29 Ιανουαρίου 2013

Πότε η ¨κούραση" πρέπει να μας ανησυχήσει

Κάθε άνθρωπος μπορεί να νιώθει κουρασμένος λόχω υποχρεώσεων στην εργασία, στην εκπαίδευση του, στην οικογένεια του ("φυσιολογική" κούραση).

Μιλάμε για "κόπωση" όταν κάποιος δεν έχει καθόλου ενέργεια, νιώθει εξαντλημένος πνευματικά και δεν έχει μυική αντοχή.

Τις περισσότερες φορές αυτό οφείλεται σε λόγους όπως η κατάθλιψη, αλλαγές στη ζωή (εφηβεία, γάμος, διαζύγιο, θάνατος αγαπημένου προσώπου, αλλαγές στην εργασιακή κατάσταση), ο τρόπος ζωής (καφεινη, αλκοόλ, ουσίες), στρες, αναιμία, χρόνια νοσήματα λ.χ αρθρίτιδες, ορισμένα φάρμακα αλλά και την καθιστική ζωή αλλά και την προχωρημένη ηλικία.

Πως αντιμετωπίζετε
Αν ανήκετε στην κατηγορία της "φυσιολογικής" κούρασης δεν έχετε παρά να βελτιώσετε τις συνθήκες της μέρας σας αλλά και του ύπνου σας. Καλύτερη διατροφή και μέτρια χρήση καφέ θα βοηθήσει καθώς και σύντομοι μεσημεριανοί ύπνοι αν σας επιτρέπει το καθημερινό σας πρόγραμμα.

Σε άλλη περίπτωση, ειδικά αν εκτός από την κούραση έχετε και άλλα συμπτώματα είτε οξέα (λ.χ πυρετο, δύσπνοια) είτε πιο χρόνια, είτε η κούραση επηρεάζει υπερβολική την καθημερινή σας δραστηριότητα και διάθεση, πρέπει να επισκεφτείτε τον οικογενειακό σας γιατρό. 

Γνωρίστε τους εθελοντές του "Αιματοκρήτη"!

    Γνωρίστε το Διοικητικό Συμβούλιο και τους συντονιστές αιμοδοσιών του Παγκρήτιου Συνδέσμου Εθελοντών Αιμοδοτών&Δωρητών Οργάνων Σώμα...