6 Δεκεμβρίου 2013

Πληροφορίες για όσους αιμοδοτούν πρώτη φορά στις Αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη.


Αγαπητέ αιμοδότη/αιμοδότρια

Καταρχήν σε ευχαριστούμε από την καρδιά μας που προόσφερες αίμα και που συμμετείχες στην προσπάθεια μας για την ουσιαστική ανάπτυξη του θεσμού της τακτικής εθελοντικής αιμοδοσίας. Η πράξη σου είναι πράξη ανθρωπιάς και κοινωνικής αλληλεγγύης.

 Ως αιμοδότη/αιμοδότρια για πρώτη φορά σε αιμοδοσία που διοργανώνει ο «Αιματοκρήτης» θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε για τα παρακάτω:

1.      Η φιάλη αίματος που έδωσες θα μεταφερθεί από την κινητή μονάδα αιμοληψιών στο νοσοκομείο, θα ελεγχθεί και θα χωριστεί στα διάφορα συστατικά της. Έτσι, από μια μονάδα, θα σωθούν 3 ασθενείς!

2. Σε περίπτωση που δεν έχεις κάρτα αιμοδότη, σε διάστημα περίπου 15ημερών-1 μήνα θα ειδοποιηθείς τηλεφωνικά ή με sms για να παραλάβεις την κάρτα σου. Σε περίπτωση που δεν μπορέσεις να την παραλάβεις έγκαιρα, μπορείς να την πάρεις από οποιαδήποτε αιμοδοσία που πραγματοποιεί ο σύλλογός μας.

3.      Η κάρτα αιμοδότη είναι ατομική και πρέπει να την προσέχεις όπως την ταυτότητά σου. Αν χαθεί, δεν μπορούν να αντικατασταθούν οι μονάδες που είναι γραμμένες μέσα. Επίσης δεν επιτρέπεται να την δίνεις σε άλλα πρόσωπα. Εάν υπάρξει ανάγκη σε αίμα για σένα ή συγγενή σου πρέπει να επιδείξεις την κάρτα στην μονάδα αιμοδοσίας για να καλυφθεί η ανάγκη σε αίμα. Αυτό το κάνεις μόνος σου, χωρίς να έχεις επικοινωνία με τον Αιματοκρήτη, αφού εμείς δεν έχουμε τράπεζα αίματος, ούτε "διαχειριζόμαστε" το αίμα.

4.      Επίσης την κάρτα αιμοδότη την κρατάς μαζί σου κάθε φορά που αιμοδοτείς για να εγγράφεται η νέα μονάδα αίματος και να θυμάσαι πότε έδωσες τελευταία φορά. Μην δίνεις αίμα χωρίς την κάρτα σου και απέφυγε να δίνεις αίμα έκτακτα. Έχει μεγάλη σημασία τόσο για την ασφάλεια του αίματος όσο και τη δική σου, να δίνεις αίμα σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε ήρεμες συνθήκες. Οι άνδρες μπορούν να αιμοδοτούν κάθε τρίμηνο και οι γυναίκες κάθε τετράμηνο.

5.      Από τη στιγμή που έχεις αιμοδοτήσει σε αιμοδοσία του Αιματοκρήτη, θα λαμβάνεις sms ώστε να ξέρεις πότε θα είναι η επόμενη αιμοδοσία κοντά στην περιοχή σου που μπορείς να δώσεις. Είναι σημαντικό αν αλλάξεις αριθμό στο κινητό σου να μας ειδοποιήσεις!

6.       Όλες οι αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη στο Νομό Ηρακλείου και το Ρέθυμνο, ανακοινώνονται στη σελίδα μας wwww.aimatocritis.blogspot.gr, στο fb και σε δελτία τύπου στα τοπικά και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Είναι ανοικτές σε όποιον επιθυμεί να αιμοδοτήσει, χωρίς να χρειάζεται να είναι μέλος του Αιματοκρήτη ή των διοργανωτών συλλόγων.

7.      Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, μη διστάσεις να μας τηλεφωνήσεις στο τηλ 2810239773, 6978246797 ή E-mail: aimatocritis@hotmail.com. Εάν θέλεις να γίνεις μέλος του συλλόγου ή να εκπαιδευτείς ως ενεργός εθελοντής απλά συμπλήρωσε την έντυπη η ηλεκτρονική αίτηση και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σου!