26 Ιανουαρίου 2012

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ.

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν το σεισμό;

1. Συζητήστε με την οικογένειά σας. Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να γνωρίζουν τι να κάνουν σε περίπτωση σεισμού. Ενημερώστε με κατάλληλο τρόπο τα παιδιά σας για το τι πρέπει να κάνουν στην περίπτωση σεισμού. Μάθετε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης και από που κλείνουν οι γενικοί διακόπτες.

2. Ενημερωθείτε για τα απλά μέτρα αντισεισμικής προστασίας στο σπίτι και εφαρμόστε τα. Τέτοια μέτρα είναι: να στερεώσετε καλά στους τοίχους τα βαριά αντικείμενα ( π.χ. έπιπλα, κάδρα, καθρέφτες), να τοποθετήσετε τα εύθραυστα αντικείμενα σε χαμηλά ράφια.

3. Προμηθευτείτε τα άμεσα απαραίτητα σε περίπτωση σεισμού όπως φακό, φορητό ραδιόφωνο, κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα.

Την ώρα του σεισμού: Δ Ι Α Τ Η Ρ Η Σ Τ Ε  Τ Η Ν  Ψ Υ Χ Ρ Α Ι Μ Ι Α  Σ Α Σ 

Αν είστε μέσα σε κτίριο

• Καλυφθείτε αμέσως κάτω από ένα γερό τραπέζι ή άλλο έπιπλο.

• Μειώστε όσο μπορείτε το προφίλ του σώματός σας ( εμβρυική στάση)

• Απομακρυνθείτε από επικίνδυνα σημεία όπως τζαμαρίες και βαριά έπιπλα.

 
Αν είστε έξω από κτίριο

• Μείνετε έξω. Μην μπαίνετε μέσα σε κτίρια.

• Απομακρυνθείτε από κτίρια, μαντρότοιχους, ηλεκτροφόρα καλώδια.

• Καταφύγετε σε ανοιχτό ασφαλή χώρο όπως πλατεία ή πάρκο.

Αν είστε σε παραλία, φύγετε αμέσως. Δυνατοί σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνα καταστροφικά τσουνάμι.

Αν είστε μέσα στο αυτοκίνητο

• Παρκάρετε το αυτοκίνητο σε ασφαλές μέρος που δεν εμποδίζει την κυκλοφορία.

• Αποφύγετε πολυώροφα κτίρια, φωτεινούς σηματοδότες, γέφυρες.
 

Τι να κάνω μετά το σεισμό;

1. Να είστε προετοιμασμένοι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσουν και μετασεισμοί, οι οποίοι θα είναι μικρότερης έντασης από τον σεισμό, αλλά μπορεί να προκαλέσουν επίσης ζημιές

2. Αν είστε σε εσωτερικό χώρο, βγείτε έξω, αλλά μην πανικοβάλλεστε και μην συνωστίζεστε σε σκάλες.

3. Μην χρησιμοποιήσετε ανελκυστήρα σε καμία περίπτωση

4. Ελέγξτε για τραυματίες και δώστε τις πρώτες βοήθειες

5. Ελέγξτε για ζημιές μέσα στο σπίτι. Αν παρατηρήσετε ρωγμές στους τοίχους βγείτε σε εξωτερικό χώρο αμέσως.

6. Αποσυνδέστε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές.


ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΩ.. Κατά τη διάρκεια του σεισμού

 
• ΔΕΝ μπαίνουμε κάτω από τα κουφώματα (πόρτες)

• ΔΕΝ μπαίνουμε κάτω από δοκάρια

• ΔΕΝ τρέχουμε προς την έξοδο

• ΔΕΝ βγαίνουμε στα μπαλκόνια

• ΔΕΝ βγαίνουμε από το κτίριο εκτός εάν είμαστε δίπλα στην έξοδο και

μόνο εφόσον υπάρχει ελεύθερος, ασφαλής εξωτερικός χώρος

• ΔΕΝ πηδάμε από τα παράθυρα ή τα μπαλκόνια, όσο χαμηλά κι αν βρίσκονται αυτά!

