6 Φεβρουαρίου 2013

Προληψη του γυναικολογικού καρκίνου (τραχήλου της μήτρας)


Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας έχει συσχετιστεί με τη λοίμωξη από ένα ιό, που ονομάζεται ιός των ανθρώπινων θηλωματων ή HPV (Human Papillomavirus).Για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κάθε κοριτσι νεαρής ηλικίας (11-26χρ) μπορεί να εμβολιαστεί με το σχετικό εμβόλιο.

Επίσης έχει βρεθεί ό, τι το κάπνισμα τετραπλασσιάζει τον κίνδυνο, γιατό και η διακοπή του είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

Πως μπορεί να ανιχνευθεί έγκαιρα
 Ο τακτικός έλεγχος με τεστ Παπανικολάου (τεστ παπ) έχει φανεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Κάθε γυναίκα μετά τα 21 της χρόνια πρέπει να κάνει το πρώτο τεστ παπανικολάου, ανεξάρτητα εάν έχει ενεργή σεξουαλική ζωή.

Το τεστ παπ πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια, μέχρι τα 30 χρόνια. Μετά τα 30, εάν κατά σειρά τα 3 τελευταία τεστ ήταν φυσιολογικά και δεν υπάρχουν άλλοι ιδιαίτεροι προδιαθεσικοί κίνδυνοι, το μεσοδιάστημα μπορεί να γίνει 2-3 χρόνια μέχρι τα 65 περίπου χρόνια, οπότε και  η γυναίκα μπορεί, δεδομένου ότι δεν υπήρξαν προβλήματα, να σταματήσει τον προληπτικό έλεγχο.

Μη διστάσετε να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας για το τεστ Παπανικολάου. Επισης, τεστ Παπανικολάου γίνονται δωρεάν σε πολλά κέντρα υγείας και στα πλαίσια διάφορων προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής στα δημόσια νοσοκομεία.

 

Γνωρίστε τους εθελοντές του "Αιματοκρήτη"!

    Γνωρίστε το Διοικητικό Συμβούλιο και τους συντονιστές αιμοδοσιών του Παγκρήτιου Συνδέσμου Εθελοντών Αιμοδοτών&Δωρητών Οργάνων Σώμα...