26 Μαΐου 2012

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΩΝ ΑΙΜΑΤΟΚΡΗΤΗ-2012

Την Παρασκευή 25 Μαΐου 2012, πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Αιματοκρήτη, Μελετίου Συρίγου 1, στο Ηράκλειο, η τακτική εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συλλόγου. 

Σε πραγματικά όμορφο κλίμα, μια που για πρώτη φορά ο σύλλογος είχε ένα δικό του χώρο. Μέλη του συλλόγου ήρθαν ακόμη και από μακρινές αποστάσης και σε πολύ φιλική ατμόσφαιρα γνωρίζονταν μεταξύ τους παλαιότερα και νεότερα μέλη.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε περίπου στις 19:30. Όπως ορίζει το καταστατικό, εκλέχθηκε πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης η κυρία Εμμανουέλα Παπαδάκη και γραμματέας της συνέλευσης η κυρία Μαρία Μαυράκη. Το προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης διαπίστωσε την απαρτία του σώματος, αφού ήταν παρόντα τα 30 από τα 32 ταμειακώς εντάξει τακτικά μέλη του συλλόγου.

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στον πρόεδρο του συλλόγου κο Σπύρου Γεώργιο που έκανε έναν απολογισμό πεπραγμένων του προηγούμενου έτους, αναφερόμενος κυρίως στην αύξηση των εθελοντών αιμοδοτών του συλλόγου καθώς και στη βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας και οργάνωσης του Αιματοκρήτη ενώ ευχαρίστησε εκ μέρους του απερχόμενου ΔΣ ολους τους εθελοντές για την βοήθεια τους.

Κατόπιν, ο ταμίας του συλλόγου κος Ψαράκης Ανδρέας διάβασε τον ισολογισμό και την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Τα παραπάνω εγκρίθηκαν από το Σώμα ομόφωνα.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στην αντιπρόεδρο του συλλόγου κα Ειρήνη Γεργιανάκη η οποία διάβασε και ανέλυσε τον Εσωτερικό Κανονισμό και Κώδικα Δεοντολογίας του Αιματοκρήτη, ο οποίος ψηφίσθηκε κατ’άρθρο ομόφωνα.

Εκλέχθηκε από το Σώμα, Εφορευτική Επιτροπή αποτελούμενη από τις Ευαγγελία Γεργιανάκη, Ερατώ Καπετανάκη και Ελένη Καμαριανάκη και διενεργήθηκαν εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και Εξελεγκτική Επιτροπή.

Τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν τα παρακάτω:
Ψήφισαν:32 Έγκυρα 32 Άκυρα/Λευκά:0

Για το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβαν:
Γεργιανάκη Ειρήνη 30
Ρουσάκης Μιλτιάδης: 17
Σπύρου Γεώργιος:30
Φθενάκη Ρίτα: 18
Ψαράκη Μαριάνθη 18
Αναπληρωματικοί: Παπαδάκη Εμμανουέλα 1, Κατερίνα Γιαννουλάκη 1

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή έλαβαν:
Δάλα Βάγια: 8
Πατελάκη Χρυσούλα: 12
Χαραλαμπάκης Λευτέρης: 10
Αναπληρωματικό μέλος: Γεργιανάκη Ευαγγελία 1

Πραγματοποιήθηκε επίσης κλήρωση της εικόνας του συλλόγου και μάλιστα για πρώτη φορά κληρώνεται σε μέλος μας απο τα Χανιά και συγκεκριμένα την Κατερίνα Γιαννουλάκη που θα την έχει στο σπίτι της για την επόμενη χρονιά, με αναπληρωματικό τον Μιλτιάδη Ρουσάκη απο το Χάρακα.

Στο τέλος, απολαύσαμε τον μπουφέ, προσφορά απο την Πιτσαρία Πιτσα Club, Λεωφ. 62 Μαρτύρων την οποία ευχαριστούμε θερμά, όπως φυσικά και το χορηγό μας Νερό Λυττος για την παροχή νερών και αναψυκτικών. Απο καρδιάς ευχαριστούμε όλα τα μέλη μας για τα κεράσματα και τα γλυκά που έφτιαξαν ή έφεραν, έτσι ώστε πραγματικά η γενική συνέλευση είχε τον καλύτερο επίλογο με όμορφες γεύσεις και καλή παρέα μέχρι αργά τη νύχτα. Ετσι όπως ταιριάζει σε ένα σύλλογο εθελοντων αιμοδοτών!