.. Μετά το σεισμό

• ΔΕΝ χρησιμοποιούμε ασανσέρ

• ΔΕΝ τρέχουμε
 
ΔΕΝ ΧΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΜΑΣ!!!

25 Ιανουαρίου 2012

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ-ΕΚΔΡΟΜΗ-ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ 5/2/12 ΣΤΗ ΦΟΔΕΛΕ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εθελοντική Αιμοδοσία στην πανέμορφη Φόδελε την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012. Συγκεντρώθηκαν 33 μονάδες αίματος (θα ήταν ακόμη παραπάνω ίσως και λόγω των αυξημένων ιώσεων που υπάρχουν αυτήν την περίοδο), ωστόσο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της προσπάθειας αξίζει να αναφερθούν, μια που είναι η πρώτη κοινή προσπάθεια του Αιματοκρήτη με τους τοπικούς φορείς.

Το πρώτο και σημαντικότερο ίσως στοιχείο είναι ότι παρόλο που είχε δημιουργηθεί τράπεζα αίματος από την πρώτη αιμοδοσία που είχε γίνει προσφατα στην περιοχή, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο επικοινώνησε με τον Αιματοκρήτη για να υλοποιηθεί πρόγραμμα ανάπτυξης της εθελοντικής αιμοδοσίας και εμείς με ιδιαίτερη χαρά δεχθήκαμε! Ακολούθησε μια περίοδος μηνών που περιέλαβε πραγματοποίηση λαμπαδηδρομίας, ενημερωτικές συναντήσεις με τους τοπικούς παράγοντες, διοργάνωση εκδήλωσης για την εθελοντική αιμοδοσία, ενημερωσεις στους μαθητές, διανομή φυλλαδίων κ.τ.λ έτσι ώστε σε γερά θεμέλια να προχωρήσουμε στην διοργάνωση της αιμοδοσίας όλοι μαζί (Αιματοκρήτης, Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, Τοπικό Διαμέρισμα, Δημοτικό Σχολείο, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων κτλ) και μάλιστα χωρίς διαχείριση αίματος, ενώ ήδη γίνονται επαφές και με τις γύρω περιοχές για ανάλογες δράσεις. Προς τιμήν τους όλοι οι φορείς ενώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Και πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουμε την φιλοξενία που μας επιφύλαξαν!

 

Οσο για την ομορφιά του τόπου, είναι πραγματικά μια όαση!Η αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σε ένα χώρο όπου το φυσικό κάλλος και μόνο μπορεί να κάνει τον αιμοδότη να νιώθει υπέροχα! Ο Με παράθυρα ανοιχτά ώστε το δροσερό αεράκι να φέρνει τη μυρωδιά απο τους πορτοκαλαιώνες και τον ήχο του νερού από το ποταμάκι, η αίθουσα του τοπικού συμβουλίου που μας παραχωρήθηκε, ήταν υπέροχα διακοσμημένη (πως αλλιώς στην γενέτειρα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου βρισκόμασταν!)
αλλά και τις ζωγραφιές των μικρών μαθητών σε μια μικρή "έκθεση" γεμάτη χρώματα και "χρυσόσκονη αγάπης"! Στο προαύλιο πάγκοι με καλούδια, φυσικό χυμό από τα παγκοσμίως γνωστά φοδελιανά πορτοκάλια και ένα τραπέζι δημιουργίας, όπου τα παιδιά έφτιαχναν ζωγραφιές και χειροτεχνίες με τη βοήθεια της Νηπιαγωγού Μαρίας Αποστολάκη την οποία ευχαριστούμε θερμά για τη βοήθεια της! 


