24 Φεβρουαρίου 2013

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓ.ΙΩΑΝΝΗ (20ο&56ο Δημοτικά Σχολεία) 8.3.2013

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013 στο χώρο των 20ου&56ου Δημοτικών Σχολείου και ώρες 9:30-13:30.
Πρόκειται για την πρώτη εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιείται μέσα από τη συνεργασία του σύλλογου "Αιματοκρήτης", τις Διευθύνσεις και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων καθώς και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη. Η συμμετοχή σας είναι πολύ σημαντική! Εξάλλου, ο ενθουσιασμός και η χαρά των παιδιών κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες μας έδωσε τη δύναμη να προχωρήσουμε στην προσπάθεια αυτή, που ευχή όλων είναι να συνεχιστεί και στο μέλλον!

Αίμα μπορεί να δώσει κάθε ιγυής άνδρας ή γυναίκα από 18-62 ετών. Κάθε εθελοντής αιμοδότης λαμβάνει ατομική κάρτα με την οποία μπορεί να καλύψει μελλοντική ανάγκη σε αίμα ή δική του (δεν υπάρχει τράπεζα αίματος). Οι αιμοληψίες θα πραγματοποιηθούν από το κινητό συνεργείο αιμοδοσίας του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου ενώ εξειδικευμένοι εθελοντές του Αιματοκρήτη θα είναι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε απορία.
Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας την κάρτα εθελοντή αιμοδότη ή την ταυτότητα σας εάν δίνετε για πρώτη φορά, να έχετε κοιμηθεί αρκετά το προηγούμενο βράδυ και να έχετε φάει ένα ελαφρύ πρωινό.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μη διστάσετε να επικοινωνήσετε
με τους τοπικούς διοργανωτές ή τον Αιματοκρήτη τηλ. 2810 239773 www.aimatocritis.gr
ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΣΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ!
ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ!
Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ!

6 Φεβρουαρίου 2013

Προληψη του γυναικολογικού καρκίνου (τραχήλου της μήτρας)


Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας έχει συσχετιστεί με τη λοίμωξη από ένα ιό, που ονομάζεται ιός των ανθρώπινων θηλωματων ή HPV (Human Papillomavirus).Για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κάθε κοριτσι νεαρής ηλικίας (11-26χρ) μπορεί να εμβολιαστεί με το σχετικό εμβόλιο.

Επίσης έχει βρεθεί ό, τι το κάπνισμα τετραπλασσιάζει τον κίνδυνο, γιατό και η διακοπή του είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

Πως μπορεί να ανιχνευθεί έγκαιρα
 Ο τακτικός έλεγχος με τεστ Παπανικολάου (τεστ παπ) έχει φανεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Κάθε γυναίκα μετά τα 21 της χρόνια πρέπει να κάνει το πρώτο τεστ παπανικολάου, ανεξάρτητα εάν έχει ενεργή σεξουαλική ζωή.

Το τεστ παπ πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια, μέχρι τα 30 χρόνια. Μετά τα 30, εάν κατά σειρά τα 3 τελευταία τεστ ήταν φυσιολογικά και δεν υπάρχουν άλλοι ιδιαίτεροι προδιαθεσικοί κίνδυνοι, το μεσοδιάστημα μπορεί να γίνει 2-3 χρόνια μέχρι τα 65 περίπου χρόνια, οπότε και  η γυναίκα μπορεί, δεδομένου ότι δεν υπήρξαν προβλήματα, να σταματήσει τον προληπτικό έλεγχο.

Μη διστάσετε να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας για το τεστ Παπανικολάου. Επισης, τεστ Παπανικολάου γίνονται δωρεάν σε πολλά κέντρα υγείας και στα πλαίσια διάφορων προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής στα δημόσια νοσοκομεία.

 

5 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥΟ καρκίνος του μαστού αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο στον γυναικείο πληθυσμό.
Για την πρόληψή του ισχύουν γενικές συστάσεις για διακοπή του καπνίσματος και ισορροπημένη διατροφή.