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ-ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ

Μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε με σκοπό την συγκρότηση σε Σώμα και την κατανομή αξιωμάτων. Ομόφωνα αποφασίσθηκαν:

Γεώργιος Σπύρου: Πρόεδρος
Ειρήνη Γεργιανάκη, Αντιπρόεδρος, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Εκπαιδευτικού Προγράμματος
Ρίτα Φθενάκη, Γενική Γραμματέας
Μαριάνθη Ψαράκη, Ταμίας
Μιλτιάδης Ρουσάκης, Μέλος, Υπεύθυνος Παραρτήματος Μεσσαράς του Αιματοκρήτη.
25 Μαΐου 2012

ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ 25/5/2012

Καλούμε τα μέλη του του Παγκρήτιου Συνδέσμου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος "Αιματοκρήτης" σε Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση την Παρασκευή 25 Μαιου 2012 στα κεντρικά γραφεία του συλλόγου στο Ηράκλειο, Μελετίου Συριγου 1, Πόρος και ώρα 19:00.

Θέματα ημερησίας διατάξεως
1. Διοικητικός Απολογισμός
2. Οικονομικός Απολογισμός
3. Έγκριση Εσωτερικού Κανονισμού και Κώδικα Δεοντολογίας
4. Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και νέας Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν τα ταμειακώς εντάξει τακτικά μέλη του συλλόγου.

Στη Γενική Συνέλευση θα κληρωθεί και η εικόνα του συλλόγου μεταξύ των μελών.

Η συμμετοχή όλων των μελών, τακτικών και αρωγών, είναι σημαντική για την προοδο των δράσεων του συλλόγου.

Το απερχόμενο ΔΣ εκφράζει τις πιο θερμές ευχαριστίες του στους εθελοντές αιμοδότες, τους συνεργάτες του συλλόγου, των μελών και των ενεργών εθελοντων που στήριξαν κάθε του βήμα.

Ευχόμαστε να έχουμε μια αποδοτική συνέλευση και το νέο ΔΣ να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του Αιματοκρήτη!

21 Μαΐου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σ.Α.Ν για 24ο Πρωτάθλημα Αιμοκαθαιρόμενων και μεταμοσχευμένων
    Οι 24οι Πανελλήνιοι αγώνες αιμοκαθαιρομένων και μεταμοσχευμένων πραγματοποιήθηκαν από 23-27 Μαΐου 2012 στον Πειραιά. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος με την υποστήριξη της Γ. Γ. Αθλητισμού και την συνεργασία των αθλητικών συλλόγων (Σύλλογος Αθλουμένων Νεφροπαθών-Πανελλήνιος Αθλητικός Σύλλογος μεταμοσχευμένων «Δρομέας»- Αθλητικός σύλλογος «Λέοντες Πειραιά»-Αθλητικό σωματείο ΑμΕΑ Κρήτης «ΤΑΛΩΣ») 73 αθλητές από όλη την Ελλάδα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή έχουν κάνει μεταμόσχευση συμμετείχαν στους αγώνες. Στόχοι των αγώνων ήταν:
Η ανάδειξη του καθημερινού αγώνα ζωής που δίνουν όλοι οι αιμοκαθαιρόμενοι συμμετέχοντες,
Η ποιότητα ζωής που προσφέρει η μεταμόσχευση και
Η προβολή της προσφοράς ζωής μέσω της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ, η οποία αποτελεί μοναδικό δώρο ζωής.
Στους 24οι Πανελλήνιους Αγώνες έγιναν τα αθλήματα της κολύμβησης, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, bowling και όλα τα αγωνίσματα του στίβου.
Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ήταν οι προκριματικοί αγώνες για τους 7ους Πανευρωπαϊκούς αγώνες αιμοκαθαιρομένων και μεταμοσχευμένων στο Zagreb της Κροατίας που θα γίνει 18-25 Αυγούστου 2012. Την πρόκριση έλαβαν 22 αθλητές πιάνοντας τα όρια πρόκρισης που έβαλε η Γ.Γ.Αθλητισμού.

Ο Σύλλογος Αθλουμένων Νεφροπαθών συμμετείχε στους αγώνες με 20 αθλητές καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση σε μετάλλια ανάμεσα στους συλλόγους που έλαβαν μέρος με 31 χρυσά, 4 αργυρά και 1 χάλκινο μετάλλιο.
Επίσης, ο καλύτεροι αθλητές των αγώνων ήταν αθλητές του Σ.Α.Ν. με τον Ισίδωρο Ματσκίδη να ισοφαρίζει το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος με επίδοση 1,56μ. αλλά και την Θεοδώρα Σπανού να πετυχαίνει υψηλή επίδοση στην σφαιροβολία αιμοκαθαιρόμενων γυναικών 7,66μ. Συνολικά, 13 αθλητές του Σ.Α.Ν. έπιασαν τα όρια πρόκρισης και θα επανδρώσουν την Εθνική ομάδα για τους 7ους Πανευρωπαϊκούς αγώνες της Κροατίας.
Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο από τους αγώνες μπορείτε να βρείτε από την σελίδα μας στο facebook μέσω του www.san.gr

Αθλητές που συμμετείχαν στο άθλημα του bowling. Οι αθλητές του Σ.Α.Ν. με την κόκκινη εμφάνιση

20 Μαΐου 2012

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΗ ΦΟΙΝΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΙΚΡΑΚΗΣ ΑΕ

Μια πραγματικά ξεχωριστή αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε στη Φοινικιά και συγκεκριμένα στον χώρο της εταιρείας "Πικράκης Α.Ε"στη Φοινικιά την Τετάρτη.