Ενα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι προσήλθαν στην αιμοδοσία κάτοικοι όχι μόνο από τη Φόδελε, αλλά και από Αγία Πελαγία, την Αχλάδα, το Ηράκλειο και τις Σίσσες, γεγονός αρκετά σημαντικό μια που πλέον φαίνεται ότι φεύγουμε πια απο την νοοτροπία του "αιμοδοτικού τοπικισμου". Οι αιμοληψίες πραγματοποιήθηκαν απο την κινητή μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, ενώ οι αιμοδότες έλαβαν ατομικές κάρτες για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών σε αίμα.

Μετά το πέρας της Αιμοδοσίας έγινε Ευλόγηση της Βασιλόπιτας του συλλόγου μας. Μέλη και συνεργάτες μας ήταν εκεί, συνδυάζοντας την πραγματικά "καλοκαιρινή" ημέρα με μια όμορφη εκδρομή, αφού μετά την αιμοδοσία  είχαμε κανονίσει να παραμείνουμε στη Φόδελε για φαγητό, απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα στη θάλασσα!


Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας:
- το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Ενορίας Αγίου Γεωργίου Φόδελε. Προσωπικά τον πατέρα Νικόλαο Μακρυδάκη και τον κύριο Κώστα Φθενάκη για την πολύτιμη συνεργασία καθώς και όλες τις κυρίες για την φιλοξενία και τα νόστιμα κεράσματα!
-το τοπικό Διαμέρισμα και προσωπικά τον πρόεδρο κο Φουκακάκη
-τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φόδελε
-Το Δημοτικό Σχολείο και προσωπικά τη Διευθ/α κα Σοφία και το Νηπιαγωγείο
-Τους μαθητές, έναν έναν προσωπικά (50 καταπληκτικά παιδιά που ήταν όλη την ώρα στην αιμοδοσία, τα μεγαλύτερα μάλιστα γύρισαν όλο το χωριό σχηματίζοντας το τρενάκι της αγάπης και φωνάζοντας "συνθήματα".
-το προσωπικό της Μονάδας Αιμοδοσίας του Παγνη που ήταν μαζί μας το οποίο ευχαριστούμε απο την καρδιά μας (Γιασμίν, Έλσα, Μαρίνα, Γιώργο χιλια ευχαριστούμε!!!) Ευχόμαστε ολόψυχα στην αιμολήπτρια Μαρίνα που κέρδισε και το φλουρί υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία (και...πολλές αιμοληψίες!!!!)
- Τον Κρητικό Φούρνο για την χορηγία της Βασιλόπιτας
-Το κατάστημα Δώρων Αστρο, Παρασκευοπούλου 97
-Το μεγάλο μας χορηγό Επιτραπέζιο Νερό Λύττος για τη σταθερή και πολύτιμη βοήθεια του
-Τους εθελοντές του Αιματοκρήτη για τη σκληρή δουλειά και την καλή παρέα (αλφαβ) Δήμητρα και Βούλα Αποστολάκη, Ναταλία Γαβριλάκη, Εβίνα Γεργιανάκη, Νίκο Γεργιανάκη, Κατερίνα Γιαννουλάκη, Ερατώ Καπετανάκη, Γεωργία Κουτσαύτη, Μαίρη Μαγείρα, Γιάννη Μανανεδάκη, Μαρία Σκουλά, Ηρακλή και Μαρία Παχιαδάκη, Σούλα Πατελάκη, Γιάννη Πεδιώτη, Ίνα Τριαλώνη,  Μαρία Φραγκιαδάκη, Ρίτα Φθενάκη, Λευτέρη Χαραλαμπάκη, Μαριάνθη Ψαράκη.
Και πάνω από όλα τους εθελοντές αιμοδότες.....
Γιατί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς ήταν εκεί "για να δώσουν ένα κομμάτι του εαυτού τους για να ζήσουν οι άνθρωποι..."

24 Ιανουαρίου 2012

Οι δέκα κύριοι λόγοι για τους οποίους μας αρέσει να είμαστε εθελοντές σε ένα αιμοδοτικό σύλλογο!

