14 Μαΐου 2012

Ας είναι κάθε μέρα γιορτή … της Μελίνας Μπάκα

Μου ζητήθηκε να γράψω … κι είχα την απορία? Αιμοδοσία?
 Πως βλέπει ένας θαλασσαιμικός την όλη του διαδρομή κ.α. ή μία μίξη όλων αυτών?
Ξεκινώ να γράφω μα δε ξέρω τελικά τι ακριβώς?

Η 8η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Μέρα Θαλασσαιμίας … και θυμήθηκα πως πολλοί συμπάσχοντες μου την αγνοούν. Νεοφερμένη γιορτή, για να λέμε την αλήθεια. Την γιόρτασα με το καλύτερο τρόπο … παραβρέθηκα στην Εθελοντική Αιμοδοσία των φοιτητών Ιατρικής στην Αθήνα. Πέντε φοιτητικές οργανώσεις στην Ελλάδα εν όψει της μέρας αυτής διοργάνωσαν αιμοδοσία.
Δεν ήταν μόνο εκείνοι βεβαίως … μα σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιούνται καθημερινά αιμοδοσίες από φίλους μου αιμοδότες! Όχι απλά φίλοι μα οικογένεια μου!
Κι ας μην τους γνωρίζω όλους! Κι ας μη γράφει η μονάδα (φιάλη) αίματος τη μέρα της μετάγγισης το όνομα τους! Ξέρω πως υπάρχουν άνθρωποι σε χωριά και πόλεις που δε ξεχνούν να δίνουν ζωή σε όσους το έχουν ανάγκη. Κι αυτό είναι βάλσαμο … να ξέρεις πως δε θα αναβληθεί η μετάγγιση σου.
Από τη μέρα, που άρχισα να συναναστρέφομαι περισσότερο με νέους εθελοντές αιμοδότες … ένιωσα χαρά, περηφάνια, πιότερη αισιοδοξία και δύναμη. Με μία λέξη … Ελπίδα!!! Συχνά αναρωτιόμουν τι θα γίνει στη συνέχεια κι αν θα υπάρχει μια αχτίδα φωτός από νέους ανθρώπους που θα μεταφέρουν το μήνυμα της αιμοδοσίας και δε θα το αφήσουν να σβήσει!
Γνωρίζοντας τόσους νέους που αιμοδοτούν, που προωθούν με κάθε προσοδοφόρο μέσο την μεγάλη αυτή Ιδέα … δεν ανησυχώ πια … είμαι σίγουρη πως εμείς οι Θαλασσαιμικοί δεν έχουμε λόγo να ανησυχούμε!
Βέβαια το θέμα της έλλειψης αίματος είναι υπαρκτό κι εμείς οι Θαλασσαιμικοί γνωρίζουμε πόσο πολύτιμη είναι η κάθε μονάδα αίματος. Ξέρουμε τι θα πει αναβολή μετάγγισης ή μειωμένης ποσότητας που δε καλύπτει την ανάγκη των πασχόντων. Κάτι που συμβαίνει μέχρι σήμερα. Οι ανάγκες της Χώρας μας είναι τεράστιες και μέχρι τώρα δεν έχουμε την λεγόμενη αυτάρκεια.
Υπάρχουν πολλοί ακόμα που δεν έχουν τολμήσει να αιμοδοτήσουν. Είτε από φόβο, άγνοια – μη ενημέρωση, είτε γιατί δε το χρειάστηκε κάποιος δικός τους.
Όμως η ζωή είναι απρόβλεπτη συνηθίζω να λέω. Ποτέ δε ξέρεις … μεγάλη μπουκιά φάε … μεγάλη κουβέντα μη πεις!
Η Ελλάδα πάσχει από έλλειψη παιδείας … τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δε διευκολύνουν τη κατάσταση. Ότι δεν κάνει τηλεοπτικά νούμερα, ή δεν έχει τρανταχτό τίτλο στα έντυπα, δεν έχει θέση στο τραπέζι της ημέρας. Στο κρατικό μηχανισμό δεν υπάρχει χώρος για θέματα που αφορούν το συνάνθρωπο. Έτσι το μπαλάκι της εκπαίδευσης – ενημέρωσης αναλαμβάνουν απλοί καθημερινοί άνθρωποι με μόνο μέσο και «όπλο», το μεράκι, την αγάπη, τη προσφορά του να χαρίζεις ζωή!!!
Σήμερα ξέρεις … αντί να πας με τη παρέα σου για καφέ … πήγαινε με τη παρέα σου να αιμοδοτήσεις!
Σαν συναντήσεις το χαμόγελο μου … θα δεις πως τίποτα δε πήγε χαμένο!!!

Μελίνα Μπάκα

Γνωρίστε τους εθελοντές του "Αιματοκρήτη"!

    Γνωρίστε το Διοικητικό Συμβούλιο και τους συντονιστές αιμοδοσιών του Παγκρήτιου Συνδέσμου Εθελοντών Αιμοδοτών&Δωρητών Οργάνων Σώμα...