1 Ιουνίου 2018

Δωρεά ομφάλιου αίματος: Βασικές πληροφορίες


«Ομφαλοπλακουντιακό» ονομάζουμε το αίμα που μπορεί να ληφθεί από τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα, αμέσως μετά τον τοκετό.


Εδώ και αρκετά χρόνια, νοσήματα του αίματος όπως οι λευχαιμίες αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά με τη μεταμόσχευση μυελού των οστών που είχε ληφθεί από υγιείς δότες. Ουσιαστικά, αυτό που χρησιμοποιείται ως μόσχευμα είναι μια κατηγορία κυττάρων που ονομάζονται «αρχέγονα αιμοποιητικά», αφού αποτελούν τις προβαθμίδες για τα κύτταρα του αίματος. Μάλιστα, τα κύτταρα αυτά κυκλοφορούν σε μικρό αριθμό και στο περιφερικό αίμα και μπορούν να ληφθούν και από εκεί.


Πρόσφατα, βρέθηκε ότι το ομφαλο-πλακουντιακό αίμα περιέχει μεγάλο αριθμό αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Έτσι άρχισε εντατική έρευνα με αποτέλεσμα την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση, το 1988, σε παιδί με μία σοβαρή αναιμία. Σήμερα έχει πια επιστημονικά αποδειχθεί ότι το ομφαλικό αίμα αποτελεί μια σημαντική εναλλακτική πηγή για μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων που μάλιστα φαίνεται να πλεονεκτεί στο γεγονός ότι δε χρειάζεται τόσο μεγάλη συμβατότητα με το λήπτη!

Πως γίνεται η συλλογή μιας μονάδας ομφάλιου αίματος
Αφού γίνει ο τοκετός, κοπεί ο ομφάλιος λώρος και το νεογνό αποχωριστεί από τη μητέρα, γίνεται παρακέντηση του ομφάλιου λώρου και αναρροφάται το αίμα που υπάρχει στον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα σε ειδικό ασκό συλλογής.

Με κανένα τρόπο η συλλογή δεν επηρεάζει τη διαδικασία του τοκετού αφού ουσιαστικά ξεκινά μετά τη γέννηση.

Που μπορώ να απευθυνθώ αν θέλω να ενημερωθώ ή να δωρίσω ομφαλοπλακουντιακό αίμαΑν διαμένετε στην Κρήτη και θέλετε να ενημερωθείτε και να δωρίσετε ομφάλιο αίματος προς δημόσια χρήση μπορείτε να επικοινωνήσετεμε την Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης (ΔηΤΟΒ Κρήτης) 


Στην ιστοσελίδα της Τράπεζας που έχουμε τη χαρά να υπάρχει πλέον στο νησί μας, μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες  για τα ενημερωτικά σεμινάρια, την παράδοση του βιολογικού υλικού και πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την όλη διαδικασία! 

   -Tηλέφωνα επικοινωνίας: 6930847253 & +30 2810-394726 

    Δευτέρα-Παρασκευή 12.00 π.μ. - 14.00 εκτός επίσημων αργιών

ΔηΤΟΒ


Ήδη 1200 οικογένειες από την Κρήτη έχουν δωρίσει ομφάλιο αίμα!Γίνετε και εσείς μία από αυτές! 


Επίσης, τράπεζες ομφαλίου αιματος προς δημόσια χρήση στην χώρα μας είναι οι παρακάτω:

Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος। Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών Σωρανού Εφεσίου 4 Αθήνα. Τηλ.:210 6597697.Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου, Αιματολογική Κλινική - Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών ΘεσαλλονίκηΤηλ 2313307419.

Γνωρίστε τους εθελοντές του "Αιματοκρήτη"!

    Γνωρίστε το Διοικητικό Συμβούλιο και τους συντονιστές αιμοδοσιών του Παγκρήτιου Συνδέσμου Εθελοντών Αιμοδοτών&Δωρητών Οργάνων Σώμα...