10. Μαθαίνεις όλα τα σημεία αφισοκόλλησης που υπάρχουν και πως να κολλάς αφίσες, ως να ενημερώνεις για την αιμοδοσία στο...δρόμο (μοιράζοντας φυλλάδια με το σωστό στυλ) και πως να φτιάχνεις καρδούλες και σταγονούλες με οποιαδήποτε τρόπο υπάρχει (χάρτινες, ηλεκτρονικές κτλ)!

9. Οδηγείς με την υπέροχη παρέα άλλων εθελοντών για ενημερώσεις και αιμοδοσίες σε μέρη που ίσως να μην είχες επισκεφτεί ποτέ, δοκιμάζοντας καθοδόν ή στη διάρκεια της αιμοδοσία απίστευτες ντόπιες λιχουδιές!

8. Μαθαίνεις τον "τρόπο" για να εξηγήσεις στους άλλους σημαντικά πράγματα...και τα καταφέρνεις περίφημα!

7. Πετάς από τη χαρά σου όταν έρθεις κάποιος που εσύ ενημέρωσες ή ειδοποίησες να δώσει αίμα!

6. Προσπάθεις να βρεις νέους τρόπους για να ενημερώσεις για την αιμοδοσία, ασχέτως αν καταλήγεις πάντα στους παλιούς παραδοσιακούς (να τηλεφωνήσεις στους αιμοδότες!)

5. Κρατάς το χέρι πολύ νεαρών αιμοδοτών που δίνουν πρώτη φορά...και είσαι εσύ που τους κάνεις να ξεπεράσουν κάθε φόβο!

4.  Κάνεις φίλους για μια ζωή γιατί ο αγώνας αυτός για την αιμοδοσία σε δένει απιστευτα με τους άλλους εθελοντές!(Κάνεις επίσης πολλά γέλια!)

3. Βοηθάς τους ανθρώπους να ανακαλύψουν ότι μπορούν να κάνουν κατι πραγματικά υπέροχο...

2. "Ζεις" τον παλμό της διοργάνωσης μιας αιμοδοσίας, την αγωνία να πάνε όλα καλά, μοιράζεσαι τη χαρά της ομαδικής δουλειάς και αποκτάς το "κουσούρι" να μαζευτούν πολλές
μονάδες αίματος. Επίσης, μαθαίνεις να βρίσκεις εύκολα χιλιάδες δικαιολογίες όταν η αιμοδοσία δεν πάει καλά.

1. Γνωρίζεις μερικούς από τους γεναιόδωρους και πιο ευαίσθητους ανθρώπους που υπάρχουν....


χμμμ και ένα ακόμη!!! Ξυπνάς το πρωι και σκέφτεσαι πως έχεις βοηθήσει να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Σε όλη τη μαυρίλα που ζούμε, αυτό σε κάνει να χαμογελάς!

23 Ιανουαρίου 2012

Έχω έλλειψη ενζύμου G6PD. Μπορώ να αιμοδοτώ?

Σύμφωνα με τις νεότερες κατευθηντήριες οδηγίες ένας εθελοντής αιμοδότης, που έχει πλήρη έλλειψη ενζύμου G6PD δεν αποκλείεται πλέον από την εθελοντική αιμοδοσία Παρόλα αυτά δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία όμως στα περισσότερα νοσοκομεία όταν υπάρχει έλλειψη του ενζύμου μπορείς να αιμοδοτείς.