Το πιο σημαντικό που εχουν να κάνουν οι γυναίκες είναι η μαστογραφία, ώστε να ανιχνευθεί έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί.

Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη μαστογραφία

Οι οδηγίες διαφέρουν λίγο ως προς την ηλικία έναρξης, οι περισσότερες συστήνουν τα 40 ως καλύτερη επιλογή, αν και για κάθε γυναίκα μπορεί να είναι καλύτερο λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα ανάλογα και εάν έχει κληρονομικό ιστορικό. Μετά τα 50, η μαστογραφία είναι πολύ σημαντικό να μην παραλείπεται στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου για κάθε γυναίκα.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται μαστογραφία
Το μεσοδιάστημα πρέπει να είναι 1-2 χρόνια περίπου ή και 3 χρόνια, ανάλογα με τις συστάσεις του γιατρού για κάθε περίπτωση.

Για τις κοπέλες από 20-40 χρονών μια ετήσια κλινική εξέταση από τον οικογενειακό τους ιατρό είναι αρκετή στις περισσότερες περιπτώσεις, αφου ο καρκίνος του μαστού είναι σπάνιος σε αυτές τις ηλικίες.

Η αυτο-ψηλάφηση του μαστού πλέον δε θεωρείται πολύ σημαντική στην εύρεση του καρκίνου, οπωσδήποτε όμως δεν βλάπτει.

Τέλος, η μαστογραφία μπορεί να γίνεται μέχρι την ηλικία περίπου των 74-75 ετών και απο εκεί και πέρα ανάλογα με το προσδόκιμο επιβίωσης και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας της γυναίκας.

Πολλές φορές το άγχος του αποτελέσματος απομακρύνει τις γυναίκες από την πραγματοποίηση μιας μαστογραφίας, αλλά είναι πολύ πιο σοβαρό να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν νωρίς οποιαδήποτε κατάσταση!
 

4 Φεβρουαρίου 2013

Πρόληψη καρκίνου του πνεύμοναΤον 20ο αιώνα ο πληθυσμός όλου του πλανήτη ξεκίνησε να βιώνει την αυξανόμενη θνησιμότητα από τον καρκίνο του πνεύμονα. Ευτυχώς, η "επιδημία" αυτή σε κάποιες χώρες που κατάφεραν περιορισμό του καπνίσματος έχει αρχίσει να υποχωρεί, σε άλλες χώρες όμως το πρόβλημα συνεχίζεται.

Πως προλαμβάνεται
Η κύρια οδός για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα είναι η διακοπή του καπνίσματος.

Πολύ πρόσφατες Αμερικανικές οδηγίες προτείνουν για τους ανθρώπους από 55-74 χρονών που έχουν πάνω από 30πακέταΧχρόνια (πολλαπλασσιάζοντας τα πακέτα που καπνίζει κανείς επί τα χρόνια που καπνίζει) είτε καπνίζουν ακόμη είτε έχουν διακόψει τα τελευταία 15 χρόνια, θα μπορούσαν να κάνουν μια αξονική τομογραφία θώρακα χαμηλής δόσης για να ανιχνευθεί έγκαιρα. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι θα ανιχνευθεί σίγουρα. Πάντα επομένως η καλυτερη συμβουλή είναι η διακοπή του καπνίσματος...

Για να προλάβετε λοιπόν την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα, διακόψτε το κάπνισμα. Ειδικά για τις νεότερες ηλικίες αυτό θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να ορίσετε μια συγκεκριμένη ημερομηνία και να "αυτο-δεσμευτείτε".

Αν δεν μπορείτε μόνοι σας απευθυνθείται σε κέντρα διακοπής καπνίσματος ή στον οικογενειακό σας γιατρό. Υπάρχουν πια πολλές μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν, αρκεί να το θέλετε!!

 

Πώς να ανακοινώσω στην οικογένεια μου ότι θέλω να γίνω δωρητής οργάνων..

Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων επιθυμεί ή έχει ήδη γίνει δωρητής οργάνων αλλά δυσκολεύεται να ανακοινώσει την απόφαση του στα υπόλοιπα μέλη...