Ο Αιματοκρήτης με ιδιαίτερη χαρά συντόνισε την προσπάθεια ανάπτυξης της εθελοντικής αιμοδοσίας στην περιοχή, που ξεκίνησε με την πρωτοβουλία της εταιρείας και φυσικά απευθύνθηκε  στους ανθρώπους όλων των εταιρειών στη Φοινικιά και όχι μόνο!

Εθελοντές του Αιματοκρήτη στις 28, 29 και 30 Μαιου το πρωι, ήμασταν εκεί για να μοιράσουμε πληροφοριακό υλικό και να ενημερώσουμε όσες περισσότερες εταιρείες μπορέσουμε! Παραπάνω απο 50 εταιρείες ενημερώθηκαν!!

Τελικά συγκεντρώθηκαν 28 μονάδες, αποτέλεσμα όχι άσχημο για πρώτη φορά και για λίγες ώρες μόνο.

Ευχαριστούμε θερμά: το χορηγό της εθελοντικής αιμοδοσίας Επιτραπέζιο Νερό Λύττος, την μονάδα αιμοδοσίας του ΠαΓΝΗ και όλες τις εταιρείες και τους εργαζομένους που με ενθουσιασμό και ανθρωπιά εχουν ήδη αγκαλιάσει την προσπάθεια και ειδικά βέβαια την εταιρεία Πικράκης-Aluminco!
17 Μαΐου 2012

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΚΡΗΤΗ ΣΤΟ ΣΟΚΑΡΑ-ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ 20.5.12

Εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια η ημέρα της Κυριακής του Τυφλού, είναι για το σύλλογο μας, η "γιορτή" του...

Μια γιορτή αφιερωμένη στην ιδέα της δωρεάς οργάνων...

Μια γιορτή μνήμης για όσους, φεύγοντας απο τη ζωή, χάριζαν ζωή...

Μια ημέρα αγάπης για τους συγγενείς εκείνους που πήραν τη γενναία απόφαση ...

και φυσικά για όλους τους ανθρώπους μέσα απο το "δόσιμό"- είτε αυτό λέγεται εθελοντική αιμοδοσία είτε δωρεά μυελού οστών είτε "δωρεά ομφάλιου αίματος προς δημόσια χρήση"  είτε "δωρεά οργάνων"- απλά εκδηλώνουν την αγάπη τους και την ανθρωπια τους, προσφέρωντας ελπίδα απλόχερα σε όποιον έχει ανάγκη...

Και αν τους ρωτήσεις γιατι θα σου πουν απλά, "γιατι έτσι νιωθω ότι πρεπει...".

Τούτο το  εσωτερικό καθήκον, αυτήν την υπαρξιακή αίσθηση χρέους δεν γίνεται παρά να την γιορτάζεις....

....ειδικά όταν όλα γύρω είναι αβέβαια και αμφίβολα....

Η εικόνα του συλλόγου μας, ένα ξυλόγλυπτο εικόνισμα που απεικονίζει το θαύμα της Ιάσεως του Τυφλού, την περασμένη χρονιά είχε κληρωθεί σε μέλος του Αιματοκρήτη από τη Σοκαρά και έτσι φέτος ο εκκλησιασμός αποφασίσαμε να γίνει εκεί, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου, την Κυριακή 20 Μαιου 2012...

Και δε θα μπορούσε τιποτα να αποτελέσει καλύτερο "επίλογο", από μια ακόμη Εθελοντική Αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο της εκκλησίας, με τη βοήθεια της κινητής μονάδας του Βενιζελείου Νοσοκομείου.

40 μονάδες αίμα...και χίλιες ευχές για τις ζωές που θα σώσουν...Με αγάπη απο τους εθελοντές του Αιματοκρήτη....
Με τις πιο θερμές μας ευχαριστίες στην Ενορία του Αγίου Αντωνίου και προσωπικά στον π. Χαράλαμπο Κοπανάκη για τη φιλοξενία, την αιμοδοσία του Βενιζελείου Νοσοκομείου, στο χορηγό μας επιτραπέζιο νερό Λύττος και στους τοπικούς συνδιοργανωτές-Δήμο Γορτύνης, πολιτιστικούς κά τοπικούς φορείς της Δημοτικής Ενότητας Κόφινα.

Οι εθελοντές του Αιματοκρήτη σας ευχαριστήστούμε όλους εσάς που μας τιμήσατε. Σας περιμένουμε και στις επόμενες αιμοδοσίες μας για να προσφέρουμε αγάπη και ζωή γιατί τίποτα πολυτιμότερο δεν υπάρχει απο αυτά....