Τι είναι όμως το G6PD? (glucose-6-phosphate)
Είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται μέσα στα ερυθρά μας κύτταρα. Με απλά λόγια, η έλλειψή του καθιστά τα κύτταρα κάπως πιο ευπαθή, αλλά μόνο εάν το άτομο πάρει καποια συγκεκριμένα φάρμακα ή έρθει σε επαφή με ναφθαλίνη ή φάει συγκεκριμένες τροφές όπως τα κουκιά. Τότε τα ερυθρά κύτταρα καταστρέφονται πρώιμα (αιμόλυση) και μπορούν να προκύψουν διάφορα συμπτώματα. Επειδή όλα τα παιδιά, από το 1974 και πέρα, στη χώρα μας όταν γεννηθούν ελέγχονται για αυτην την έλλειψη, μεγαλώνοντας, το γνωρίζουν και αποφεύγουν αυτά τα φάρμακα και τις τροφές. Στην Ελλάδα, είναι αρκετά συχνή, φτάνει περίπου το 3% του πληθυσμού και ακόμη περισσότερο σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Πως σχετίζεται η έλλειψη ενζύμου με την αιμοδοσία?
Επειδή έχουν παρατηρηθεί κάποια προβλήματα στα μεταγγιζόμενα κύτταρα που έχουν έλλειψη αυτού του ενζύμου, ειδικά αν δοθούν σε νεογνά, παλαιότερα προτιμούνταν οι εθελοντές με πλήρη έλλειψη ενζύμου να μη δίνουν αίμα. Πλέον αυτό δεν ισχύει, απλά ο αιμοδότης το δηλώνει στο ιστορικό που συμπληρώνει πριν την αιμοδοσία. Αν έχετε γεννηθεί πριν το 1974 και δεν γνωρίζετε αν έχετε έλλειψη G6PD, μπορείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να το ελέγξετε (είναι μια ειδική εξέταση αίματος που γίνεται στα νοσοκομεία).

Γιατί μέχρι τώρα δεν μπορούσα να δίνω και τώρα μπορω?
Είναι συχνό κάποιες οδηγίες να αλλάζουν και δεν πρεπει να σας παραξενεύει.
Η αιμοδοσία είναι μια ιατρική ειδικότητα που εξελίσσεται όλο και περισσότερο προς την κατεύθυνση της ασφάλειας του δότη και του λήπτη και μελετούνται εξονυχιστικά όλες οι λεπτομέρειες.


Βιβλιογραφία
http://hsbt.gr/site/wp-content/uploads/2016/05/odigies_aimodoton.pdf σελ 23

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2847342/21 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2011

Κατά τη διάρκεια του 2011, η δράση του Αιματοκρήτη για μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά επιτυχής.  Με την συνεργασία, φυσικά, των μονάδων αιμοδοσίας των Νοσοκομείων (Βενιζελείου, ΠαΓνη και Γ. Ρεθύμνου) που διενέργησαν τις αιμοληψίες, την ουσιαστική συμμετοχή τοπικών φορέων, την ακούραστη εθελοντική εργασία των μελών του και την πολύτιμη  χορηγική υποστήριξη του Επιτραπέζιου Νερού Λύττος, μέσα από το πρόγραμμα "Κάθε σταγόνα σταγόνα Ζωής", ο Αιματοκρήτης υλοποίησε δράσεις σε περιοχές 4 Δήμων: Γορτύνης, Χερσονήσου, Ηρακλείου και Μαλεβυζίου καθώς και σε μια ακόμα κεντρική πόλη της Κρήτης και συγκεκριμένα το Ρέθυμνο.

Οι δράσεις του προγράμματος περιελάμβαναν :
• Διεξαγωγή ημερίδων, για την ενημέρωση φορέων του νομού Ηρακλείου
• Ομιλίες για το ευρύ κοινό, από εξειδικευμένα στελέχη ή ιατρούς
• Υλοποίηση ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του Νομού Ηρακλείου, όπου παράλληλα διανεμηθήκαν ειδικά διαδραστικά έντυπα για τα παιδιά και ενημερωτικό υλικό για δασκάλους και γονείς
Ομιλίες σε Γυμνάσια και Λύκεια και δημιουργία μαθητικής εθελοντικής ομάδας με τίτλο "Σταγόνα Ελπίδας"
• Επισκέψεις σε Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του Ν. Ηρακλείου, με στόχο την ενημέρωση και κινητοποίηση των φοιτητών ως προς την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας
• 30 εθελοντικές αιμοδοσίες
• Street events για την ενημέρωση των πολιτών

Υπολογίζεται ότι για την εθελοντική αιμοδοσία ενημερώθηκαν 26.000 άνθρωποι μεταξύ αυτών 1.600 μαθητές, ενώ συγκεντρώθηκαν 1028 μονάδες αίματος.


