5 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥΟ καρκίνος του μαστού αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο στον γυναικείο πληθυσμό.
Για την πρόληψή του ισχύουν γενικές συστάσεις για διακοπή του καπνίσματος και ισορροπημένη διατροφή.

Το πιο σημαντικό που εχουν να κάνουν οι γυναίκες είναι η μαστογραφία, ώστε να ανιχνευθεί έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί.

Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη μαστογραφία

Οι οδηγίες διαφέρουν λίγο ως προς την ηλικία έναρξης, οι περισσότερες συστήνουν τα 40 ως καλύτερη επιλογή, αν και για κάθε γυναίκα μπορεί να είναι καλύτερο λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα ανάλογα και εάν έχει κληρονομικό ιστορικό. Μετά τα 50, η μαστογραφία είναι πολύ σημαντικό να μην παραλείπεται στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου για κάθε γυναίκα.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται μαστογραφία
Το μεσοδιάστημα πρέπει να είναι 1-2 χρόνια περίπου ή και 3 χρόνια, ανάλογα με τις συστάσεις του γιατρού για κάθε περίπτωση.

Για τις κοπέλες από 20-40 χρονών μια ετήσια κλινική εξέταση από τον οικογενειακό τους ιατρό είναι αρκετή στις περισσότερες περιπτώσεις, αφου ο καρκίνος του μαστού είναι σπάνιος σε αυτές τις ηλικίες.

Η αυτο-ψηλάφηση του μαστού πλέον δε θεωρείται πολύ σημαντική στην εύρεση του καρκίνου, οπωσδήποτε όμως δεν βλάπτει.

Τέλος, η μαστογραφία μπορεί να γίνεται μέχρι την ηλικία περίπου των 74-75 ετών και απο εκεί και πέρα ανάλογα με το προσδόκιμο επιβίωσης και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας της γυναίκας.

Πολλές φορές το άγχος του αποτελέσματος απομακρύνει τις γυναίκες από την πραγματοποίηση μιας μαστογραφίας, αλλά είναι πολύ πιο σοβαρό να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν νωρίς οποιαδήποτε κατάσταση!
 

Γνωρίστε τους εθελοντές του "Αιματοκρήτη"!

    Γνωρίστε το Διοικητικό Συμβούλιο και τους συντονιστές αιμοδοσιών του Παγκρήτιου Συνδέσμου Εθελοντών Αιμοδοτών&Δωρητών Οργάνων Σώμα...