15 Μαΐου 2012

25/5/2012 ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΙΜΑΤΟΚΡΗΤΗ

Καλούμε τα μέλη του του Παγκρήτιου Συνδέσμου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος "Αιματοκρήτης" σε Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση την Παρασκευή 25 Μαιου 2012 στο γραφείου του συλλόγου, Μελετίου Συριγου 1, Πόρος και ώρα 19:00.

Θέματα ημερησίας διατάξεως
1. Διοικητικός Απολογισμός
2. Οικονομικός Απολογισμός
3. Έγκριση Εσωτερικού Κανονισμού και Κώδικα Δεοντολογίας
4. Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και νέας Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν τα ταμειακώς εντάξει τακτικά μέλη του συλλόγου.

Για υποψηφιότητες για το ΔΣ ή την Εξελεγκτική Επιτροπή παρακαλούμε επικοινωνήστε στο 2810 239773 ή στο aimatocritis@hotmail.com

Στη Γενική Συνέλευση θα κληρωθεί και η εικόνα του συλλόγου μεταξύ των μελών.

Η συμμετοχή όλων των μελών, τακτικών και αρωγών, είναι σημαντική για την προοδο των δράσεων του συλλόγου.

Το απερχόμενο ΔΣ εκφράζει τις πιο θερμές ευχαριστίες του στους εθελοντές αιμοδότες, τους συνεργάτες του συλλόγου, των μελών και των ενεργών εθελοντων που στήριξαν κάθε του βήμα.

Ευχόμαστε να έχουμε μια αποδοτική συνέλευση και το νέο ΔΣ να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του Αιματοκρήτη!

14 Μαΐου 2012

Ας είναι κάθε μέρα γιορτή … της Μελίνας Μπάκα

Μου ζητήθηκε να γράψω … κι είχα την απορία? Αιμοδοσία?
 Πως βλέπει ένας θαλασσαιμικός την όλη του διαδρομή κ.α. ή μία μίξη όλων αυτών?
Ξεκινώ να γράφω μα δε ξέρω τελικά τι ακριβώς?

Η 8η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Μέρα Θαλασσαιμίας … και θυμήθηκα πως πολλοί συμπάσχοντες μου την αγνοούν. Νεοφερμένη γιορτή, για να λέμε την αλήθεια. Την γιόρτασα με το καλύτερο τρόπο … παραβρέθηκα στην Εθελοντική Αιμοδοσία των φοιτητών Ιατρικής στην Αθήνα. Πέντε φοιτητικές οργανώσεις στην Ελλάδα εν όψει της μέρας αυτής διοργάνωσαν αιμοδοσία.
Δεν ήταν μόνο εκείνοι βεβαίως … μα σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιούνται καθημερινά αιμοδοσίες από φίλους μου αιμοδότες! Όχι απλά φίλοι μα οικογένεια μου!
Κι ας μην τους γνωρίζω όλους! Κι ας μη γράφει η μονάδα (φιάλη) αίματος τη μέρα της μετάγγισης το όνομα τους! Ξέρω πως υπάρχουν άνθρωποι σε χωριά και πόλεις που δε ξεχνούν να δίνουν ζωή σε όσους το έχουν ανάγκη. Κι αυτό είναι βάλσαμο … να ξέρεις πως δε θα αναβληθεί η μετάγγιση σου.
Από τη μέρα, που άρχισα να συναναστρέφομαι περισσότερο με νέους εθελοντές αιμοδότες … ένιωσα χαρά, περηφάνια, πιότερη αισιοδοξία και δύναμη. Με μία λέξη … Ελπίδα!!! Συχνά αναρωτιόμουν τι θα γίνει στη συνέχεια κι αν θα υπάρχει μια αχτίδα φωτός από νέους ανθρώπους που θα μεταφέρουν το μήνυμα της αιμοδοσίας και δε θα το αφήσουν να σβήσει!
Γνωρίζοντας τόσους νέους που αιμοδοτούν, που προωθούν με κάθε προσοδοφόρο μέσο την μεγάλη αυτή Ιδέα … δεν ανησυχώ πια … είμαι σίγουρη πως εμείς οι Θαλασσαιμικοί δεν έχουμε λόγo να ανησυχούμε!
Βέβαια το θέμα της έλλειψης αίματος είναι υπαρκτό κι εμείς οι Θαλασσαιμικοί γνωρίζουμε πόσο πολύτιμη είναι η κάθε μονάδα αίματος. Ξέρουμε τι θα πει αναβολή μετάγγισης ή μειωμένης ποσότητας που δε καλύπτει την ανάγκη των πασχόντων. Κάτι που συμβαίνει μέχρι σήμερα. Οι ανάγκες της Χώρας μας είναι τεράστιες και μέχρι τώρα δεν έχουμε την λεγόμενη αυτάρκεια.
Υπάρχουν πολλοί ακόμα που δεν έχουν τολμήσει να αιμοδοτήσουν. Είτε από φόβο, άγνοια – μη ενημέρωση, είτε γιατί δε το χρειάστηκε κάποιος δικός τους.
Όμως η ζωή είναι απρόβλεπτη συνηθίζω να λέω. Ποτέ δε ξέρεις … μεγάλη μπουκιά φάε … μεγάλη κουβέντα μη πεις!
Η Ελλάδα πάσχει από έλλειψη παιδείας … τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δε διευκολύνουν τη κατάσταση. Ότι δεν κάνει τηλεοπτικά νούμερα, ή δεν έχει τρανταχτό τίτλο στα έντυπα, δεν έχει θέση στο τραπέζι της ημέρας. Στο κρατικό μηχανισμό δεν υπάρχει χώρος για θέματα που αφορούν το συνάνθρωπο. Έτσι το μπαλάκι της εκπαίδευσης – ενημέρωσης αναλαμβάνουν απλοί καθημερινοί άνθρωποι με μόνο μέσο και «όπλο», το μεράκι, την αγάπη, τη προσφορά του να χαρίζεις ζωή!!!
Σήμερα ξέρεις … αντί να πας με τη παρέα σου για καφέ … πήγαινε με τη παρέα σου να αιμοδοτήσεις!
Σαν συναντήσεις το χαμόγελο μου … θα δεις πως τίποτα δε πήγε χαμένο!!!