Επίσης, για την διάδοση του κοινωνικού μηνύματος της εθελοντικής αιμοδοσίας:
-τυπώθηκαν νέα ενημερωτικά έντυπα
-δημιουργήθηκε σποτ με στόχο την ανάδειξη της εθελοντικής προσφοράς αίματος σε συνεργασία με σημαντικούς και γνωστούς σε όλους συμπολίτες μας Κρητικούς, που συμμετείχαν εθελοντικά στη προσπάθεια.
-διοργανώθηκε το 6ο Παγκρήτιο Συμπόσιο για την Εθελοντική Αιμοδοσία και τη Δωρεά Οργάνων
-συντονίστηκε η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών στο Νομό Ηρακλείου
-δημιουργήθηκε νέο ιστολόγιο (http://www.aimatocritis.gr/) με αρκετά μεγάλη επισκεψιμότητα.
-χρησιμοποιήθηκαν τα social media (facebook και twiter) για τη συνεχή ενημέρωση των μελών
-έγινε ανάβαση στον Ψηλορείτη και τοποθέτηση της σημαίας του Αιματοκρήτη στην υψηλότερη κορυφή της Κρήτης (Τιμίου Σταυρού)

Σε επίπεδο οργάνωσης του Συλλόγου, ξεκινήσαμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα των εθελοντών μας ενώ εκπρόσωποί μας συμμετείχαν στο Πανελλήνιο Συνέδριο Εθελοντικής Αιμοδοσίας που πραγματοποιήθηκε από την ΠΟΣΕΑ στη Θεσαλλονίκη.

Φυσικά, συνεχίστηκε η δράση μας και στην ενημέρωση των πολιτών στα θέματα γύρω από τις μεταμοσχεύσεις. Ετσι, συνολικά,  πλέον οι δωρητές οργάνων ξεπερνούν τους 3000, οι δωρητές μυελού ανέρχονται περίπουσε 200 οι δωρήτριες ομφάλιου αιματος είναι παραπάνω από 150 ενώ αρκετοί αιμοδότες γίνονται και αιμοπεταλιοδότες.

Η προσπάθεια του Αιματοκρήτη είναι αδιάκοπη και χαρακτηρίζεται από το πάθος για την προαγωγή των ιδεών της προσφοράς, το οποίο όμως μετουσιώνεται σε δράσεις που βασίζονται στις τρέχουσες επιστημονικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Ελάτε και εσείς στην μεγάλη παρέα ζωής!


Με το πιο μεγάλο μας ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους εθελοντές μας, τους συνεργάτες και τους χορηγούς μας και φυσικά σε όλους εσάς που είστε δίπλα μας, προσφέροντας ένα "κομμάτι του εαυτού σας για να ζήσουν οι άνθρωποι..."!

18 Ιανουαρίου 2012

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΕΣ ΑΙΜΑΤΟΚΡΗΤΗ ΤΟ 2011

ΑΙΜΟΔΟΣΙΕΣ ΑΙΜΑΤΟΚΡΗΤΗ 2011

Τόπος – Χρόνος                                      Έδωσαν

Αγ.Βαρβάρα 24 Ιανουαρίου 2011                46
Βαγιωνιά 13 Φεβρουαρίου 2011                  26
Ηράκλειο Σχολ. 28 Φεβρουαρίου 2011        21
Χερσόνησος 14 Μαρτίου 2011                    34
ΤΕΙ 22 Μαρτίου 2011                                  45
ΤΕΙ 23 Μαρτίου 2011                                    39
Επισκοπή 4 Απριλίου 2011                           32
Χάρακας 6 Απριλίου 2011                            29
Ασήμι 11 Απριλίου 2011                              34
ΤΕΙ 12 Μαΐου 2011                                       30

