγιναν μια παρέα, ένας κύκλος ζωής που μπορεί να νικήσει -δίνοντας αίμα- την αρρώστια, την αγωνία, το θάνατο....ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΑΥΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟ ΓΑΖΙ!

10 Σεπτεμβρίου 2011

Για φορείς που επιθυμούν να συνεργαστούν με τον Αιματοκρήτη

Σας ευχαριστούμε για τον ενδιαφέρον σας να συνεργαστείτε με τον Αιματοκρήτη για να  διοργανωθεί στον τόπο σας μια εθελοντική αιμοδοσία!

O Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος "Αιματοκρήτης" σκοπεύοντας να επεκτείνει σε νέες περιοχές το πρόγραμμα ανάπτυξης της εθελοντικής αιμοδοσίας που υλοποιεί, προσκαλεί Δήμους, Τοπικές Κοινότητες, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Ενορίες, Σχολεία και όποιον άλλο φορέα από την Κρήτη ενδιαφέρεται, να ενημερωθεί και να συμμετέχει. Είναι πολύ σημαντικό να αγκαλιάσουν αυτή τη διαδικασία όσο γίνεται περισσότεροι, αφού η εθελοντική αιμοδοσία μας χρειάζεται όλους και κανείς δεν περισσεύει από την προσπάθεια αυτή. Παρακάτω θα δείτε ορισμένες πληροφορίες για τους βασικούς άξονες δράσεις του Αιματοκρήτη και πως μπορείτε και εσείς να βοηθήσετε. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

Λίγα λόγια για το "Πρόγραμμα Εθελοντικής Αιμοδοσίας" του Αιματοκρήτη

Πρόκειται για μια πολύ οργανωμένη δράση που έχει ξεκινήσει από το 2008 με σκοπό την αύξηση των τακτικών εθελοντών αιμοδοτών και την ευαισθητοποίηση του κόσμου και ειδικά των νέων ανθρώπων στο θέμα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Υλοποιείται ήδη σε αρκετές περιοχές  του Νομού Ηρακλείου (στους Δήμους Ηρακλείου, Γορτύνης, Χερσονήσου και Αρχανών-Αστερουσίων). Σκοπός είναι κάθε χρόνο όλο και περισσότερες νέες περιοχές να αναπτύσσουν το θεσμό της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων και δράσεων όπως ομιλίες για την εθελοντική αιμοδοσία για το ευρύ κοινό, παρουσιάσεις σε σχολεία όλων των βαθμίδων (από Νηπιαγωγεία μέχρι Λύκεια), διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού κ.α, ώστε σε πρώτο χρόνο να ενημερωθεί ο κόσμος για την Eθελοντική Aιμοδοσία.

Σε συνέχεια της ενημερωτικής καμπάνιας, διοργανώνονται Εθελοντικές Αιμοδοσίες σε τακτική βάση, ώστε να μπορούν οι κάτοικοι της περιοχής να αιμοδοτούν κοντά στον τόπο διαμονής τους. Οι αιμοληψίες γίνονται από τις μονάδες αιμοδοσίας των νοσοκομείων. Σημειώνουμε ότι κάθε εθελοντής αιμοδότης λαμβάνει ατομική κάρτα εθελοντή αιμοδότη. Ο Αιματοκρήτης και οι συνεργαζόμενοι φορείς δεν διαχειρίζονται με κανένα τρόπο το αίμα που συλλέγεται στις αιμοδοσίες.

Σε όλη αυτή την διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος υπάρχει στενή συνεργασία με όσο γίνεται περισσότερους τοπικούς φορείς και συλλόγους επιθυμούν από κάθε περιοχή. Η συνεργασία αυτή είναι βασικό συστατικό για να συνδιαμορφωθεί το πρόγραμμα ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε τόπου και να σχεδιαστεί από κοινού η καμπάνια και οι αιμοδοσίες. Όλα τα παραπάνω γενικότερα γίνονται σε μια οργανωμένη βάση, ώστε να υπάρχει μια μακρόχρονη και ουσιαστική ανάπτυξη του θεσμού αιμοδοσίας.