Μελίνα Μπάκα

11 Μαΐου 2012

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΒΑΓΙΩΝΙΑΣ 16.5.12 "Φίλε ευχαριστω που μου θυμισες ότι όλα στη ζωή είναι πράξη!"Ντριιιιιν (τηλέφωνο)
 -Παρακαλώ;...
-Γεια σου Γιώργο!
-Την Τετάρτη το απόγευμα 16 Μαιου που ήσουν;
 -Πήγαμε μαζί με τη Μαίρη, το Μαθιό, τον Κώστα, το Στέφανο, τη Γεωργία, την Άννα, τον Πέτρο, το Γιώργο, την Ειρήνη, το Στέλιο να δώσουμε αίμα στη Βαγιωνιά;
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος εκεί μας περίμενε όλους!!!
Έτσι, για τον άνθρωπο, για να νιώσουμε καλύτερα προσφέροντας ζωή...
-Φίλε, ευχαριστώ που μου θύμισες ότι όλα στη ζωή είναι πράξη!
Ποιος το οργάνωσε?
 -Ο ΑιματοΚρήτης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Ενορία Βαγιωνιάς.
Με τη βοήθεια του νερού Λύττος, στα πλαίσια του προγράμματος Κάθε Σταγόνα Σταγόνα Ζωής!
 -Συγκεντρώθηκαν αρκετές μονάδες?
-32! αρκετά ικανοποιητικό νούμερο μια που οι αιμοδοσία είχε διάρκεια μόλις ένα τριωρο!
Ηταν όλα υπέροχα!
-Την επόμενη φορά θα πάμε μαζί!
-Εγινε!

8 Μαΐου 2012

8η Μαΐου Παγκόσμια ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας)

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας). Είναι μια μέρα αφιερωμένη στους ανθρώπους με μεσογειακή αναιμία, που παρά τη δυσκολία των συχνών μεταγγίσεων αγωνίζονται (και τα καταφέρνουν!). Είναι παράλληλα μια ευκαιρία υπενθύμισης στους νέους ανθρώπους, να ελεγχθούν πριν αποκτήσουν παιδιά, μια που η μεσογειακή αναιμία στις ημέρες μας μπορεί να προληφθεί.

5-20% του πληθυσμού στις διάφορες περιοχές της χώρας μας είναι ασυμπτωματικοί φορείς του παθολογικού γονιδίου που προκαλεί τη μεσογειακή αναιμία («στίγμα»).

Η μεσογειακή αναιμία, είναι μια μορφή αναιμίας, που οφείλεται σε αδυναμία παραγωγής φυσιολογικών μορίων αιμοσφαιρίνης, του συστατικού, δηλαδή εκείνου των ερυθρών κυττάρων που μεταφέρει το οξυγόνο.

Στην Ελλάδα, 3000 άνθρωποι με θαλασσαιμία χρειάζονται τακτικά αίμα. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και μπορούν να ξεπερνούν τις 30 μονάδες αίματος το χρόνο για ένα άτομο.

Αν πραγματικά θέλουμε να τους βοηθήσουμε πρέπει να δίνουμε αίμα τακτικά και συνειδητοποιημένα, ώστε να μπορούν να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.


Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τη Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία)


Τι είναι η Θαλασσαιμία

Θαλασσαιμία είναι το όνομα μιας ομάδας γενετικών διαταραχών στο αίμα. Η κλινική τους εικόνα ποικίλει από ασυμπτωματικές μορφές έως πολύ σοβαρή αναιμία. Για να καταλάβει κανείς πως επηρεάζεται ο οργανισμός στη θαλασσαιμία, πρέπει πρώτα να καταλάβει μερικά πράγματα για το αίμα. Το αίμα μας αποτελείται από 3 είδη κυττάρων: τα ερυθρά κύτταρα, τα λευκά κύτταρα και τα αιμοπετάλια. Τα ερυθρά κύτταρα περιέχουν την αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη που μεταφέρει το οξυγόνο και αποτελείται από δύο υπομονάδες την α- και τη β-. Η συγκεκριμένη διαταραχή στη θαλασσαιμία αφορά τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης. Αν ο οργανισμός δεν παράγει μία από τις δύο υπομονάδες της αιμοσφαιρίνης, τα ερυθρά κύτταρα δεν μπορούν να «κουβαλούν» επαρκώς οξυγόνο. Ανάλογα, η θαλασσαιμία ονομάζεται α- ή β-θαλασσαιμία.