Ηρακλειο 23 Μαΐου 2011                             14
Ρεθυμνο 8 /7/2011                                        10
3Ε 1 Ιουνίου 2011                                         14
Αγ Θωμάς 19 Ιουνίου 2011                          24
Γουβες 27 Ιουνίου 2011                               15
Καινούργιο Χωριό 17 Ιουλίου 2011             23
Σοκαράς 20 Ιουλίου 2011                             41
Αγ. Βαρβάρα 18 Αυγούστου 2011                36
 Ηράκλειο ΠΑΓΝΗ 29 Αυγούστου 2011       50
Βαγιωνιά 31 Αυγούστου 2011                       19
Ασήμι 4 Σεπτεμβρίου 2011                           46
Ηράκλειο ΠΑΓΝΗ 8 Σεπτεμβριου 2011        11
Ανισσαράς 12 Σεπτεμβρίου 2011                 14
Επισκοπή 23 Οκτωβρίου 2011                      45
Ηράκλειο ΑΕΚ 16 Νοεμβρίου 2011             25
Γάζι 20 Νοεμβωρίου 2011                            22
Ηράκλειο ΤΕΙ 30 Νοεμβρίου 2011               59
Ηράκλειο ΤΕΙ 1 Δεκεμβρίου 2011                76
Ασήμι 4 Δεκεμβρίου 2011                             33
Αγ. Βαρβάρα 11 Δεκεμβρίου 2011              44
Αλικαρνασσός 21 Δεκεμβρίου 2011           58
Ηράκλειο Βενιζ. 22 Δεκεμβρίου 2011         13

Συνολο:                                                      1026 μονάδες

16 Ιανουαρίου 2012

ΕΛΑ ΚΑΙ ΣΥ ΣΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΚΡΗΤΗ: 29-1-12 ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην  Εθελοντική Αιμοδοσία που διοργανώνει ο Αιματοκρήτης την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012 στο Δημοτικό Σχολείο Επισκοπής και ώρες 10:00-13:30 και η οποία συνδιοργανώνεται με την Τοπική Επιτροπή Εθελοντών Αιμοδοτών και τους τοπικούς φορείς της Δημοτικής Ενότητας Επισκοπής Δήμου Χερσονήσου.

Μια ακόμη αιμοδοσία που γίνεται στην περιοχή και πραγματικά η συμμετοχή του κόσμου από όλα τα γύρω χωριά είναι μεγάλη κάθε φορά. Σας περιμένουμε και πάλι! Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να έρθετε να συζητήσουμε από κοντά οποιαδήποτε απορία σας!

Παράλληλα με την αιμοδοσία θα υπάρχει δυνατότητα για ενημέρωση και δειγματοληψία για όποιον επιθυμεί να γίνει δωρητής μυελού οστών. Συνεχίζεται επίσης η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ρούχα κτλ) για οικογένειες που έχουν ανάγκη!

Γίνε και συ Εθελοντής Αιμοδότης. Χάρισε ζωή. Χάρισε ένα χαμόγελο σε όσους το χρειάζονται! Πληροφορίες τηλ. 2810 239773 6978 247010 aimatocritis@hotmail.com

Βασικές πληροφορίες
Ο Αιματοκρήτης δε διαχειρίζεται κατά οποιονδήποτε τρόπο το αίμα που συλλέγεται στις αιμοδοσίες που διοργανώνει. Κάθε εθελοντής αιμοδότης λαμβάνει ατομική κάρτα, με την οποία μπορεί να καλύψει μελλοντική ανάγκη δική του ή συγγενή του. Εάν έχετε ήδη κάρτα εθελοντή αιμοδότη θα πρέπει να την κρατάτε μαζί σας. 

Μπορείτε να αιμοδοτήσετε αν είστε 18-62 ετών υγιής, ζυγίζεται πάνω από 50 κιλά και τη μέρα της αιμοδοσίας αισθάνεσθε καλά. Δε χρειάζεται καποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Πρέπει όμως να έχετε κοιμηθεί καλά, να είστε σχετικά ξεκούραστος, να μην έχετε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ και να έχετε πάρει ένα ελαφρύ πρωινό ή να έχουν περάσει 2-3 από το μεσημεριανό γεύμα.