Αν είστε φορέας, σύλλογος ή ομάδα ανθρώπων στην Κρήτη, που σας ενδιαφέρει να προωθήσετε το θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας στην περιοχή σας, επικοινωνήστε μαζί μας για να υπάρξει μια πιο λεπτομερής ενημέρωση και συζήτηση, ώστε να διερευνηθούν από κοινού οι δυνατότητες δράσης που υπάρχουν στην περιοχή σας.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση χρειάζεσθε μην διστάσετε να μας τηλ. στο 2810 239773 ή 6978246797

"Η τέχνη του εθελοντισμού..."

Δεμένη με τον πολιτισμό -πράξη πολιτισμού εξάλλου και η εθελοντική αιμοδοσία-, πραγματοποιήθηκε η Λαμπαδηδρομία της αγάπης στην Αυγενική. Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011 ο Αιματοκρήτης σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Βενεράτου και Αυγενικής χάραξαν ένα "μονοπάτι" που διέδωσε όχι μόνο μηνύματα ανθρωπιάς αλλά και αγάπης προς την τέχνη.

Η φλόγα ξεκίνησε από το ελαιουργείο της Αυγενικής νωρίς το απόγευμα. Παιδιά με ποδήλατα αλλά και λαμπαδηδρόμοι όλων των ηλικιών μετέφεραν τη φλόγα μέχρι το παλιό Γυμνάσιο, την πήγαν "βόλτα" στους δρόμους του Βενεράτου και ύστερα "μια επίσκεψη" στο διεθνές συμπόσιο γλυπτικής που φιλοξενείται εκεί... Κι ύστερα πάλι στην Αυγενική ...αυτό το υπέροχο μέρος....που πάντα υποδέχεται τη φλόγα με μια θεατρική παράσταση. Θυμάστε περισυ τα "φλογομπερδέματα"?

Φέτος ένα ακόμη υπέροχο έργο από την Θεατρική Ομάδα Αυγενικής μας περίμενε μετά την εκδήλωση υποδοχής της φλόγας...."Ενα μπλε πανί, λίγα βοτσαλα από τις καλοκαιρινές διακοπές και να το ποτάμι, η πηγή, ο καταράκτης..Μια παράσταση-ταξίδι στο όνειρο "ενός δέντρου που το λένε Νικόλα" στην πλατεία Αγίου Γεωργίου...Με αναμμένο το βωμό της αγάπης... Ένα έργο που δίνει χώρο και ορίζοντα έκφρασης στα παιδιά που ασφυκτιούν... Που παράλληλα τους παρέχει την ευκαιρία να "σκηνοθετήσουν" και να "σκηνογραφήσουν" με τη φαντασία τους, να συγκινηθούν, να ψυχαγωγηθούν και ταυτόχρονα να διασκεδάσουν. Στην παράσταση εμφανίστηκαν ο Στέλιος Σπινθουράκης, η Μαρία Τσικανδυλάκη, η Μαρία Παυλάκη, η Γεωργία Σαρρηγεωργίου, η Μαρία Παναγιωτάκη, η Εμμανουέλα Σπινθουράκη, η Ειρήνη Λεκάκη, ο Σπύρος Παναγιωτάκης, ο Μανώλης Βλαχάκης, ο Μανώλης Βαρούχας ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει η Ανδιανή Βαρούχα."

Εχει τελικά συγκεκριμένα σύνορα ο εθελοντισμός? Ο πολιτισμός? Ολα μπορούν να συνυπάρξουν...η τέχνη, η τέχνη της ζωής, η αγάπη για τη ζωή...τα όνειρα των παιδιών....Με ελάχιστες αφορμές την υπαιθρια γλυπτοθήκη αλλά και το θεατρικό...σκέφτεται κανείς πως μέσα από τις δράσεις και τους προβληματισμούς των ανθρώπων στις "γειτονιές" της Κρήτης, θίγονται και προσπαθούν να αντιμετωπιστούν καίρια προβλήματα της εποχής μας, όπως η έλλειψη επικοινωνίας, αγάπης για τον συνάνθρωπο, το περιβάλλον, τον κόσμο μας, τα παιδιά μας....