Η νόσος που συνήθως αποκαλούμε μεσογειακή αναιμία είναι η β-θαλασσαιμία και μάλιστα η βαρύτερη μορφή της, στην οποία το άτομα απαιτεί συχνές μεταγγίσεις.Η ιστορία της ανακάλυψης

Το 1925, ο Thomas Cooley, παιδίατρος από το Detroit περιέγραψε σε παιδιά ιταλικής καταγωγής, μια σοβαρή μορφή αναιμίας, που ονομάσθηκε νόσος Cooley. Αργότερα ανακαλύφθηκε μια ήπια αναιμία και στους δύο γονείς ενός παιδιού με νόσο Cooley. Τότε οι επιστήμονες κατάλαβαν ότι η νόσος ήταν κληρονομική. Η λέξη θαλασσαιμία, από την ελληνική λέξη «θάλασσα» και «αίμα», αποτελεί και τον διεθνή ιατρικό όρο (thalassemia).

Στην εποχή μας η μοριακή βιολογία και η γενετική των θαλασσαιμικών συνδρόμων έχουν περιγραφτεί με λεπτομέρεια, αποκαλύπτοντας το ευρύ φάσμα των μεταλλάξεων. Η β-θαλασσαιμία λ.χ μπορεί να προέλθει από περισσότερες από 150 μεταλλάξεις!Ποιες γεωγραφικές περιοχές αφορά η μεσογειακή αναιμία

Η νόσος αρχικά απασχόλησε τις χώρες της Μεσογείου και τη Νοτιοανατολική Ασία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της μετακίνησης των πληθυσμών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη χαρακτήρισε παγκόσμιο νόσημα.Συχνότητα της Μεσογειακής Αναιμίας

Σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε χρόνο γεννιούνται 300.000 παιδιά με μεσογειακή αναιμία. Στη χώρα μας, από το 1981 η πρόληψη έχει σημειώσει μεγάλες προόδους, αλλά και σήμερα γεννιούνται παιδιά με Μεσογειακή Αναιμία. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα που υπάρχουν, γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα 2.900 άτομα πάσχουν από Μ.Α (έρευνα του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, έτος 1997) και κάθε χρόνο έχουμε περίπου 10 άτομα που προστίθενται.

Φορεία της νόσου («στίγμα»).

Η συχνότητα των φορέων της Μ.Α στην Ελλάδα γενικά αγγίζει το 8%. Σε ορισμένες περιοχές όμως φτάνει το 15% ή και περισσότερο. Έτσι λοιπόν η πιθανότητα να συμπεριλαμβάνεται κάποιος στους φορείς της Μ.Α είναι μεγάλη. Οι φορείς ή ετεροζυγώτες δεν εμφανίζουν στην υγεία τους κανένα σύμπτωμα και η διάγνωση διαφαίνεται από ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις αίματος.Πως κληρονομείται

Πρόκειται για μια νόσο που μεταβιβάζεται με ορισμένους συνδυασμούς γονιδίων από τους γονείς στα παιδιά. Εμφανίζεται στο παιδί από γονείς υγιείς, όταν και οι δύο είναι φορείς του παθολογικού γονιδίου της β-σφαιρίνης (με απλούστερους όρους και οι δύο γονείς πρέπει να έχουν το «στίγμα», αν και ο όρος αυτός δεν χρησιμοποιείται πλέον).

Ποια είναι τα συμπτώματά της

Τα βασικά συμπτώματα της μεσογειακής αναιμίας είναι ωχρότητα, ατονία, προβλήματα στην ανάπτυξη του σκελετού. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως μετά τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού.

Πώς αντιμετωπίζεται

Παρά τις προόδους της ιατρικής επιστήμης, πρακτικά, ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης της μεσογειακής αναιμίας, παραμένει η συχνή μετάγγιση συμπυκνωμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων δεδομένου ότι ο οργανισμός αδυνατεί να συνθέσει αιμοσφαιρίνη. Οι μεταγγίσεις συνήθως ξεκινούν με τη διάγνωση της νόσου. Το θεραπευτικό αυτό σχήμα δεν είναι εύκολο στην εφαρμογή του γιατί απαιτεί συχνές προσελεύσεις στο νοσοκομείο για 3-4 ώρες κάθε 15-20 ημέρες. Προτιμάται φρέσκο αίμα, το πολύ 7 ημερών γιατί έχει μεγαλύτερο χρόνο επιβίωσης και καλύτερη οξυγόνωση. Για κάθε ενήλικα θαλασσαιμικό (άνω των 15 ετών) απαιτούνται τουλάχιστον 25-30 μονάδες αίματος το χρόνο. Στη βασική θεραπευτική αντιμετώπιση της μεσογειακής αναιμίας περιλαμβάνεται και η αποσιδήρωση, αναγκαστικά διότι λόγω των επανελλειμένων μεταγγίσεων προκαλείται συσσώρευση σιδήρου.

