Δωρεά Μυελού Οστών


Κάθε μέρα πολλοί άνθρωποι περιμένουν με αγωνία για να βρουν ιστοσυμβατό δότη μέσα από τους δωρητές που έχουν τυποποιηθεί στο Εθνικό Μητρώο Δοτών Μυελού των Οστών και την Παγκόσμια Δεξαμενή. Οι ασθενείς αυτοί έχουν λευχαιμία, καρκίνο ή άλλες σοβαρές αιματολογικές ασθένειες, στις οποίες, ο μυελός των οστών (το εργοστάσιο όπου φτιάχνονται τα κύτταρα του αίματος) παρουσιάζει κάποια διαταραχή. Ευτυχώς, περισσότεροι από 50.000 ασθενείς καταφέρνουν να μεταμοσχευθούν κάθε χρόνο στον κόσμο.Παρόλο που ακόμη περισσότεροι ασθενείς θα μπορούσαν να θεραπευθούν με μεταμόσχευση μυελού των οστών κάποιοι από αυτούς, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, κινδυνεύουν να πεθαίνουν επειδή δεν βρίσκεται συμβατός δότης

Παρόλο που είναι απλή πια η διαδικασία λήψης μυελού των οστών με δυνατότητα να ληφθεί από το περιφερικό αίμα (και όχι μόνο από τη λεκάνη όπως παλιότερα), ο κόσμος δεν είναι αρκετά ενημερωμένος πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Μπορείς να βοηθήσεις: Είναι "κρητικής" σημασίας!

Παρόλο που υπάρχουν περισσότεροι από 28 εκατ. εθελοντές δότες που είναι καταγεγραμμένοι στην Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών Μυελού των Οστών (Bone Marrow Donors Worldwide – BMDW), πάντοτε υπάρχει ανάγκη επειδή ο κάθε ιστικός τύπος είναι ιδιαίτερα ξεχωριστός. Η εθνική καταγωγή παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστοσυμβατότητα. Για παράδειγμα, είναι πολύ πιο πιθανό ένας άνθρωπος κρητικής καταγωγής να "ταιριάζει" με κάποιον κρητικό.

Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του ζητήματος της Δωρεάς Μυελού των Οστών, προσπαθεί να διαδόσει την ιδέας αυτή και να ευαισθητοποιήσει το κοινό και ειδικά τους εθελοντές αιμοδότες, ενημερώνοντάς τους για τη διαδικασία. Στις αιμοδοσίες που διοργανώνει ο «Αιματοκρήτης» αλλά και σε ξεχωριστές εκδηλώσεις μπορούν όσοι επιθυμούν αφού ενημερωθούν προσωπικά, να δώσουν δείγμα (σίελου) για να γίνουν δωρητές μυελού οστών (ή όπως λέγεται πιο σωστά  "δωρητές αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων"). Δες εδώ πιο αναλυτικά και  εδώ πιο συνοπτικά μερικές ακόμη λεπτομέρειες.

Γίνε και εσύ δωρητής μυελού των οστών γιατί...

"Ίσως είσαι απλά ένα άτομο σ'αυτό τον κόσμο, όμως για καποιον μπορείς να γίνεις ολόκληρος ο κόσμος"