Δωρεά Ομφάλιου Αίματος

Δωρεά Ομφάλιου Αίματος

Εκείνη τη γλυκιά ώρα που γίνεσαι μητέρα, αν γινόταν να σώσεις και ένα άλλο παιδί, θα έδινες κάτι που δε σου χρειάζεται;

Όταν γίνεσαι πατέρας, αν ήξερες ότι κάποιος θα σφίξει το παιδί του στην αγκαλιά του, χάρη σε σένα, θα βοηθούσες;

Ο Οδ. Ελυτης έγραψε "Βλέπεις είπε είναι οι άλλοι/και δε γίνεται αυτοί χωρίς εσένα/και δε γινεται εσύ χωρίς αυτοί". Αυτή η ποιητική ομορφιά της ζωής, να μπορεί κανείς όταν φέρνει στον κόσμο ένα άνθρωπο ταυχρόνα να σώζει και τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου λέγεται ΔΩΡΕΑ ΟΜΦΑΛΙΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ.

Τι είναι το ομφαλοπλακουντιακό αίμα

«Ομφαλοπλακουντιακό» ονομάζουμε το αίμα που μπορεί να ληφθεί από τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα, αμέσως μετά τον τοκετό.


Εδώ και αρκετά χρόνια, νοσήματα του αίματος όπως οι λευχαιμίες αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά με τη μεταμόσχευση μυελού των οστών που είχε ληφθεί από υγιείς δότες. Ουσιαστικά, αυτό που χρησιμοποιείται ως μόσχευμα είναι μια κατηγορία κυττάρων που ονομάζονται «αρχέγονα αιμοποιητικά», αφού αποτελούν τις προβαθμίδες για τα κύτταρα του αίματος. Μάλιστα, τα κύτταρα αυτά κυκλοφορούν σε μικρό αριθμό και στο περιφερικό αίμα και μπορούν να ληφθούν και από εκεί.


Πρόσφατα, βρέθηκε ότι το ομφαλο-πλακουντιακό αίμα περιέχει μεγάλο αριθμό αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Έτσι άρχισε εντατική έρευνα με αποτέλεσμα την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση, το 1988, σε παιδί με μία σοβαρή αναιμία. Σήμερα έχει πια επιστημονικά αποδειχθεί ότι το ομφαλικό αίμα αποτελεί μια σημαντική εναλλακτική πηγή για μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων που μάλιστα φαίνεται να πλεονεκτεί στο γεγονός ότι δε χρειάζεται τόσο μεγάλη συμβατότητα με το λήπτη!

Πως γίνεται η συλλογή μιας μονάδας ομφάλιου αίματος
Αφού γίνει ο τοκετός, κοπεί ο ομφάλιος λώρος και το νεογνό αποχωριστεί από τη μητέρα, γίνεται παρακέντηση του ομφάλιου λώρου και αναρροφάται το αίμα που υπάρχει στον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα σε ειδικό ασκό συλλογής.

Με κανένα τρόπο η συλλογή δεν επηρεάζει τη διαδικασία του τοκετού αφού ουσιαστικά ξεκινά μετά τη γέννηση.

Που μπορώ να απευθυνθώ αν θέλω να ενημερωθώ ή να δωρίσω ομφαλοπλακουντιακό αίμαΕλληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος। Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών
Σωρανού Εφεσίου 4 Αθήνα. Τηλ.:210 6597697.

Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου, Αιματολογική Κλινική - Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών ΘεσαλλονίκηΤηλ 2313307419.


Αν διαμένετε στην Κρήτη
 και θέλετε να ενημερωθείτε για δωρεά ομφάλιου αίματος προς δημόσια χρήση
μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Αιματοκρήτη ή απευθείας με την ΔηΤοΒ
 http://cordbloodbankcrete.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πώς να ανακοινώσω στην οικογένεια μου ότι θέλω να γίνω δωρητής οργάνων..

Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων επιθυμεί ή έχει ήδη γίνει δωρητής οργάνων αλλά δυσκολεύεται να ανακοινώσει την απόφαση του στα υπόλοιπα μέλη...