Νεότερες εξελίξεις στην πρόληψη και τη θεραπεία

Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, οι ερευνητές έχουν διανύσει μια μεγάλη πορεία στην αντιμετώπιση της μεσογειακής αναιμίας. Σήμερα, είναι εφικτή η πλήρης αποσιδήρωση του οργανισμού των ασθενών, που τους επιτρέπει να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, αναμένεται η εφαρμογή της γονιδιακής θεραπείας της μεσογειακής αναιμίας.

Την ίδια ώρα, δρομολογούνται εξελίξεις όσον αφορά τον προγεννητικό και τον προεμφυτευτικό έλεγχο, τις κύριες μεθόδους πρόληψης της νόσου.Για την πρόληψη της νόσου

1ο βήμα: Πριν οι μελλοντικοί γονείς φέρουν στον κόσμο ένα παιδί, πρέπει να γνωρίζουν αν είναι φορείς της θαλασσαιμίας. Αυτό γίνεται με μια λήψη αίματος στα κέντρα πρόληψης της μεσογειακής αναιμίας, που λειτουργούν σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.2ο βήμα: Εάν διαπιστωθεί ότι και οι δύο γονείς είναι φορείς της νόσου, διερευνάται περαιτέρω η πιθανότητα να αποκτήσουν παιδί με μεσογειακή αναιμία.3ο βήμα: Εάν διαπιστωθεί η πιθανότητα το ζευγάρι να αποκτήσει παιδί με μεσογειακή αναιμία, όταν ξεκινήσει η κύηση, εξετάζεται το έμβρυο για να διαπιστωθεί αν νοσεί (προγενετικός έλεγχος). Εάν το έμβρυο έχει θαλασσαιμία, τότε οι γονείς ενημερώνονται για τη νόσο και αποφασίζουν αν θα συνεχίσουν την κύηση.Οι επιστημονικές εξελίξεις δεν αρκούν.

Στα επιστημονικά εργαστήρια, οι εξελίξεις μπορεί να δίνουν πλέον στους ασθενείς με θαλασσαιμία τη δυνατότητα να ζουν μια φυσιολογική ζωή, όμως σήμερα πολλοί εξακολουθούν να κάνουν μεταγγίσεις σε απαράδεκτους χώρους. Αν και η υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2267Β΄/28-11-2007) ορίζει το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας των μονάδων μεσογειακής αναιμίας, μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι στο υπάρχον καθεστώς. Στη χώρα μας, λειτουργούν 38 μονάδες μεσογειακής αναιμίας (σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία). Η μεγαλύτερη είναι στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», όπου νοσηλεύονται οι 700 από τους 3.000 πάσχοντες.Τι σκοπό έχει ο παγκόσμιος εορτασμός της 8η Μαΐου ως Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας και ποιες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη χώρα μας?

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), την Επιστημονική Κοινότητα για την Θαλασσαιμία και την Παγκόσμια Οργάνωση Θαλασσαιμίας (TIF), ως Παγκόσμια ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας). Ο εορτασμός της ημέρας αυτής έχει ως στόχο την ενθάρρυνση των επιστημόνων να ασχοληθούν με την καλύτερη αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας, την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα προβλήματα των θαλασσαιμικών και γενικότερα την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται σε αυτούς.


Σχετικές ιστοσελίδες

http://www.eotha.gr/

http://www.paspama.gr

http://www.thalassemia.gr/

http://www.thalassemia.org/

http://www.thalassaemia.org.cy/

http://www.thalassemia.com/__

7ο Παγκρήτιο Συμποσίο για την Εθελοντική Αιμοδοσία και τη Δωρεα Οργάνων

Το Παγκρήτιο Συμπόσιο για την Εθελοντική Αιμοδοσία και την Δωρεά Οργάνων αποτελεί μια ετήσια θεσμοθετημένη εκδήλωση, κεντρική στην Κρήτη γύρω από αυτά τα θέματα, που έχει μέχρι σήμερα προσελκύσει το ενδιαφέρον εθελοντών και φορέων.

Φέτος, το 7ο Παγκρήτιο Συμπόσιο για την Εθελοντική Αιμοδοσία και την Δωρεά Οργάνων, υπό την αιγίδα του ΤΕΙ Κρήτης, πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου 2012 και ώρες 9:30-13:00 στο Αμφιθέατρο του Κλειστού Γυμναστηρίου "Μάρκος Καραναστάσης" του ΤΕΙ Ηρακλείου με θέμα :

«ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ»

Διοργανωτές φορείς ήταν ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος "Αιματοκρήτης" και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ηρακλείου.

