23 Ιανουαρίου 2012

Έχω έλλειψη ενζύμου G6PD. Μπορώ να αιμοδοτώ?

Σύμφωνα με τις νεότερες κατευθηντήριες οδηγίες ένας εθελοντής αιμοδότης, που έχει πλήρη έλλειψη ενζύμου G6PD αποκλείεται πλέον από την εθελοντική αιμοδοσία όπως λ.χ εφαρμόζει και ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία για αυτό και σε ορισμένες μονάδες αιμοδοσίας λαμβάνεται αίμα και απλά σημειώνεται η έλλειψη ενζύμου.
Στα περισσότερα νοσοκομεία όταν υπάρχει μερική έλλειψη του ενζύμου μπορείς να αιμοδοτείς ενώ ότα υπάρχει πλήρη έλλειψη δεν μπορείς πλέον να αιμοδοτήσεις*

Τι είναι όμως το G6PD? (glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency)
Είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται μέσα στα ερυθρά μας κύτταρα. Με απλά λόγια, η έλλειψή του καθιστά τα κύτταρα κάπως πιο ευπαθή, αλλά μόνο εάν το άτομο πάρει καποια συγκεκριμένα φάρμακα ή έρθει σε επαφή με ναφθαλίνη ή φάει συγκεκριμένες τροφές όπως τα κουκιά. Τότε τα ερυθρά κύτταρα καταστρέφονται πρώιμα (αιμόλυση) και μπορούν να προκύψουν διάφορα συμπτώματα. Επειδή όλα τα παιδιά, από το 1974 και πέρα, στη χώρα μας όταν γεννηθούν ελέγχονται για αυτην την έλλειψη, μεγαλώνοντας, το γνωρίζουν και αποφεύγουν αυτά τα φάρμακα και τις τροφές. Στην Ελλάδα, είναι αρκετά συχνή, φτάνει περίπου το 3% του πληθυσμού και ακόμη περισσότερο σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Πως σχετίζεται η έλλειψη ενζύμου με την αιμοδοσία?
Επειδή έχουν παρατηρηθεί κάποια προβλήματα στα μεταγγιζόμενα κύτταρα που έχουν έλλειψη αυτού του ενζύμου, ειδικά αν δοθούν σε νεογνά, προτιμάται οι εθελοντές με πλήρη έλλειψη ενζύμου να μη δίνουν αίμα. Αν για καποιο λόγο δώσουν, πρέπει οπωσδήποτε να το αναφέρουν στο γιατρό της αιμοδοσίας και να επισημανθεί. Αν έχετε γεννηθεί πριν το 1974 και δεν γνωρίζετε αν έχετε έλλειψη G6PD, μπορείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να το ελέγξετε (είναι μια ειδική εξέταση αίματος που γίνεται στα νοσοκομεία)*

Προσέξτε επίσης ότι δεν αναφέρετε στο ερωτηματολόγιο της αιμοδοσίας (μόνο κάποιες ενδεικτικές ερωτήσεις π.χ αν εχετε περάσει ίκτερο ή αν έχετε αποκλειστεί άλλη φορά από την αιμοδοσία) οπότε σε περίπτωση που γνωρίζετε ότι έχετε πλήρη G6PD μην ξεχάσετε να το αναφέρετε ακόμη κι αν μεχρι τώρα αιμοδοτούσατε!

Γιατί μέχρι τώρα μπορούσα να δίνω και τώρα δεν μπορω?
Είναι συχνό κάποιες οδηγίες να αλλάζουν και δεν πρεπει να σας παραξενεύει.
Η αιμοδοσία είναι μια ιατρική ειδικότητα που εξελίσσεται όλο και περισσότερο προς την κατεύθυνση της ασφάλειας του δότη και του λήπτη και μελετούνται εξονυχιστικά όλες οι λεπτομέρειες.

Εξάλλου, αν παλαιότερα δίνατε και τώρα αποκλείεστε λόγω πλήρης έλλειψης ενζύμου υπάρχει κατι που μπορείτε να δώσετε και είναι ακόμη πιο σημαντικό: Γίνετε αιμοπεταλιοδότες!

*Εάν αιμοδοτείτε στις αιμοδοσίες που διοργανώνει ο Αιματοκρήτης μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες email: aimatocritis@hotmail.com

Βιβλιογραφία