8 Μαΐου 2012

7ο Παγκρήτιο Συμποσίο για την Εθελοντική Αιμοδοσία και τη Δωρεα Οργάνων

Το Παγκρήτιο Συμπόσιο για την Εθελοντική Αιμοδοσία και την Δωρεά Οργάνων αποτελεί μια ετήσια θεσμοθετημένη εκδήλωση, κεντρική στην Κρήτη γύρω από αυτά τα θέματα, που έχει μέχρι σήμερα προσελκύσει το ενδιαφέρον εθελοντών και φορέων.

Φέτος, το 7ο Παγκρήτιο Συμπόσιο για την Εθελοντική Αιμοδοσία και την Δωρεά Οργάνων, υπό την αιγίδα του ΤΕΙ Κρήτης, πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου 2012 και ώρες 9:30-13:00 στο Αμφιθέατρο του Κλειστού Γυμναστηρίου "Μάρκος Καραναστάσης" του ΤΕΙ Ηρακλείου με θέμα :

«ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ»

Διοργανωτές φορείς ήταν ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος "Αιματοκρήτης" και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ηρακλείου.

Σκοπός του φετινού Συμποσίου ήταν να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα δράσης ειδικά στα δημοτικά  σχολεία του Νομού Ηρακλείου, να ευαισθητοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να υλοποιήσουν σχετική παρέμβαση για την εθελοντική αιμοδοσία και τον εθελοντισμό στο σχολείο τους αλλά και να προκύψουν μέσα από την ανταλλαγή απόψεων, νέες προτάσεις και κατευθύνσεις.


To συμπόσιο ξεκίνησε στις 10:00 πρωι με την δημοσιογράφο Ελένη Στάθογλου να το παρουσιάζει.

 Η πρώτη ενότητα που είχε τίτλο" Γνώσεις και μέθοδοι για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας περιελάμβανε τις παρακάτω ομιλίες:
"Η κατάσταση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην Ελλάδα " Γιώργης Σπύρου, φυσικός, Πρόεδρος  Αιματοκρήτη
"Μιλώντας στα παιδιά για την Εθελοντική Αιμοδοσία" Ειρήνη Γεργιανάκη, Ιατρός, Αντιπρόεδρος Αιματοκρήτη
 "Ο ρόλος του γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων στην προαγωγή της Εθελοντικής Αιμοδοσίας" Εύα Στεφανάτου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π. Ε. Ν. Ηρακλείου
Στην ενότητα αυτή δόθηκαν τα βασικά επιστημονικά, στατιστικά και κοινωνικά δεδομένα για την κατανόηση του ζητήματος της εθελοντικής αιμοδοσίας

Στη συνέχεια ο προσκεκλημένος ομιλητής Δρ. Γκάρεθ Όουενς, Γλωσσολόγος, Συντονιστής του Ιδρύματος για το Πρόγραμμα «Ερασμος», στο ΤΕΙ Κρήτης ανέπτυξε το θέμα"Εθελοντική Αιμοδοσία χωρίς σύνορα" σε μια βαθιά ανθρώπινη προσέγγιση που άγγιξε το κοινό.
Στην Γ ενότητα με τίτλο "Ανταλλάσοντας εμπειρίες και απόψεις" έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις απο τα σχολεία που συμμετείχαν ως τωρα απο όλες τις βαθμίδες.
"Το σχολείο ως συνδιοργανωτής μιας εθελοντικής αιμοδοσίας" Μιχάλης Αναγνωστάκης Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας
"Από την αυλή του σχολείου στον κόσμο" Εμμανουήλ Παπαδάκης Διευθυντής 13ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου
"Πρώτα Αποτελέσματα απο τη Διοργανωση Αιμοδοσιών στο Κοκκίνι Χανι" Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Αλικαρνασσού.
"Μια Σταγόνας Ελπίδας" Φανιουδάκη Έλενα, καθηγήτρια Αγγλικής, Γενικό Λύκειο Αλικαρνασσού
αλλά και η παρουσίαση με τίτλο "Από την πλευρά του γονιού" της Ευαγγελίας Τριανταφύλλου, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, Μέλους Αιματοκρήτη, έθεσε στη βάση της οικογένειας την ευαισθητοποίηση των παιδιών

Το συμποσιο έκλεισε με μια την παρουσίαση με τιτλο "2 χρόνια Φοιτητικές Εθελοντικές Αιμοδοσίες στο ΤΕΙ Ηρακλείου: αποτελέσματα και προοπτικές" και ομιλήτρια την Γιαννουλάκη Κατερίνα, εξειδικευμένη εθελόντρια Αιματοκρήτη, φοιτήτρια ΤΕΙ Ηρακλείου τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Το συμπόσιο παρακολούθησαν κατά κύριο λόγο, Διευθυντές των 4θεσιων και άνω Δημοτικών Σχολείων Ν. Ηρακλείου αλλά και το ευρύτερο εκπαιδευτικό χώρο από όλες τις βαθμίδες ενώ δόθηκε σχετικό πληροφοριακό υλικό.

Με τις πιο θερμές μας ευχαριστίες σε όλους τους ομιλητές, το ΤΕΙ Ηρακλείου για τη φιλοξενία, το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Αβαθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου καθώς και το χορηγό μας Επιτραπέζιο Νερό ΛΥΤΤΟΣ με την υποστήριξη του οποίου πραγματοποιήθηκε στο συμποσιο καθώς και για την προσφορά καφέ στο διάλλειμα απο την Εταιρεία Δανδάλης ΑΕΒΕ


Γνωρίστε τους εθελοντές του "Αιματοκρήτη"!

    Γνωρίστε το Διοικητικό Συμβούλιο και τους συντονιστές αιμοδοσιών του Παγκρήτιου Συνδέσμου Εθελοντών Αιμοδοτών&Δωρητών Οργάνων Σώμα...