Η διαδικασία είναι απλή: Ο γιατρός της αιμοδοσίας θα πάρει το ιστορικό σας, θα μετρήσει την πιεση και το σφυγμό σας και θα κάνει μια γενική αίματος για να δεί τον αιματοκρήτη σας. Αν όλα είναι καλά θα μπορέσετε να αιμοδοτήσετε.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το ιστολόγιο μας www. aimatocritis.gr ή επικοινωνήστε μαζί μας!

9 Ιανουαρίου 2012

Ποια φάρμακα επηρεάζουν την αιμοδοσία?

 Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές κατηγορίες φαρμάκων και είναι δύσκολο να γενικεύσει κανείς κάποιες οδηγίες ενώ πάντοτε υπεύθυνος είναι ο γιατρός της αιμοδοσίας, με τον οποίο ο αιμοδότης θα συζητήσει για το αν μπορεί να αιμοδοτήσει.
Δεν επηρεάζουν όμως όλα τα φάρμακα την εθελοντική αιμοδοσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα αντισυλληπτικά χάπια η λήψη των οποίων επιτρέπει στην αιμοδότρια να δώσει κανονικά.
Μια γενική συμβουλή είναι ότι ο αιμοδότης πρέπει να αναφέρει στον γιατρό αιμοδοσίας οποιοδήποτε φάρμακο λαμβάνει σε τακτική βάση ή ένα φάρμακο που πήρε τις τελευταίες ημέρες, ακόμη και άν ήταν για καποιο που ο ίδιος θεωρεί μη σημαντικό! Για παράδειγμα πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρετε αν παίρνετε αντιβίωση, κάποιο παυσίπονο, χάπια για την πίεση, ασπιρίνη ή άλλα αντιφλεγμονώδη, αντι-θυρεοειδικά φάρμακα, καθώς και φάρμακα που περιέχουν κορτιζόνη.

Πολλές φορές δεν είναι το φάρμακο αυτό καθαυτό που επηρεάζει αλλά η πάθηση για την οποία το παίρνουμε. Σημασία έχει να είμαστε προσεκτικοί στη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου όταν πηγαίνουμε να δώσουμε αίμα.  Εξάλλου όλα αυτά γίνονται για να είναι η αιμοδοσία μας απόλυτα ασφαλής!

6 Ιανουαρίου 2012

Γιατι καποιοι αιμοδότες είναι πιο "γρήγοροι"?

  Πολλοί αιμοδότες αναρωτιούνται γιατί γεμίζουν τον δικό τους ασκό με πολύ πιο αργή ή πολύ πιο γρήγορη ταχύτητα απο άλλους εθελοντές αιμοδότες!Φυσικά και υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση γι' αυτό.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη ροή του αίματος που δίνεται: Καταρχάς έχει να κάνει με τη φλέβα που χρησιμοποιείται: γενικά όσο μεγαλύτερη μια φλέβα τόσο γρηγορότερα θα δώσει. Επίσης η ταχύτητα συσχετίζεται με το συνολικό όγκο αίματος που έχει κάθε άνθρωπος καθώς και με το πόσο ζεστός είναι εκείνη τη στιγμή.
Ετσι οι ανδρες γενικότερα δίνουν αίμα "γρηγορότερα" από τις γυναίκες.

Σίγουρα όμως αυτό που έχει σημασία είναι να προσφέρεις και όχι σε πόσο χρόνο το καταφέρνεις. Είτε χρειάζεσαι 5 είτε 8 λεπτά σημασία έχει οτι η προσφορά σου θα σώσει ανθρώπινες ζωές!

Πώς να ανακοινώσω στην οικογένεια μου ότι θέλω να γίνω δωρητής οργάνων..

Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων επιθυμεί ή έχει ήδη γίνει δωρητής οργάνων αλλά δυσκολεύεται να ανακοινώσει την απόφαση του στα υπόλοιπα μέλη...