Σκοπός του φετινού Συμποσίου ήταν να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα δράσης ειδικά στα δημοτικά  σχολεία του Νομού Ηρακλείου, να ευαισθητοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να υλοποιήσουν σχετική παρέμβαση για την εθελοντική αιμοδοσία και τον εθελοντισμό στο σχολείο τους αλλά και να προκύψουν μέσα από την ανταλλαγή απόψεων, νέες προτάσεις και κατευθύνσεις.


To συμπόσιο ξεκίνησε στις 10:00 πρωι με την δημοσιογράφο Ελένη Στάθογλου να το παρουσιάζει.

 Η πρώτη ενότητα που είχε τίτλο" Γνώσεις και μέθοδοι για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας περιελάμβανε τις παρακάτω ομιλίες:
"Η κατάσταση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην Ελλάδα " Γιώργης Σπύρου, φυσικός, Πρόεδρος  Αιματοκρήτη
"Μιλώντας στα παιδιά για την Εθελοντική Αιμοδοσία" Ειρήνη Γεργιανάκη, Ιατρός, Αντιπρόεδρος Αιματοκρήτη
 "Ο ρόλος του γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων στην προαγωγή της Εθελοντικής Αιμοδοσίας" Εύα Στεφανάτου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π. Ε. Ν. Ηρακλείου
Στην ενότητα αυτή δόθηκαν τα βασικά επιστημονικά, στατιστικά και κοινωνικά δεδομένα για την κατανόηση του ζητήματος της εθελοντικής αιμοδοσίας

Στη συνέχεια ο προσκεκλημένος ομιλητής Δρ. Γκάρεθ Όουενς, Γλωσσολόγος, Συντονιστής του Ιδρύματος για το Πρόγραμμα «Ερασμος», στο ΤΕΙ Κρήτης ανέπτυξε το θέμα"Εθελοντική Αιμοδοσία χωρίς σύνορα" σε μια βαθιά ανθρώπινη προσέγγιση που άγγιξε το κοινό.
Στην Γ ενότητα με τίτλο "Ανταλλάσοντας εμπειρίες και απόψεις" έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις απο τα σχολεία που συμμετείχαν ως τωρα απο όλες τις βαθμίδες.
"Το σχολείο ως συνδιοργανωτής μιας εθελοντικής αιμοδοσίας" Μιχάλης Αναγνωστάκης Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας
"Από την αυλή του σχολείου στον κόσμο" Εμμανουήλ Παπαδάκης Διευθυντής 13ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου
"Πρώτα Αποτελέσματα απο τη Διοργανωση Αιμοδοσιών στο Κοκκίνι Χανι" Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Αλικαρνασσού.
"Μια Σταγόνας Ελπίδας" Φανιουδάκη Έλενα, καθηγήτρια Αγγλικής, Γενικό Λύκειο Αλικαρνασσού
αλλά και η παρουσίαση με τίτλο "Από την πλευρά του γονιού" της Ευαγγελίας Τριανταφύλλου, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, Μέλους Αιματοκρήτη, έθεσε στη βάση της οικογένειας την ευαισθητοποίηση των παιδιών

Το συμποσιο έκλεισε με μια την παρουσίαση με τιτλο "2 χρόνια Φοιτητικές Εθελοντικές Αιμοδοσίες στο ΤΕΙ Ηρακλείου: αποτελέσματα και προοπτικές" και ομιλήτρια την Γιαννουλάκη Κατερίνα, εξειδικευμένη εθελόντρια Αιματοκρήτη, φοιτήτρια ΤΕΙ Ηρακλείου τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Το συμπόσιο παρακολούθησαν κατά κύριο λόγο, Διευθυντές των 4θεσιων και άνω Δημοτικών Σχολείων Ν. Ηρακλείου αλλά και το ευρύτερο εκπαιδευτικό χώρο από όλες τις βαθμίδες ενώ δόθηκε σχετικό πληροφοριακό υλικό.

Με τις πιο θερμές μας ευχαριστίες σε όλους τους ομιλητές, το ΤΕΙ Ηρακλείου για τη φιλοξενία, το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Αβαθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου καθώς και το χορηγό μας Επιτραπέζιο Νερό ΛΥΤΤΟΣ με την υποστήριξη του οποίου πραγματοποιήθηκε στο συμποσιο καθώς και για την προσφορά καφέ στο διάλλειμα απο την Εταιρεία Δανδάλης ΑΕΒΕ


Πώς να ανακοινώσω στην οικογένεια μου ότι θέλω να γίνω δωρητής οργάνων..

Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων επιθυμεί ή έχει ήδη γίνει δωρητής οργάνων αλλά δυσκολεύεται να ανακοινώσει την απόφαση του στα υπόλοιπα μέλη...