4 Φεβρουαρίου 2013

Πρόληψη καρκίνου του πνεύμοναΤον 20ο αιώνα ο πληθυσμός όλου του πλανήτη ξεκίνησε να βιώνει την αυξανόμενη θνησιμότητα από τον καρκίνο του πνεύμονα. Ευτυχώς, η "επιδημία" αυτή σε κάποιες χώρες που κατάφεραν περιορισμό του καπνίσματος έχει αρχίσει να υποχωρεί, σε άλλες χώρες όμως το πρόβλημα συνεχίζεται.

Πως προλαμβάνεται
Η κύρια οδός για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα είναι η διακοπή του καπνίσματος.

Πολύ πρόσφατες Αμερικανικές οδηγίες προτείνουν για τους ανθρώπους από 55-74 χρονών που έχουν πάνω από 30πακέταΧχρόνια (πολλαπλασσιάζοντας τα πακέτα που καπνίζει κανείς επί τα χρόνια που καπνίζει) είτε καπνίζουν ακόμη είτε έχουν διακόψει τα τελευταία 15 χρόνια, θα μπορούσαν να κάνουν μια αξονική τομογραφία θώρακα χαμηλής δόσης για να ανιχνευθεί έγκαιρα. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι θα ανιχνευθεί σίγουρα. Πάντα επομένως η καλυτερη συμβουλή είναι η διακοπή του καπνίσματος...

Για να προλάβετε λοιπόν την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα, διακόψτε το κάπνισμα. Ειδικά για τις νεότερες ηλικίες αυτό θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να ορίσετε μια συγκεκριμένη ημερομηνία και να "αυτο-δεσμευτείτε".

Αν δεν μπορείτε μόνοι σας απευθυνθείται σε κέντρα διακοπής καπνίσματος ή στον οικογενειακό σας γιατρό. Υπάρχουν πια πολλές μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν, αρκεί να το θέλετε!!

 

Γνωρίστε τους εθελοντές του "Αιματοκρήτη"!

    Γνωρίστε το Διοικητικό Συμβούλιο και τους συντονιστές αιμοδοσιών του Παγκρήτιου Συνδέσμου Εθελοντών Αιμοδοτών&Δωρητών Οργάνων Σώμα...