Πάντως, ενα είναι σίγουρο: Οτι οι εθελοντικές αιμοδοσίες που ετοίμαζονται ήδη για την περιοχή, θα είναι "ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ"!!! Δειτε εδώ όλες τις φωτογραφίες από αυτήν την υπέροχη Λαμπαδηδρομία...

7 Σεπτεμβρίου 2011

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ ΣΤΑ ΣΤΑΥΡΑΚΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 8.9.11


Ενα υπέροχο θέαμα προσφερε η μεταφορά της φλόγας της Αγάπης στα Σταυράκια με άλογα το βράδυ της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου 2011! Ο Αιματοκρήτης και η Τοπική Κοινότητα Σταυρακίων του Δήμου Ηρακλείου εκφράζουν την ιδιαίτερη ικανοποίηση τους για την μαζική συμμετοχή του κόσμου στη Λαμπαδηδρομία με μοναδικό σκοπό να μεταλαμπαδευτεί το μύνημα της εθελοντικής αιμοδοσίας και προσφοράς!

Με σύνθημα "Λίγα μέτρα ανθρωπιάς ο καθένας, να φωτίσουμε τη ζωή μας με λίγη αγάπη ακόμη!  μικροί και μεγάλοι λαμπαδηδρόμοι, ακολουθούσαν τα στολισμένα άλογα, περνώντας με αναμένες δάδες από τα γραφικά σοκάκια του χωριού και καταλήγοντας στην πλατεία των Σταυρακίων όπου η Τοπική κοινότητα υποδέχθηκε τους Λαμπαδηδρόμους σε ένα υπέροχα διακοσμημένο χώρο με κατασκευές από φωτισμένες κόκκινες καρδιές και μπαλόνια!

Ο ενθουσιασμός των Λαμπαδηδρόμων που συμμετείχαν, όχι μόνο από τα Σταυράκια αλλά και από το Ηράκλειο και τις γύρω περιοχές, απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι η εθελοντική αιμοδοσία δεν έχει γεωγραφικά όρια ούτε περιχαρακώνεται. "Η εθελοντική αιμοδοσία πρέπει να ενώνει" όπως τόνισε χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σταυρακίων Δ. Ηρακλείου  κος Χιωτάκης Μιχάλης. "Η εθελοντική αιμοδοσία είναι πολιτισμός, γιορτή, επικοινωνία! Το να δίνεις αίμα, και μάλιστα σε τακτικό επίπεδο -και όχι τελευταία στιγμή όταν χρειαστεί κάποιος συγγενής- είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Το να μάθουν τα παιδιά από μικρή ηλικία για την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας και του εθελοντισμού γενικότερα, οπωσδήποτε, αποτελεί ένα λιθαράκι στο να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι".

Την εκδήλωση υποδοχής χαιρέτισε επίσης ο  εφημέριος των Σταυρακίων πατ. Δημήτριος Σέγγος ενώ ο πρόεδρος του Αιματοκρήτη κος Γιώργος Σπύρου αναφέρθηκε και στην  εθελοντική αιμοδοσία που με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας στη μονάδα αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, μέσα από μια ακόμη συνεργασία του Αιματοκρήτη και της Ομάδας Φοιτητικής Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η βραδιά έκλεισε με τους ήχους του μαντολίνου και η "παρέα των αιμοδοτών" έμεινε ως αργά το βράδυ, τραγουδώντας και απολαμβάνοντας την τελαυταία ίσως καλοκαιρινή βραδιά, μια που το φθινόπωρο στην Κρήτη είναι προ των πυλών....
 
Το γλέντι για την υποδοχή της φλόγας κράτησε ως αργά και συνεχίστηκε με κανταδα με μαντολίνα στο χωριό τις πρωτες πρωινές ώρες!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του "Αιματοκρήτη" θα ήθελε από καρδιάς να ευχαριστήσει όλους τους κατοίκους των Σταυρακίων που βοήθησαν υλικά ή ηθικά στη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης καθώς και για τη φιλοξενία και την αγάπη με την οποία αγκαλιασαν τους εθελοντές του Αιματοκρήτη και την προσπάθεια τους. Ευχαριστεί επίσης το Επιτραπέζιο Νερό ΛΥΤΤΟΣ, επίσημο χορηγό της φετινής Λαμπαδηδρομίας στο Νομό Ηρακλείου  καθώς και τους χορηγούς της εκδήλωσης υποδοχής στα Σταυράκια: Εργαστήριο Μπολάκη-Χιωτάκη- Φούρνος "Τα Μαλεβιζιωτικα".

Ευχή όλων μας είναι να μη λειψει ποτέ από κανεναν αίμα, να μη λείψει ανθρωπιά!


Δείτε εδώ όλες τις φωτογραφίες από αυτήν την καταπληκτική βραδιά!

Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΤΗ ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ 9.2011

Με ιδιαίτερo ενθουσιασμό διοργανώθηκε η φετινή Λαμπαδηδρομία στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και η οποία έγινε σε συνεργασία του Αιματοκρήτη με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Βαρβάρας και το Δήμο Γορτύνης.

Οι Λαμπαδηδρόμοι ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα από το προαύλιο της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας και πέρασε από τα παρακάτω χωριά: Άνω Μούλια, Μεγάλη Βρύση, Πρεβελιανά, Λαράνι, Δούλι, Άγιο Θωμάς, Πρινιάς και Αγία Βαρβάρα μεταφέροντας τη φλόγα της αγάπης και της ζωής. Σκοπός ήταν η κινητοποίηση όλων των πολιτών υπέρ της αιμοδοσίας και η πληροφόρηση τους για την αναγκαιότητα της. Στο τέλος της διαδρομής, στην αυλή του δημοτικού σχολείου Αγίας Βαρβάρας, συμμετέχοντες άναψαν το βωμό της αγάπης.


Σημειώνουμε οτι στην Αγία Βαρβάρα βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα ανάπτυξης εθελοντικής αιμοδοσίας του Αιματοκρήτη με εντυπωσιακά πρώτα αποτελέσματα. Ως ελάχιστη ηθική αναγνώριση της πράξης τους, έλαβαν έπαινο οι αιμοδότες που έδωσαν αίμα σε τουλάχιστον τρεις από τις τέσσερις αιμοδοσίες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Αγία Βαρβάρα από τον Οκτώβριο του 2010.

 Οι εθελοντές αιμοδότες που βραβευτηκαν είναι:
Καμνάκης Νικόλαος- Μανωλακάκη Διαμάντω-Δρετάκης Αντώνης- Καρακωνσταντάκης Μιχάλης-Σχοιναράκης Γεώργιος-Σκουρβουλιανάκη Μαρία-Φανουράκης Ματθαίος-Σχοιναράκης Χρήστος-Τιτομιχελάκης Μιχαήλ-Κίτσου Ευαγγελία.

Στη συνέχεια το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Βαρβάρας και της Ενορίας Αγίας Βαρβάρας και ο π βουλευτης κος Μπαντουβάς βράβευσαν τους εισαχθέντες μαθητές από την Αγίας Βαρβάρας στα ΑΕΙ & ΑΤΕΙ.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Γορτύνης κος Σχοιναράκης.


Στο τέλος της βραδιάς παρουσιάστηκε μια εκπληκτική θεατρική παράσταση με τίτλο «Της κολάσεως» από Θεατρικό Σχήμα 7.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Πώς να ανακοινώσω στην οικογένεια μου ότι θέλω να γίνω δωρητής οργάνων..

Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων επιθυμεί ή έχει ήδη γίνει δωρητής οργάνων αλλά δυσκολεύεται να ανακοινώσει την απόφαση του στα υπόλοιπα μέλη...